Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВУМ-курсак.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
48.89 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький державний педагогічний університет

Умови ефективного вивчення теми «Дієслово» в 3 класі

Виконала :

Студентка педагогічного факультету

групи ПНП – 08 – 1

Несіна Юлія Сергіївна

Кривий Ріг

2011

ЗМІСТ

Розділ 1. Методика вивчення дієслова в 3 класі

    1. Ефективність вивчення теми «Дієслово» в 3 класі……………3

Розділ 2. Організація вивчення «Дієслова» в умовах сучасної початкової школи

2.1. Аналіз підручників і програми……………………………………..9

2.2. Аналіз досвіду роботи вчителів з теми «Дієслово» в 3 класі………………………………………………………………………………12

Розділ 3 Система завдань до вивчення теми «Дієслово» в 3 класі

3.1. Види вправ для підвищення ефективності вивчення теми «Дієслово» в 3 класі…………………………………………………………….14

Список використаної літератури…………………………………………….25

Додатки

3

РОЗДІЛ 1.Методика вивчення дієслова в початковій школі

1.1. Ефективність вивчення теми «Дієслово» в 3 класі

При розумінні учнями номінативної функції слова вводиться граматичне поняття «слово-дія». Далі поняття конкретизується і вводиться нове поняття «дієслово».[12, с.38] Система вивчення дієслова передбачає ознайомлення молодших школярів з граматичними ознаками цієї частини мови та формування навичок уживання дієслів у мовленні. Дієслово вивчається в усіх класах початкової школи:

1клас: ознайомлення зі словами – назвами дій; постановка питання що робить? що роблять?; співвіднесення слова і дії;

2 клас: слова,які відповідають на питання що робити? що зробити? що робив? що буде робити?(дієслова);

3 клас: загальне поняття про дієслово як частину мови; зв'язок дієслова з іменником; неозначена форма дієслова; значення дієслова в мові й мовленні; змінювання дієслів за часами; правило написання не з дієсловами; використання дієслів у власних виловлюваннях;

4 клас: узагальнення і розширення знань про дієслово як частину мови; неозначена форма дієслова (початкова форма); змінювання дієслів за особами і числами в теперішньому і майбутньому часі; І і ІІ дієвідмін дієслова; особові закінчення дієслів І і ІІ дієвідмін; дієслова на -ся (літературна вимова і правопис ); використання дієслів в усних і письмових висловлюваннях різних типів. Далі ми більш докладніше розглянемо вивчення дієслова в 3 класі.

Працюючи у 3 класі над темою «Змінювання дієслів за часами», учні мають навчатися: розрізнювати часові форми дієслів; ставити питання до

4

дієслів різних часових форм; змінювати дієслова за часами у формах доконаного і недоконаного виду(без уживання термінів) за допомогою питань що робить? що зробить? що робив? що зробив?; розрізнювати часові форми дієслів у тексті, використовувати їх у власних висловлюваннях.

У розділі програми «Речення» школярі також засвоюють поняття дієслово в іншому аспекті. Ознайомлюються з тим, що присудок відповідає на запитання дієслова: що робить? що робив? що зробить? що зробив? що робили? [11, с.213-221]

Вивчення матеріалу буде ефективним за умови використання евристичного методу. Бесіду доцільно провести на основі особистих вражень дітей, власного досвіду, спостережень за явищами природи, наприклад:

  • Діти, що робимо зараз на уроці рідної мови? (Читаємо, пишемо, відповідаємо, слухаємо, спілкуємося, вчимося…) На які питання відповідають ці дієслова?(Що робимо?) А що ми робили на попередніх, минулих уроках? Як потрібно змінити дієслова, щоб розказати про дії , які вже відбувалися? Які питання ставимо до цих дієслів? (Що робили?) Що будемо робити на наступних уроках? Поставте питання до дієслів, які називають дію,яка відбудеться після того, як про неї сказали.( Що будемо робити? що робитимемо?)

Аналіз мовного матеріалу допомагає учням усвідомити,що дієслова можуть називати різні дії: 1) яка відбувається тоді, коли про неї говорять; 2)яка відбулася раніше, ніж про неї говорять; 3) яка відбудеться після того, як про неї сказали. Від цього і залежить питання,яке ставимо до дієслова. У процесі сприймання та первинного усвідомлення вчитель повідомляє учням, що дієслова змінюються за часами(є три часи: теперішній, минулий і майбутній). Оскільки основним орієнтиром визначення часу дієслів для молодших школярів є саме питання, важливо організувати роботу з

5

таблицею, в якій уміщено різні граматичні питання, на які відповідають дієслова теперішнього, минулого та майбутнього часу:

Теперішній час Минулий час Майбутній час

що роблю? що робив? що буду робити?

