Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.6.8. Навчання з питань пожежної безпеки

Відповідно до чинного законодавства власники підприємств зо­бов'язані організувати навчання працівників правилам пожежної безпеки та забезпечити пропаганду заходів щодо їх виконання.

Відповідно до типового положення всі працівники, що прийма­ються на роботу, щороку за місцем роботи проходять інструктаж з питань пожежної безпеки. Існує перелік посад, при призначенні на які працівники зобов'язані проходити навчання й перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Проведення навчань з питань пожежної безпеки на підприєм­стві, в установах та організаціях охоплює практично всі категорії працівників і здатне суттєво впливати на загальний протипожеж­ний стан.

Система навчання працівників вимогам правил пожежної безпе­ки здійснюється відповідно до «Типового положення про спеціальне навчання, інструктажі та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях».

Для проведення навчання з питань пожежної безпеки на вироб­ничих об'єктах влаштовуються спеціально обладнані кабінети або тематичні куточки, забезпечені навчально-методичними матеріала­ми та засобами.

Програма обов'язкового протипожежного інструктажу і занять з питань пожежної безпеки передбачає, що всі без винятку працівни­ки й службовці, які приймаються на роботу, зобов'язані пройти пер­винний інструктаж про заходи пожежної безпеки, а потім інструкта­жі безпосередньо на робочому місці. Працівники й службовці, які не пройшли протипожежного інструктажу й перевірки знань з питань пожежної безпеки, до роботи не допускаються. Програми навчання з питань пожежної безпеки мають погоджуватися з органами Держав­ного пожежного нагляду.

Протипожежний інструктаж включає ознайомлення працівни­ків і службовців з чинними на об'єкті протипожежними правилами та інструкціями, виробничими дільницями й технологічними проце­сами, що найбільш небезпечні в пожежному відношенні; де заборо­няється курити, використовувати відкритий вогонь і т. ін. Під час ін­структажу пояснюють можливі причини виникнення пожеж і заходи щодо їх попередження, а також відпрацьовують практичні дії на ви­падок виникнення пожежі. Інструктаж проводиться в груповій або індивідуальній формі.

Особи, які приймаються на роботу, пов'язану з підвищеною по­жежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчан­ня (пожежно-технічний мінімум) за більш складною програмою, ніж протипожежний інструктаж. Працівники й службовці таких вироб­ництв, окрім загальних вимог, повинні знати пожежну небезпеку си­ровини, готової продукції, уміти вчасно правильно виключити тех­нологічне обладнання при порушенні режиму праці, приймати швидкі рішення при загрозі виникнення аварії, пожежі або вибуху.

Пожежно-технічний мінімум обов'язковий для електриків, електрогазозварювальників, апаратників хімічних, нафтопереробних підприємств і т. ін.

У наказі про порядок проведення протипожежного інструктажу керівник об'єкта має визначити контингент працівників, для яких вводиться обов'язкове навчання пожежно-технічному мінімуму. Особи, які не засвоїли дії на випадок виникнення пожежі, а також правил пожежної безпеки направляються на повторне навчання.

При переведенні з однієї дільниці на іншу працівники й служ­бовці проходять техмінімум повторно.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небез­пекою, один раз на рік проходять перевірку знань відповідних нор­мативних актів з пожежної безпеки. Посадові особи проходять пере­вірку знань до початку виконання своїх обов'язків і періодично один раз на три роки.

Головною метою вивчення вимог пожежної безпеки є отриман­ня відповідних знань і навичок протипожежного захисту, а також свідомого ставлення до питань щодо оволодіння практичними діями на випадок виникнення пожежі.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Алексеев С. В., Усенко В. Р. Гигиена труда. — М.: Медицина, 1998. —576 с.

  2. Безопасность труда в промьішленности / Ткачук К. Н., Галуш­ко П. Я. идр. — К.: Техника, 1982.— 231 с.

  3. Безпека життєдіяльності / За ред. Ярошевської В. М. — К.: ВДП, 2004. — 560 с.

  4. Гандзюк М. 77., Желібо Е. 77., Халімовський М. О. Основи охоро­ни праці / За ред. Гандзюка М. П. — К.: Каравела, 2003. — 405 с.

  5. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості й не­безпечності факторів виробничого середовища, складності та на­пруженості трудового процесу // Охорона праці. — 1998. — № 6.

  6. Домин П. А. Справочник по технике безопасности. — М.: Знер-гоатомиздат, 1984. — 796 с.

  7. Державний реєстр міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці (Реєстр ДНАОП). — К: Держнаглядохорон­праці; Основа, 1995. — 223 с.

  8. ДНАОП 0.03-172-87. Основні санітарні правила роботи з радіо­активними та іншими джерелами іонізуючого випромінювання ОСП-72/87 № 4422-87. — Мінохорони здоров'я СРСР, 1987.

  9. ДНАОП 0.00-1.03-93. Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів. — К.: Держнаглядохоронпраці; Ос­нова, 1993.

10. ДНАОП 0.00-1.07-94. Правила будови і безпечної експлуатації ємностей, що працюють під тиском. — К.: Держнаглядохоронп-\ раці; Основа, 1994.

