Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВУМ-курсак.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
48.89 Кб
Скачать

3. Спостереження за дієсловами з переносним значенням.

Реалізуючи цю настанову програми, вчитель має добирати стилістично виразні тексти, постійно звертаючи увагу учнів на те, що такі дієслова допомагають образніше передати висловлювану думку. Слід наголосити також на тому, що використовуються вони у художніх текстах. Для наукових та ділових текстів вживання дієслів із переносним значенням не властиве, оскільки це може призвести до двозначності або просто до нерозуміння змісту.

Покажемо на прикладах, як можна організувати такі спостереження.

1.Прочитай. Скажи, чому оберігати мурашок, як про них турбуватися. Склади план і перекажи близько до тексту. Який текст у тебе вийшов? Чи є у ньому слова з переносним значенням? Чому?

Мурашки – наші друзі. Їх треба оберігати всіляко і влітку й узимку. Щоб сховані під снігом мурашники взимку не затоптували тварини, їх слід обгороджувати. Можна влаштовувати над ними курені з металевої сітки або з гілок. Навесні їх знімають. Вони потрібні лише на той час, коли в мурашниках завмирає життя і мурашки особливо беззахисні.

22

Дуже важливо, щоб купол мурашника завжди був цілий. До зруйнованого мурашники затікає вода і родина мурашок може загинути. Особливо небезпечно руйнувати мурашники в осінню пору, коли мурашки вже не можуть за холодної пори полагодити їх. Дощова вода проникає в глибокі підземні ходи. Потім замерзає. Родина лісових трудівників гине.

2.Прочитай. Знайди дієслова, використані в переносному значенні. Яку роль вони виконують в тексті?

Вийшов в поле боровик

Та й узявся в боки,

Бо він бачити не звик

Обрії широкі.

Покрутився на нозі,

Реготом залився,

Танцюристці - стрекозі

В пояс уклонився.

Довго зайчика ганяв,

Виспавсь на пісочку,

Коли вечір вже настав,

Викупавсь в струмочку.

4.Спостереження за неозначеною формою дієслова.

Третьокласники мають також ознайомитися з неозначеною формою дієслова, причому класовод добирає такі дидактичні вправи. Які б

23

ілюстрували функціонування цих дієслів у прислів’ях, загадках та ділових текстах – інструкціях, правилах, порадах. Розглядаючи й аналізуючи загадки, зосереджуємо увагу школярів на здатності інфінітиву виконувати живописну функцію: характеризувати предмети, досить точно, емоційно називати дії. При аналізі ж ділових текстів акцентуємо увагу на здатності дієслів цієї форми описувати дійові процеси. Доцільно звернути увагу й на те, що, використовуючи неозначену форму , можна передати ту чи іншу думку більш категоричну. Проілюструємо це на прикладах:

1.Прочитай. Визнач, який це текст – діловий чи художній. Чому? Спиши. Підкресли дієслова, що стоять в неозначеній формі.

Для того. Щоб допомогти птахом узимку, треба вивішувати годівниці. У них щоденно слід насипати крихти хліба, зерно, насіння, залишки їжі. Годівницю можна виготовити самому. Для цього беруть мотузки та коробку. У кутках короби треба зробити швайкою чотири отвори, протягти через них мотузки, закріпити їх вгорі вузлом. Після цього годівницю вивішують на гвіздку або гілках.

2.Прочитай прислів’я. Поясни, як ти їх розумієш Спиши. Підкресли дієслова, що стоять в неозначеній формі. Яку роль вони відіграють?

1. Щоб рибу їсти, треба в воду влізти.

2. Краще не обіцяти, як слова не тримати.

3. По роботі пізнати майстра.

4.Треба нахилитись, щоб з криниці води напитись.

5. Тяжко тому жить, хто не хоче робить.

6. Краще раз побачить, як тричі почуть.

24

3.Прочитай. Скажи,яка тема і мета тексту. Спиши,підкресли дієслова неозначеної форми. Яку роль вони виконують у тексті?

Як приготувати салат із редиски зі сметаною

Вимиту редиску треба нарізати тонкими кружальцями. Жовток круто звареного яйця розтерти у мисці зі сметаною. Посолити. Потім покласти в сметану редиску й тоненько накраяний білок яйця. Добре перемішати.

4.Прочитай текст. Доведи, що він діловий. Перекажи, використовуючи дієслова в неозначеній формі.

Культурне мовлення

Розмовляючи, дивись у вічі того, до кого говориш. Уважно слухай співбесідника, не перебивай його, не намагайся довести свою правоту силою голосу.

Під час розмови не хитайся, не розмахуй руками, не говори надто швидко. Тебе можуть не зрозуміти. Говори тільки про те, що добре знаєш. Не допускай у розмові зневажливого тону. Пам’ятай! Культура мовлення свідчить про рівень твоєї вихованості.

Таким чином, пропоновані види вправ, на вашу думку, повинні дати можливість учителеві більш цілеспрямовано організувати засвоєння знань з теми «Дієслово», зорієнтувати школярів доцільно використовувати цю частину мови у своїх стилістично диференційованих висловлюваннях. [бадера]

25

Список використаної літератури

1. Бадер В.І. Робота над текстом при вивченні теми "Дієслово" у третьому класі // Початкова школа. - 1994. - №2. - С. 17-19.

2. Бадер В.І. Удосконалення мовленнєвого розвитку молодших школярів // Педагогіка і психологія. – 1998. – №4. – С. 31-36.

3. Біденко В. Творча робота школярів на уроках мови // Початкова школа. — 1997. - № 7. - С. 48-51.

4. Богуш А.М. Методика навчання української мови у дошкільних закладах. – К.: Вища школа, 1993. – 328 с.

5. Вашуленко М.С. До вивчення української мови у 3 класі // Початкова школа. – 1988. - № 6. – С. 9-14.

6. Вашуленко М.С. Навчання української мови в 2 класі // Початкова школа. – 2003. – №1. – С. 42–46.

7. Казнадзей К. Дієслово: [Методичні рекомендації] // Початкова школа. – 1987. – №12. – С. 63–64.

8. Канакина В.П. Особенности лексики младших школьников // Начальная школа. – 1997. – №6. – С. 72-77.

9. Крикун М. Роль слова в розвитку зв’язного мовлення молодших школярів // Початкова школа. – 2003. – №11. – С. 27–35.

10. Методика викладання української мови: Навч. Посіб./ За ред.. С.І.Дорошенка. – К.: Вища школа, 1992. – 398 с.

11. Методика навчання української мови в початковій школі: навчально-методичний посібник для студентів вищих навчальних закладів/ За наук.ред. М.С. Вашуленка. – К.: Літера ЛТД, 2010. – 364 с.

12.Сосідко В.В. усвідомлення лінгвістичних основ української мови учнями молодших класів// Педагогіка і психологія. – 1998. -№4. – С.37-42.

13 Хорошковська О.Н. Методика навчання української мови у початкових класах: Підручник для студентів ВНЗ та вчителів. – К.: Промінь,2006.

14. Чукіна В.Ф. Українська мова для 1-4 класів. Таблиці, схеми, коментарі: Довідкове видання. – К.: Логос, 1997. – 159с.

26

15. Шкільник М.М. Проблемний підхід до вивчення частин мови. – К.: Рад. Школа,1986. – 135с.