Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВУМ-курсак.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
48.89 Кб
Скачать

2.2. Аналіз роботи досвіду вчителів і методистів

Проведений аналіз досвіду роботи вчителів показав, що проблема вивчення теми «Дієслово» в 3 класі залишається актуальною і по сьогодні. Про це свідчать численні роботи та пропозиції відомих вчителів та методистів. Деякі праці, що стосуються ефективності вивчення теми запропоновані нижче. В.І.Бандера присвятив свою статтю вивченню «Дієслова» в 3 класі. У цій статті пропонує вправи та методичні рекомендації до них, завдяки яким учні засвоюватимуть належні відомості про дієслово, збагачуватимуть словниковий запас дієсловами, привчатимуться використовувати такі мовні засоби, які найбільшою мірою відповідали б меті висловлювання.

Багато уваги також приділяється і творчій роботі над дієсловами, наприклад, у статті В. Біденко «Творча робота школярів на уроках читання, мови, риторики» висвітлена творча робота учнів і при вивченні теми «Дієслово». Вчителька вважає, що творчі завдання є нескінченним і невичерпним джерелом для роботи над вивченням частин мови. Така робота необхідна не лише учням, а й самому вчителеві. Розуміючи, внутрішній світ дитини, її ерудованість, творчу уяву та загальну мовленнєву культуру, можна краще спланувати подальшу роботу над вивченням теми.

У періодичних виданнях методисти часто звертаються до аналізу підручника з української мови. Кожен розділ підручника української мови для 3 класу тісно поєднує теоретичні відомості з мови та практичний матеріал, розрахований на відпрацювання мовленнєвих умінь і навичок, які мають бути вироблені у третьокласників. М.С. Вашуленко у своїй статті «До вивчення української мови у 3 класі» розкриває всі розділи підручника, і одночасно торкається нашої теми. Пропонує використання слів-дій в кожній

13

темі. Торкаючись поняття «слова-дії», з яким учні ознайомлюються на ранніх етапах вивчення мови, методисти висунули ряд своїх пропозицій, щодо формування конкретного поняття «дієслово» на основі раніше сформованого граматичного поняття. Саме таку думку підтримує у своїй роботі В.В.Сосідко «Усвідомлення лінгвістичних основ української мови учнями молодших класів».

14

РОЗДІЛ 3. Система завдань до вивчення теми «Дієслово» в 3 класі

3.1. Види вправ для підвищення ефективності вивчення теми «Дієслово» в 3 класі

У статті В.І. Бандери пропонуються вправи та методичні рекомендації до них, завдяки яким учні засвоюватимуть належні відомості про дієслово, збагачуватимуть словниковий запас дієсловами, привчатимуться використовувати такі мовні засоби, які найбільшою мірою відповідали б меті висловлювання. Підтримуючи думку автора про те,що використання таких вправ поряд з тими, що є в підручнику, дає змогу вчителеві диференціювати, урізноманітнити та пожвавити процес засвоєння знань, викликати в учнів інтерес до оволодіння рідною мовою. Крім того, пропонований дидактичний матеріал допоможе класоводові організувати вивчення теми «Дієслово» так, як і орієнтує програма, - з опорою на текст. Покажемо це на прикладах.