\ 11. ДНАОП 0.03-3.01-71. Санітарні норми проектування промисло-; вих підприємств СН 245-71. — МОЗ СРСР. ,'12. ДНАОП 0.05-1.08-93. Правила відшкодування власником під-[ приємства шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоро-

в'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків, № 472,

23.06.93. —Кабмін.

  1. ДСТУ 2156-93 ССБП. Безпечність промислових підприємств.

  2. Закон України «Про охорону праці» від 21 листопада 2002 р.

  3. Законодавство України про охорону праці // Збірник норматив­них документів: У 4 т. — К.: Держнаглядохоронпраці; Основа, 1995.

  4. Закон України «Про пожежну безпеку». — К., 1994.

  5. Законодавство України про адміністративну відповідальність. — К.: Юрінком, 1997. — 235 с.

  6. Кнорринг Г. М. Основательньїе установки. — Л.: Знергоиздат, 1985. —405 с.

  7. Князевский Б. А., Домин П. А., Марусова Т. П. и др. Охрана тру­да / Под ред. Князевского Б. А. — М.: Вьісшая школа.

  8. Кодекс законів України про працю. — К.: Юрінком Інтер, 1998. — 1040 с.

  1. Кодекс України про адміністративні правопорушення. — К., 1997.— 130 с.

  2. Кримінальний кодекс України. — К.: Юрінком, 1997. — 960 с.

  3. Правила устройства злектроустановок / ПУЗ. — М.: Знергоиз­дат, 1998. — 640 с.

  4. Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів ДНАОП 0.00-121-98. — К.: Основа, 1998. — 380 с.

  5. Положення про порядок розслідування та ведення обліку не­щасних випадків, професійних захворювань і аварій на вироб­ництві від 21 серпня 2001 р. № 1094. — К., 2001.

ііюші

  1. Правові питання охорони праці та екології в будівництві: Навч. посіб. / За ред. Ярошевської В. М. — Рівне, 1999. — 245 с.

  2. Пожежна безпека: Навч. посіб. / За ред. Рожкова А. П. — К.: Пожінформтехніка, 1999. — 255 с.

  3. Пожежна безпека. Нормативні акти та інші документи. — К., 1997. —Т. 1,2.

  4. Охорона праці. Терміни та визначення ДСТУ 2293-93 ССБП.

  5. Охорона праці / За ред. Ярошевської В. М. — К.: Інститут сис­темних досліджень освіти України, 1993. — 310 с.

  6. Денисенко Ф. Охрана труда. — М.: Вьісшая школа, 1995. — 320 с.

  7. Охорона праці в галузі / За ред. Ярошевської В. М. — К.: ВДП, 2004. —286с.

  8. Система стандартов безопасности труда. — М.: Стройиздат, 1976, 1991.

  9. Строительньїе нормьі и правила СНиП. — М.: Стройиздат, 1976, 1991.

  10. Справочник по охране труда на промьішленньїх предприятиях / Ткачук К. Н. и др. — К.: Техника, 1991. — 284 с.

  11. Савельев П. С. Пожарьі и катастрофи. — М.: Стройиздат, 1994. —432 с.

ЗАПРОШУЄМО: авторів та книготоргівельні організації до співпраці

ЗДІЙСНЮЄМО:

інформаційну підтримку бібліотек вузів

ПРОПОНУЄМО:

широкий вибір навчальної та довідкової літератури з економіки та природничих наук

Ми маємо гнучку систему знижок, а також здійснюємо безкоштовну доставку книг замовникові.

1

Якщо вас зацікавило співробітництво з нами, звертайтесь за телефонами:

(38 044) 451 78 42, 268 24 69, 268 93 95, факс (38 044) 269 63 ЗО,

або відправляйте листа електронною поштою:

г4Ьоок@иа,/т

Затверджено Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів

Ярошевська В.М.

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ


Підручник

Теоретичні основи життєзабезпечення відповідно до навчальної про­грами нормативної дисципліни "Безпека життєдіяльності" для вищих закладів освіти, затвердженої 04.12.1998 р. Розглядаються питання: атомно-фізіологічних і психологічних властивостей людини; психо­фізіологія життєдіяльності та шляхи оптимізації життєзабезпечення людини; характеристики антропогенних змін довкілля; небезпечних і шкідливих чинників середовища та наслідки їх негативної дії на сфери існування людини.

Вперше викладено закони, які стосуються проблем безпеки життєді­яльності і формують у людині свідоме розуміння необхідності підвищення особистої, екологічної, виробничої і побутової безпеки та набуття навичок захисту від загрозливих чинників надзвичайних ситуацій, що непередбачено трапляються у повсякденному житті.

Розглядаються теоретичні і практичні питання з охорони праці в бу­дівельній галузі, наведені необхідні відомості з правових та організаційних питань, місце і значення СУОПГ в системі управ­ління функціонуванням галузевих об'єктів. Аналізуються умови пра­ці за показниками шкідливості та небезпечності чинників виробни­чого середовища, важкості та напруженості трудового процесу за травмонебезпечними факторами, пов'язаними з характерними для бу­дівельної галузі технологічними процесами і обладнанням. Розгля­нуті чинники пожежної небезпеки галузевих об'єктів, їх особливості та пожежонебезпечні властивості, засоби і заходи захисту працю­ючих від небезпечного впливу виробничого середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]