Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент бабец максимчук.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

4.2. Різновиди та типологія організацій

За видами діяльності організації бувають: господарські і громадські. Господарські виробляють товари або послуги: виробничі, промислові, транспортні, сільськогосподарські, посередницькі тощо. Громадські – політичні партії, спілки, блоки, церква та інші релігійні громади, професійні спілки, організації науки, культури, спорту, екологічні, правозахисні та інші, які здійснюють добровільну громадську діяльність.

За регламентованістю: формальні – офіційно зареєстровані, створені з волі керівництва; чинні на підставі існуючого законодавства і встановлених регламентів (статус, положення).

Типологія організацій, що здійснюють підприємницьку діяльність

За галузевою незалежністю: виробничі, сфери послуг тощо. За формою власності: індивідуальні – засновані на особистій власності громадян України та винятково на їхній праці; сімейні – засновані на власності та праці громадян України однієї родини, які проживають разом; приватні – засновані на власності окремих громадян України, з правом наймання робочої сили; колективні – засновані на власності трудових колективів, кооперативів, інших статутних товариств, громадянських і релігійних організацій; комунальні – засновані на власності адміністративно-територіальних одиниць; загальнодержавні – засновані на загальнодержавній власності; спільні – на базі об'єднання майна різних власників (юридичних осіб і громадян як України, так і інших держав), на змішаній формі власності.

За розмірами: малі, середні, великі. В основу поділу за законодавством в більшості країн покладено чисельність персоналу.

За правовим статусом: одноосібні – об'єднання підприємців у господарські товариства, акціонерні товариства – відкриті та закриті, повні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю.

За прибутковістю: прибуткові – головною їхньою метою є прибуток; неприбуткові – головна мета інша, але теж можуть одержувати певний прибуток, який спрямовується на існування і розвиток організації (благодійні фонди, релігійні та інші громадські організації).

За джерелами фінансування: бюджетні – основним джерелом існування є державний або місцевий бюджет; небюджетні – мають інші джерела формування власних коштів.

В українському законодавстві організації, що мають статус юридичної особи, називають підприємствами.

4.3. Організаційні форми об'єднання підприємств

Підприємства мають право на добровільних засадах об'єднувати різні види своєї діяльності, якщо це не суперечить антимонопольному законодавству. Підприємства, що входять до об'єднання, зберігають господарську самостійність, право юридичної особи та не змінюють форми власності.

1. Корпорації.

Об'єднання підприємств, що здійснюють спільну діяльність на основі централізації функцій науково-технічного виробничого розвитку, а також зовнішньоекономічної, інвестиційної, фінансової та іншої діяльності, організації господарчого обслуговування підприємств. Підприємства –учасники корпорації наділяють її частинами своїх повноважень і функцій, у тому числі з представництва їх інтересів у взаємних відносинах з іншими організаціями. У зв'язку з цим підприємства – учасники корпорації не повинні одночасно входити до складу інших корпорацій.

2. Концерни.

Створюються внаслідок розширення підприємств, відкриття ними філіалів або придбання інших підприємств. Це об'єднання галузевих виробничих підприємств, наукових установ, транспортних організацій, банків на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємств. Це найбільш жорстка форма об'єднання; підприємства, що входять до концерну, не можуть бути у складі інших об'єднань. Для концернів характерне централізоване управління. Самостійність підприємств можлива лише під час розв'язання оперативних питань.

3. Картелі.

Виникають внаслідок угод між рівноправними підприємствами з окремих питань. Наприклад, у ціновому картелі його учасники домовляються про єдину політику цін. Можливі також домовленості про ринки збуту, стандарти якості та інше.

4. Консорціуми.

Створюються на договірних засадах для виконання певної тимчасової діяльності. Після завершення визначеної діяльності консорціуми можуть бути ліквідовані або перетворитися в інший вид договірного об'єднання.

5. Господарські асоціації.

Створюються з метою координації господарчої діяльності, поглиблення спеціалізації та розвитку кооперації, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками своїх фінансових матеріальних ресурсів. Члени асоціації можуть входити до складу інших об'єднань підприємств без погодження на асоціацію.

6. Франчайзні організації.

Це форма підприємницької діяльності, яка полягає у наданні права на виробництво і реалізацію продуктів з наданням технічної та організаційної допомоги.