Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент бабец максимчук.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Розділ 8. Функція організації

Найвірніший шлях до серця

людини – це бесіда з нею про те,

що вона найбільш цінує.

Дейл Карнегі

Термін "організація" використовується у кількох значеннях. Функція організації – це система заходів, спрямованих на об'єднання у часі та просторі всіх елементів виробництва для виконання плану.

Організація – це група людей, які працюють разом для виконання певних планів, на чолі яких є керівник. Передусім, необхідно знати, коли виникає необхідність в організації. Необхідність у організаційній роботі виникає тоді, коли змінюються цілі, завдання і правила роботи підрозділу. Організація – це перший крок у реалізації плану. З іншого боку, під організацією розуміється структура, у межах якої проводяться координуючі заходи, спрямовані на досягнення конкретних цілей.

Організація це анатомія підприємства, управління – це його фізіологія. Або: організація це статика справи, управління - його динаміка.

Організаційна функція, як і планування, вимагає від менеджера вільного володіння навичками системного мислення. Організаційна робота (організація) – процес розподілу ресурсів для виконання планів компанії (фірми, служби, вузу). На цій стадії менеджер повинен врахувати всі види діяльності, що виконують працівники – від надання кредитів до відправлення службових записок, а також усі технічні засоби й устаткування, які використовують працівники у своїй діяльності.

Головна проблема, з якою стикається менеджер на стадії організаційної роботи, – це вибір найбільш придатного для цілей і завдань організації варіанту поділу праці і комплектації штатів – процес добору відповідних працівників на відповідні посади.

Інші важливі складові цієї роботи: визначення розміру оплати праці співробітників, допомога їм у набутті навичок і оцінка їхньої праці.

Звичайно, на вищому рівні управління визначається організаційна структура в цілому і комплектуються штати вищого рівня. Менеджери середньої ланки виконують ті ж функції, але, як правило, в межах структурного розподілу. Нижча ланка управління рідко бере участь у формуванні організаційної структури, проте ці менеджери несуть велику відповідальність за таку ділянку роботи, як добір і навчання нових працівників.

Організаційний процес дуже складний, оскільки цій сфері властиві постійні зміни. Наприклад, перед підприємством постають нові завдання, збільшується коло напрямків роботи, у банк приходять нові співробітники, відкриваються нові філії, створюються нові структурні підрозділи, реалізуються нові програми тощо. Змінюється законодавча база, коло суб'єктів ЗЕД, інвестиційний клімат, смаки й інтереси споживачів, створюються нові сегменти ринку, тому не повинні залишатися незмінними й цілі як підприємства, так і комерційного банку. Нові політичні та економічні тенденції можуть спричинити скорочення, реорганізацію, а, можливо, і розширення діяльності. Кожен місяць (можливо, навіть щотижня) будь-яка структура являє собою нову картину, тому організаційні завдання керівництва ніколи не можуть бути повністю вичерпані.

Що входить до функції організації? Основне призначення організаційної діяльності полягає у створенні формальної організаційної структури і правильному добору кадрів. Крім того, необхідно забезпечити наявність інструментів, обладнання, матеріалів, робочих приміщень та багато чого іншого, необхідного для виконання плану.