Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент бабец максимчук.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

3.2. Завдання та цілі менеджменту

Кінцевою метою менеджменту є забезпечення прибутковості у діяльності підприємства шляхом раціональної організації виробничого процесу, включаючи управління виробництвом та розвиток техніко-технологічної бази, а також ефективне використання кадрового потенціалу при одночасному підвищенні кваліфікації, творчої активності і лояльності кожного.

Прибутковість підприємства свідчить про ефективність його виробничо-збутової діяльності, яка досягається шляхом мінімізації витрат (витрат на сировину, матеріали, енергію, оплату праці, фінансування) і максимізації доходів від результатів виробництва – випуску продукції та послуг.

Менеджмент покликаний створювати умови для успішного функціонування фірми, виходячи з того, що прибуток є не причиною існування фірми, а результатом її діяльності, який зрештою визначає ринок. Прибуток створює певні гарантії для подальшого функціонування фірми, оскільки тільки прибуток та його накопичення на підприємстві у вигляді різноманітних резервних фондів дозволяють обмежувати і долати ризики, пов'язані з реалізацією товарів на ринку. Ситуація на ринку, як відомо, постійно змінюється, відбуваються зміни й у розташуванні на ринку конкурентів, в умовах і формах фінансування, стані господарської кон'юнктури у галузі або в країні взагалі, в умовах торгівлі на світових товарних ринках. Звідси постійна наявність ризику. Метою менеджменту в цих умовах є постійне подолання ризику або ризикових ситуацій не тільки у теперішньому, але і в майбутньому, для чого необхідна наявність певних резервних грошових коштів і надання менеджерам певного ступеню свободи й самостійності у господарській діяльності з метою швидкого реагування й адаптації до змінних умов.

Найважливішим завданням менеджменту є організація виробництва товарів і послуг з урахуванням потреб ринку на основі існуючих матеріальних і людських ресурсів та забезпечення рентабельності діяльності підприємства і його стабільного становища на ринку. До завдань менеджменту входить:

  • забезпечення автоматизації виробництва і перехід до використання робітників високої кваліфікації;

  • стимулювання роботи співробітників фірми шляхом створення для них кращих умов праці та встановлення вищої заробітної плати;

  • постійний контроль за ефективністю діяльності фірми, координація роботи всіх підрозділів фірми;

  • постійний пошук і завоювання нових ринків;

  • визначення конкретних цілей розвитку фірми;

  • виявлення пріоритетних цілей, їх черговості та послідовності рішення;

  • розробка стратегії розвитку фірми – господарських завдань і шляхів їх вирішення;

  • розробка системи заходів для вирішення певних проблем на різні часові періоди;

  • визначення необхідних ресурсів і джерел їх забезпечення;

  • встановлення контролю над виконанням ухвалених завдань.

Виконання завдань менеджменту з регулювання, організації, координації і контролю над виробничим процесом та досягнення певних цілей отримують оцінку на ринку.

Завдання управління безперервно ускладнюються у зв'язку зі зростанням масштабів виробництва, що потребує забезпечення великими обсягами ресурсів – матеріальних, фінансових, трудових та ін.