Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.1.12. Медичні огляди певних категорій працівників

Порядок проведення медичних оглядів визначається спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі охоро­ни здоров'я.

Наказ Міністерства охорони здоров'я за № 45 від 31 березня 1994 року затвердив Положення про медичний огляд працівників певних категорій, у якому визначається порядок проведення попе­редніх і періодичних медичних оглядів. Цей документ має додатки переліку виробництв і професій, для яких обов'язкові медичні огляди.

Роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансу­вання та організацію проведення попереднього й періодичних ме­дичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба в професійному доборі.

Попередньому й періодичному медичному огляду можуть під­лягати працівники, яких немає в переліку, але характер їх майбут­ньої праці цього вимагає. Це питання вирішується на рівні територі­альної санітарно-епідеміологічної станції.

Роботодавцям забороняється укладати трудові договори з пра­цівниками, яким за медичним висновком, після проведення попере­днього медичного огляду протипоказана за станом здоров'я запро­понована робота.

Попередні медичні огляди встановлюють фізичну й психологічну придатність працівників до роботи за конкретно визначеним фахом, що дає можливість запобігти захворюванням і нещасним випадкам.

Періодичні медичні огляди допомагають виявити на ранніх ста­діях ознаки впливу виробничих умов і шкідливих чинників на орга­нізм і симптоми захворювань, які не дають змогу продовжувати ро­боту за даною професією, а також запобігають нещасним випадкам і поширенню інфекційних та паразитарних захворювань.

Періодичні медичні огляди сприяють виявленню первинних ознак хронічного професійного захворювання в осіб, що мають кон­такт з різними несприятливими чинниками виробничого середови­ща. Це дає змогу своєчасно вжити заходи, щоб запобігти впливу шкідливих виробничих чинників.

Попередні й періодичні медичні огляди проводять відповідні заклади охорони здоров'я. Працівники цих закладів несуть відпові­дальність згідно з положенням законодавства про відповідність ме­дичного висновку фактичному стану здоров'я працівника.

Роботодавець складає поіменний список осіб, що мають кон­такт з окремими несприятливими чинниками.

Після проведення оглядів складається акт, у якому узагальню­ються результати роботи, намічаються технологічні, санітарно-тех­нічні, лікувально-нрофілактичні заходи.

За результатами періодичних медичних оглядів на підставі акта комісії роботодавець зобов'язаний забезпечити проведення відпо­відних оздоровчих заходів.

Окрім вказаних медичних оглядів, законодавство передбачає позачерговий медичний огляд, який роботодавець також повинен за­безпечити за власний рахунок.

Протягом часу проходження медичного огляду за працівником ■зберігається місце роботи (посада) й середній заробіток.

Обов'язкові попередні та періодичні медичні огляди проводять­ся залежно від характеру й конкретних умов виконання робіт чи на визначений термін (один раз на рік, один раз на два роки).

Працівники, що припинили роботу у виробництвах зі шкідли­вими та небезпечними умовами, вплив яких може обумовлювати розвиток професійного захворювання, медичний огляд також прохо­дять один раз на рік.

Роботодавець має право в установленому законом порядку при­тягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язково­го медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності; він також має право усунути його від роботи без збереження заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]