Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

3.1.6. Загальні вимоги до розташування обладнання

Найбільш розповсюджене технологічне обладнання може бути джерелом шуму, вібрації, а в деяких випадках також виділення шкі­дливих речовин у виробниче середовище. Крім цього основною по­тенційною небезпекою при обслуговуванні механічного обладнання може бути отримання механічних травм. Тому при виборі того чи іншого технологічного обладнання і його розташуванні слід врахо­вувати вимоги техніки безпеки.

Правильне розташування технологічного обладнання дозволяє найбільш оптимально організувати робоче місце, забезпечити безпе­ку праці і зменшити втому працюючих.

Безпечна і безпомилкова робота технологічного обладнання мо­же бути досягнута при оптимальному узгодженні роботи оператора з машиною, а також при антропометричній відповідності параметрів і габаритів обладнання з анатомічними особливостями людини.

При обслуговуванні технологічного обладнання небезпеку ста­новлять всі частини машини, які рухаються, здійснюють поворотно-поступальні рухи важелів — рухомі паси, ріжучі частини машини та ін. Небезпека зростає тоді, коли на деталях, що обертаються, є бол­ти, шпонки або нерівності, нарізки та ін. Зона всередині машини, в якій рухаються механізми, є небезпечною, бо при потраплянні в неї або стиканні з якоюсь рухомою частиною може статися ушкодження тіла людини.

Небезпечна зона може виникати і поза машиною внаслідок на­явності на частинах обладнання, що обертаються, виступаючих еле­ментів, а також відлітання під час роботи стружки або деталей ма­шин через погане їх скріплення або ламання. Крім цього, відповід­ний простір біля машини також є небезпечною зоною. При роботі обертових частин машини може створюватися зона захоплювання, в яку можуть втягуватися частини тіла і травмуватися через це. Навіть вал, який рухається повільно, може захватати кінці одягу або волос­ся, втягнути руку, плече, голову в небезпечну зону.

Тому при розташуванні технологічного обладнання необхідно враховувати: габаритні розміри і конструкцію машин; зону техноло­гічного обслуговування, ремонту та розміщення сировини; робочі проходи, розриви між сусідніми машинами, між машинами і стіна­ми; евакуаційні проходи для евакуації людей, центральний і при­стінний, зі смугою транспорта або без неї і т. ін.

Габаритні розміри машин відіграють вирішальну роль при роз­ташуванні технологічного обладнання. Встановлюють їх за даними експлуатаційних паспортів.

Обладнання, яке створює значну вібрацію, не встановлюють на міжповерхових перекриттях, щоб не виникало додаткового на­вантаження.

При розташуванні обладнання потрібно виходити з розмірів зо­ни технологічного обслуговування і ремонту машин.

Зона технологічного обслуговування мавіин — це робочі про­ходи між суміжними машинами, які забезпечують безпечне вико­нання робочих операцій.

Правильне визначення зони технологічного обслуговування кожної машини дає можливість перевести горизонтальне плануван­ня всього виробничого приміщення і, перш за все, розташування технологічного обладнання. Це дасть можливість здійснити поточ­ність технологічного процесу, раціональну організацію робочих місць, забезпечити високу продуктивність та безпеку праці.

Зона ремонту машини необхідна для виконання ремонтних робіт, а також для демонтажу і монтажу обладнання і зберігання запасних частин, вузлів та ін. Оскільки технологічне обслуговування, профілак­тичний ремонт і чищення обладнання здійснюються практично в різ­ний час, доцільно влаштовувати робочу зону і зону ремонту сумісно.

Зона технологічного обслуговування маїлин визначається за па­спортними даними в залежності від розмірів місця, яке необхідно для виконання робіт. Залежно від робочої пози працівника, який об­слуговує машину, зона технологічного обслуговування може бути від 0,5 до 0,9 м.

При визначенні ширини проходів в габарити машини включа­ються огородження, робочі місця, а також місця для інструментів, сировини і готової продукції.

При визначенні ширини робочих проходів визначають міні­мальні розриви між сусідніми машинами длД вільного руху обслуго­вуючого персоналу.

Якщо сусідні машини обслуговує одий працівник, який знахо­диться в проході понад 50 % робочого часу, то ширина його має бу­ти не менше 1,3 м, а якщо працюючий рід*° буває у проході, тоді

ширина його становить 1 м. При обслуговуванні кожної машини од­ним або декількома працівниками понад 50 % робочого часу, шири­на прохода повинна бути 2 м.

Ширину вільного проходу між машинами визначають виходячи з висоти виступаючих елементів сусідніх машин. Цей прохід безпо­середньо не використовують для обслуговування і ремонту машин, але він необхідний для переходів працівника з однієї ділянки обслу­говування машини на іншу. Якщо виступаючі частини машини ма­ють висоту 0,5 м, ширина проходу має бути не менше 0,5 м, а при висоті понад 0,9 м — не менше 0,7 м.

Монтажний розрив між машинами передбачається в тому ви­падку, коли між сусідніми машинами не потрібна зона обслугову­вання та ремонту.

Мінімальна висота проходу до виступаючих над проходами конструктивних елементів, труб і вентиляційних повітроводів стано­вить не менше 2 м.

Евакуаційні проходи призначаються для масового руху людей після зміни або перерви, для евакуації працюючих в екстрених ви­падках, а також для руху транспортних засобів. По розташуванню проходи можуть бути центральними або пристінними, за призначен­ням — головними або допоміжними. Головні призначені для виходу з виробничого приміщення, а допоміжні — до запасних виходів і са­нітарно-побутових приміщень.

Ширина проходів визначається сумою значень ширини проходу для руху людей і транспорта, зон обслуговування або ремонту ма­шин. Смуга руху людей у всіх випадках входить у ширину проходу. Ширина проходу — від 2 до 2,5 м.

Ширину будь-якого евакуційного проходу приймають рівною ширині зони ремонту машини, якщо ця зона виявиться ширшою, ніж прохід.

Евакуаційних виходів з виробничих будівель або приміщень має бути не менше двох. Розміри їх вибирають відповідно до існую­чих норм та рекомендацій.

У кожному конкретному випадку габарити безпеки регламенту­ються відповідними стандартами, нормами технологічного проекту­вання та правилами охорони праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]