Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.2. Державне управління охороною праці та організація охорони праці на виробництві

1.2.1. Органи державного управління охороною праці

Згідно з чинним законодавством держава бере на себе зобов'я­зання щодо управління охороною праці, дбає про забезпечення без­печних для життя й здоров'я працюючих санітарно-гігієнічних умов праці та виробничого середовища.

Державне управління охороною праці здійснюють:

  1. Кабінет Міністрів;

  2. спеціально уповноважений центральний орган виконавчої вла­ди з нагляду за охороною праці;

  3. міністерства та інші центральні органи виконавчої влади;

  4. місцеві державні адміністрації та органи місцевого самовряду­вання.

Кабінет Міністрів забезпечує реалізацію державної політики в галузі охорони праці.

Державна політика у сфері охорони праці щодо забезпечення життя й здоров'я працюючих передбачає комплексне розв'язання за­вдань на основі загальнодержавної програми поліпшення стану без­пеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Головною метою національної програми є створення державної системи управління охороною праці, яка сприяє вирішенню питань правового, організаційного, матеріально-технічного, наукового та економічного забезпечення робіт у галузі охорони праці.

З метою координації діяльності органів управління охороною праці Кабінет Міністрів спрямовує роботу міністерств та інших центральних органів виконавчої влади на створення безпечних і здо­рових умов праці та нагляду за охороною праці й встановлює єдину державну статистичну звітність у цій сфері.

У сфері охорони праці міністерства та інші центральні органи виконавчої влади проводять єдину науково-технічну політику, роз­робляють та реалізують галузеві програми поліпшення стану безпе­ки, гігієни праці та виробничого середовища.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади ви­значають пріоритетні напрямки наукових досліджень у сфері охоро­ни праці, здійснюють інформаційне та нормативно-правове забезпе­чення в галузі безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Наукові дослідження у сфері охорони праці зробили значний внесок у розробку технічних засобів управління, АСУ, СУОП та ін.

Створені системи управління охороною праці спрямовують свою діяльність на формування безпечних і нешкідливих умов пра­ці. Вони визначають єдиний підхід до вирішення завдання забезпе­чення здорових і безпечних умов праці, розробляють відповідні за­ходи, приймають управлінські рішення щодо реалізації реальних можливостей і термінів виконання розроблених програм.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади здійс­нюють відомчий контроль за станом охорони праці на підприємст­вах галузі. Для цього в міністерствах та органах центральної вико­навчої влади створено структурні підрозділи з охорони праці.

Структурний підрозділ з охорони праці центрального органу виконавчої влади з питань праці та соціальної політики має такі функції:

  • здійснює, реалізує управління охороною праці на державному рівні;

  • контролює виконання функцій державного управління охоро­ною праці міністерствами, місцевими державними адміністра­ціями;

  • здійснює нормотворчу діяльність, розробляє та затверджує нор­мативно-правові акти та зміни до них та ін.

В умовах приватизації в державі створено суб'єкти недержавної форми власності, які не мають галузевого підпорядкування. За таких умов значно зросло значення місцевих органів державної виконавчої влади в організації безпечних і нешкідливих умов праці, усуненні причин виробничого травматизму та професійних захворювань.

Місцеві державні адміністрації в межах відповідних територій формують Фонд соціального страхування від нещасних випадків і забезпечують виконання цільових регіональних програм поліпшен­ня стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Для виконання зазначених функцій у складі місцевих держав­них адміністрацій створені підрозділи з охорони праці, що діють згідно з типовим положенням. Вони здійснюють контроль за до­триманням суб'єктами підприємницької діяльності нормативно— правових актів про охорону праці й забезпечують соціальний за­хист працівників, зокрема зайнятих на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, вживають заходів до проведення ате­стації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці.

Органи місцевого самоврядування в межах міських, селищних і сільських територій для виконання функцій в сфері охорони праці створюють також відповідні підрозділи або призначають спеціаліста з охорони праці.

У межах своєї компетентності вони забезпечують належне утримання й безпечну експлуатацію об'єктів житлово-комунального господарства та дотримання вимог охорони праці працівниками цих об'єктів.

Регіональні програми поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого середовища, а також заходи з охорони праці в складі програм соціально-економічного й культурного розвитку регіонів забезпечуються державним фінансуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]