5

що робиш? що робила? що робитиму?

що робить? що робило? що будеш робити?

що робимо? що робили? що робитимеш?

що робите? що зробив? що буде робити?

що роблять? що зробила? що робитиме?

що зробили? що будуть робити?

що зробило? що робитимуть?

Важливо виробляти в учнів уміння правильно користуватися питанням з метою розпізнавання й утворення часових форм дієслова. Для визначення часу слід учити дітей вникати у зміст дієслова, правильно ставити до нього питання. Учні рідко помиляються, визначаючи дієслова минулого часу, які означають дію, що відбулася давно, і про неї можна лише розповідати, згадувати, але зримого образу вона зараз не викликає. Наприклад: Минула осінь. Хлібороби зібрали з полів урожай. Відлетіли у теплі краї перелітні птахи. Найчастіше молодші школярі помилково зараховують до форм теперішнього часу ті дієслова минулого часу, які вживаються для опису явищ природи, подій, що вже відбулися, але результати їх продовжують існувати і в момент мовлення, наприклад: Встала й весна, чорну землю сонну розбудила, уквітчала її рястом, барвінком укрила...(Т.Шевченко).

У разі зарахування вжитих у вірші дієслів до теперішнього часу слід вимагати від учнів поставити до цих дієслів граматичне питання(що зробила?), яке допомагає сприйняти названі у вірші дії як такі, що відбулися

6

в минулому. Учням 3 класу для визначення часу дієслова перший час слід пропонувати речення з більш прозорим відчуттям часу дії і частіше порівнювати різні часові форми між собою. Наприклад: Взимку діти спускалися з гірки на санках. Весною діти пускають у рівчаках кораблики. Влітку діти купатимуться(будуть купатися) в річці. Корисно пропонувати учням за допомогою питань(що робить? що робив? що буде робити?) утворювати від неозначеної форми дієслова теперішнього, минулого та майбутнього часу і вводити їх у речення.

У процесі вивчення теми слід працювати над формуванням в учнів умінь правильно використовувати видо-часові форми дієслів у текстах. Ефективними є завдання на зміну форм дієслів у тексті.

  • Прочитайте текст. Дієслова в дужках поставте в потрібній часовій формі. В якому часі слід ужити всі дієслова? Визначте, який це текст – художній чи науковий.

Хороше весною в лісі. Берези (розпускати) своє липке листя, (стояти) прозорі, ніби не дерева, а серпанок зелений. Серед них (темніти) міцні ялини і високий ялівець. Повітря чисте, легке, ялинковою смолою (пахнути), молодим листям, прілою землею. І хор пташиний… А голоси ж які чудові! І флейта (співати), і трель (розсипатися), і чичикання, і посвисти.(Є.Чарушин)

  • Уявіть, що тепер осінь, а ми хочемо розповісти про те, як було в лісі весною. В якому часі необхідно використати дієслова? Змініть текст і прочитайте його.

У 3-4 класах школярі вчаться змінювати дієслова минулого часу за родами з опорою на навчальну таблицю та за зразком, ставити дієслова минулого часу в потрібну родову форму за питанням що робив(-ло, -ла)?, що зробив(-ло,-ла)?.

7

Ознайомлення з цим матеріалом у 3 класі доцільно розпочати з аналізу тексту.

Весною ми пішли до лісу. Зійшло сонце. Дихнув легенький вітерець. Усі дерева в лісі заспівали. Кожне дерево співало свою пісню. Береза співала ніжну пісню. Слухаючи її, хотілося підійти і обняти білокору красуню. Дуб співав мужню пісню. Коли ми слухали пісню дуба, нам хотілося бути сильними і відважними.(За Василем Сухомлинським)

Учням пропонуємо знайти дієслова минулого часу в однині і визначити,з іменниками якого роду вони зв’язані. Діти переконуються, що дієслова минулого часу, які означають дію одного предмета, можуть зв’язуватися з іменниками чоловічого, жіночого, середнього роду. Учитель пояснює, що від цього залежить і рід дієслова: якщо дієслово минулого часу зв’язне з іменником середнього роду, то воно стоїть у формі середнього роду.

Роботу над темою «Неозначена форм дієслова» у 3 класі вчитель може розпочати з аналізу запропонованого у підручнику тексту.