Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.6.3. Обов'язки посадових осіб та громадян щодо забезпечення пожежної безпеки

Пожежна безпека є складовою частиною виробничої діяльності підприємств, установ, організацій, посадових осіб та працівників.

Відповідно до чинного законодавства забезпечення пожежної безпеки підприємств, установ, організацій покладається на їх керів­ників та уповноважених керівниками осіб.

Керівники підприємств мають визначати обов'язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначати наказом від­повідальних за пожежну безпеку на окремих дільницях, у структур­них підрозділах, відповідальних за експлуатацією технологічного обладнання та інженерного устаткування, а також за утримання в справному стані технічних засобів протипожежного захисту.

Обов'язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту повинні відображатися у відповідних посадових документах, інструкціях, положеннях та ін.

На кожному підприємстві з урахуванням його пожежної небез­пеки наказом або інструкцією встановлюється відповідний протипо­жежний режим, що передбачає визначення та порядок проведення пожежонебезпечних робіт, відключення електрообладнання в разі небезпеки, встановлення місць для куріння, дії працівників в разі пожежі та ін.

Пожежна безпека підприємств має забезпечуватися шляхом розробки й впровадження організаційних, технічних та інших захо­дів, спрямованих на попередження пожежі, забезпечення безпеки людей, зниження матеріальних втрат і зменшення негативних нас­лідків, а у разі виникнення пожежі — створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.

Відповідальність за прийняття протипожежних заходів в орга­нізаціях, підприємствах та установах покладається персонально на їх керівників без права передовіряти її іншим підлеглим особам. Ке­рівники повинні здійснювати загальне керівництво роботою у сфері пожежної безпеки підприємств, установ та організацій.

Керівники організації своїм наказом призначають відповідаль­них за пожежну безпеку на кожній дільниці. Відповідальні повинні встановити на ввірених їм дільницях необхідний протипожежний режим, організувати вивчення підлеглими правил пожежної безпе­ки, забезпечити плакатами та інструкціями всі робочі місця. Відпо­відальні особи повинні володіти інформацією про пожежну небез­пеку технологічних процесів і виробництва в цілому, забезпечува­ти протипожежний режим, слідкувати за своєчасною технічною підготовкою робітників, службовців та інженерно-технічних пра­цівників.

На підприємствах з кількістю працюючих понад 50 чоловік за рішенням трудового колективу створюються пожежно-технічні ко­місії (ПТК). Робота комісій організовується відповідно до Типовот го положення про ПТК, затвердженого 27.09.1997 р., № 521. У ви­няткових випадках її функції може виконувати комісія з охорони праці. Відповідно до Правил пожежної безпеки при виконанні бу­дівельно-монтажних робіт головою ПТК призначається головний інженер, а її членами — головні спеціалісти (головний механік, го­ловний енергетик, головний технолог, інженер з охорони праці та ін.). У сфері пожежної безпеки в профілактичній роботі ПТК має підтримувати постійний зв'язок з місцевими органами державного пожежного нагляду.

Основні функції ПТК полягають у виявленні недоліків та пору­шень в процесі будівництва чи експлуатації підприємств, які можуть призвести до виникнення пожежі, вибуху або аварії, та розробці за­ходів щодо усунення цих порушень та недоліків.

Пожежно-технічна комісія не менше 2-4 разів на рік зобов'яза­на здійснювати детальний огляд усіх будівель та споруд.

ПТК бере активну участь у розробці інструкцій, правил пожеж­ної безпеки для всіх технологічних процесів, об'єктів будівництва, проводить відповідні заходи протипожежного захисту. Усі протипо­жежні заходи, які розробляє ПТК, оформляються у вигляді акта і є обов'язковими для виконання в установлені строки.

Протипожежні заходи, які намічає ПТК, за характером поділяють­ся на кілька видів: заходи режимного характеру, що не вимагають для виконання спеціальних асигнувань і виконуються в процесі повсякден­ного функціонування підприємства; заходи, які здійснюються за раху­нок поточних витрат підприємства, а також такі, що вимагають для здійснення спеціальних асигнувань, які затверджуються вищим органом.

Кожна робота щодо запланованих протипожежних заходів вва­жається виконаною лише тоді, коли вона дістала схвалення пожеж­но-технічної комісії.

ПТК зобов'язана підтримувати зв'язок з пожежною охороною та здійснювати контроль за виконанням приписів Державного поже­жного нагляду. Комісія не має права скасовувати або змінювати за­ходи та терміни їх виконання, запропоновані приписами органів Державного пожежного нагляду.

Важливим завданням ПТК є проведення масово-роз'яснюваль­ної роботи та пропаганди серед працівників підприємства щодо не­обхідності дотримання протипожежного режиму та виконання пра­вил і вимог пожежної безпеки. Із цією метою члени ПТК читають лекції на протипожежні теми, аналізують протипожежний стан окре­мих дільниць підприємства, обговорюють питання щодо поліпшен­ня протипожежного стану на виробничих нарадах і загальних зборах працівників підприємства.

Громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадян­ства, які перебувають на території держави, зобов'язані виконувати правила пожежної безпеки, забезпечувати будівлі, які їм належать, первинними засобами пожежогасіння й пожежним інвентарем, до­тримуватися обережності під час проведення вогненебезпечних ро­біт та в поводженні з вогнем. У разі потреби вони повинні повідоми­ти пожежну охорону та вжити відповідних заходів для ліквідації по­жежі до прибуття пожежних підрозділів.

Забезпечення пожежної безпеки в жилих приміщеннях державно­го, громадського або приватного житлового фонду відповідно до чин­ного законодавства покладається на квартиронаймачів та власників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]