Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.2.4. Управління охороною праці на підприємстві

Управління охороною праці на підприємстві — це сукупність дій службових осіб, що здійснюються на підставі постійного аналізу інформації про стан охорони праці на всіх робочих місцях для по­ліпшення та підтримання його на певному рівні відповідно до зако­нодавчих та нормативних актів.

У реалізації управлінських рішень у справі охорони праці бе­руть участь усі службові особи підприємства: керівник, головні спе­ціалісти, керівники структурних підрозділів, служба охорони праці, а також відповідні громадські, відомчі та державні органи.

Управління охороною праці вводиться на підприємствах для то­го, щоб надати охороні праці комплексного й планового характеру з метою поліпшення роботи щодо запобігання виробничому травма­тизму, професійним захворюванням, пожежам, аваріям, дорожно-транстпортним пригодам, а також іншим негативним наслідкам.

Управління охорони праці, як і управління будь-яким виробницт­вом або технологічним процесом, повинно мати такі основні елементи: орган управління; виконавчий орган; об'єкт, яким управляють; ^ вхідну інформацію; прямий зв'язок; вихідну інформацію; зво­ротний зв'язок.

П ринципову схему управління охороною праці на підприємстві наведено на рис. 1.1.

До керівних органів підприємства можна віднести керівника підприємства й службу охорони праці як основного координатора всі­єї роботи з охорони праці; виконавчим органом є головні спеціалісти, керівники структурних підрозділів та окремі виконавці (працівники).

Об'єктом управління є стан охорони праці на робочих місцях, діяльність служб по підтриманню безпечних і здорових умов праці.

На рис. 1.2. показано загальну схему управління охороною пра­ці в масштабах одного підприємства з функціями й завданнями в справі охорони праці.

Належне функціонування управління охороною праці можливе лише за наявності відповідної інформації про стан охорони праці на робочих місцях. Така інформація має постійно надходити в орган управління у вигляді кількісних та якісних показників щодо вироб­ничого травматизму, його частоти, тяжкості й тривалості непраце­здатності; окремо виявлених виробничих небезпек та дії шкідливих чинників та ін.

На підставі такої інформації координаційний і виконавчий ор­ган повинен розробити оперативні заходи щодо запобігання небез­печним чинникам.

До вхідної інформації (нормативної) належать законодавчі акти про працю; постанови Верховної Ради, Кабінету Міністрів, укази Пре­зидента, державних органів нагляду з питань охорони праці, а також уся нормативна й нормативно-технічна документація з охорони праці.

Залежно від характеру інформації, що надходить про стан охо­рони праці в орган управління, процес функціонування умовно мож­на розділити на три етапи:

Уся інформація щодо охорони праці по лінії прямого зв'язку від керівника підприємства надходить до служби охорони праці, яка її обробляє і розподіляє між виконавцями і домагається їх реалізації на робочих місцях.

Через певний період часу методом існуючих видів контролю на робочих місцях можуть бути виявлені певні недоліки з охорони пра­ці. Інформація при виявлені недоліки по лінії зворотного зв'язку надходить до служби охорони праці, яка її аналізує, обробляє і на­правляє для негайного усунення недоліків керівнику структурного підрозділу, де вони були виявлені.

Якщо через деякий час з'ясувалося, що з певних причин вказані недоліки не ліквідовано, інформація про це терміново через службу охорони праці передається керівнику підприємства. Той вживає від­повідних заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Організація і координація робіт з охо­рони праці

Нормативна документація з охорони праці. Керівні матеріали у сфері управління

Орган управління охороною праці на підприємстві

Функції управління


Контроль за станом охорони праці

Облік, аналіз та оцінка стану охорони праці

Стимулювання

за роботу з охорони праці

Інформація про стан охорони праці на підприємстві

Завдання управління


■з

X

са

х

X

т,

а і-

х о

о о

гг х

X X

X X

X X

А X

О

са с

X .__

О

та

к

Сц

X

X

та

Я

X

X

ш

0

та

а

X

0

X

0

со

X (0 і—

X

х

са

х

с

2

Про

працю.

0

і_

0

х

з:

X

X

ю

X

0

са

а

X

X

ш

са

са

X

ю

о

с

6

X

аз

ітар

цесі

X

0

са

а

V

с

ск

X

*3

X

со

X

X

X

са

£

а.

0

X

.5 та х

п "9- >» т о Й са =" '

и X

ої

0 з

м х? са с

X X

X

X

ю о а. х

Сй

х

V С О V Ш

О; М

та 9

-Є- х

о з;

о. 2

С 2

га а

О £

а

та са >» х

Планування роботи з охорони праці

X

X

X

2

ТОВ

цю

>,

са

ю

а

о

с

с

К

6

X X

X

Сь

са

та

га

О

га О

обслуг

Об'єкт управління: стан охорони праці на робочих місцях, структурних підрозділах і на підприємстві

Рис. 1.2

Схема управління охороною праці на підприємстві

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]