Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.5.10. Прожекторне освітлення

Світильники, як правило, використовують для освітлення неве­ликих за площею територій, а на великих територіях проектується прожекторне освітлення. Це один із способів освітлення таких об'єктів, як фасади будівель, відкриті кар'єри й т. ін.

Порівняно із світильниками прожекторні установки економні­ші, мають більш сприятливе співвідношення вертикального та гори­зонтального освітлення.

Разом з тим прожекторне освітлення, крім переваг, має і деякі недоліки. Основний з них — це підвищена сліпуча дія і труднощі боротьби з тінями. Якщо на шляху пожекторного променя зустріча­ється перепона, виникають різкі тіні, які не завжди можна усунути. Тіні бувають глибокими в тих випадках, коли прожектори розміщу­ють групами, що складаються з 10-15 або більше прожекторів.

Групове розміщення прожекторів застосовують для освітлення великих територій, площа яких перевищує 5000 м2, а також тоді, ко­ли кількість опор слід звести до мінімуму.

При освітленні невеликих за площею територій, як правило, викорис­товують індивідуальне розміщення прожекторів на дерев'яних щоглах.

Проектуючи прожекторне освітлення, треба зважити на норму освітлення, коефіцієнт запасу, висоту прожекторної щогли; визначи­ти оптимальний кут нахилу оптичної осі прожектора та розміщення прожекторних опор на території, що освітлюється. Коефіцієнт запа­су становить від 1,3 до 1,7.

Вибір типу й розміщення прожекторів залежить від характерис­тики об'єкта освітлювання. Основними типами прожекторів, які ви­користовують для освітлення відкритих площ, є прожектори залива­ючого типу ПЗС-45, ПЗС-35, ПЗС-25 з лампами розжарювання від­повідно 1000, 500, 350, 150 Вт.

При освітленні невеликих за площею територій (до 5000 м2) ви­користовують прожектори ПЗС-35 з лампами потужністю 350 Вт, великих територій (понад 5000 м2) — прожектори ПЗС-45 з лампами потужністю 1000 Вт.

Унаслідок того, що прожектори створюють велику яскравість світла, при розрахунках необхідно визначити висоту їх установки. Мінімальну допустиму висоту установки прожектора над лінією зо­ру можна визначити за формулою:

(2.36)

При розміщенні прожекторів відстань між ними повинна дорівнюва­ти 6-8-кратній висоті щогли, але не перевищувати її 15-кратної висоти.

У прожекторних установках оптична вісь прожекторів встанов­люється під деяким кутом до лінії горизонту. Напрямок оптичної осі добирається з такого розрахунку, щоб на поверхню, яка освітлюєть­ся, не падали тіні від конструкцій будівлі, що зводиться, а також щоб було сприятливим співвідношення освітлення вертикальної і горизонтальної площини.

Для всіх видів прожекторів випускають альбом ізолюкс. Щоб спростити розрахунок, оптичну вісь прожекторів визначають шля­хом компоновки ізолюкс (рис. 2.5).

Компоновка ізолюкс

З альбомів вирізають «шаблони», які накладають на план тери­торії, що підлягає освітленню. «Шаблони» накладаються на план так, щоб перекрити всю територію.

Компоновку ізолюкс здійснюють у тому ж масштабі, що і план території без пропусків і надлишкового перекриття. Для невеликих площ питання вирішується вибором такого положення щогли й кута нахилу прожектора, щоб вся територія, що підлягає освітленню, бу­ла всередині ізолюкси.

Оптимальний кут нахилу прожектора розраховують за формулою:

вопт = агсзіпЦт + и ■ £03, (2.37)

де Е0 — погранична освітленість.

У випадку, коли площа, яка освітлюється, перекривається од­ним прожектором, Е0 визначається за формулою:

Е0=К-Ен2р. (2.38)

Розділ 2

ОСНОВИ ФІЗІОЛОГІЇ) ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ

іншими:

Якщо світлові плями прожекторів перекриваються

Ь0 9 (239)

де т і п — коефіцієнти, які залежать від кутів розсіювання світла прожекторів у горизонтальній та вертикальній площинах; зна­чення цих коефіцієнтів наведено в таблицях. Необхідна кількість прожекторів визначається за формулою:

К-Е-8

п = »- , (2.40)

де т — коефіцієнт, що враховує світлову віддачу джерела світла, ККД і коефіцієнт використання світлового потоку (за табл. ГОСТ 12.1.046-85); Ен — нормативне значення, лк; К ~ коефіцієнт запасу;

5 — площа освітлення, м2; '

Рл — потужність лампи прожектора, Вт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]