Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.4. Система попередження пожеж

4.4.1. Призначення та засади системи попередження пожеж

Система попередження пожеж об'єднується загальним понят­тям — пожежна профілактика.

Пожежна профілактика — це комплекс організаційних заходів і технічних засобів, спрямованих на запобігання можливому виник­ненню пожежі чи зменшення її негативних наслідків.

Попередження пожежі забезпечують різними способами й засо­бами — технологічними (наприклад, автоматичне блокування тех­нологічних апаратів, сигналізація в разі виникнення вибухонебез-. печного середовища та ін.), будівельними (димовидалення й евакуа­ція, легкорозбірні конструкції та ін.), організаційно-технічними (ство­рення на об'єктах пожежних частин, газорятувальної служби).

Пожежна профілактика являє собою важливу складову частину загальної проблеми забезпечення пожежовибухобезпечності різних об'єктів, тому необхідно приділяти першочергову увагу вирішенню питань захисту об'єктів від пожеж та вибухів.

Система попередження пожеж, тобто пожежна профілактика, передбачає оцінку пожежної і вибухової небезпечності виробни­цтва та здійснення різних заходів організаційного й технічного характеру.

Система попередження пожеж регламентується різними норма­тивними документами.

До системи попередження пожеж і вибухів належать:

  • попередження утворення горючого вибухонебезпечного середо­вища та утворення в горючому середовищі (або внесення в ньо­го) джерел запалювання та ініціювання вибуху;

  • підтримування температури горючого середовища нижче мак­симально допустимої щодо горючості;

  • зменшення об'єму горючого середовища нижче максимально допустимого щодо горючості, тобто забезпечення пожежної безпеки технологічного процесу, обладнання, електроустано­вок, систем опалення й вентиляції;

• підтримка тиску в горючому середовищі нижче максимально допустимого щодо горючості.

Система попередження пожеж повинна відповідати необхідному рівню безпеки людей і матеріальних цінностей. її призначення таке:

  • унеможливити виникнення пожежі;

  • у разі виникнення пожежі максимально гарантувати безпеку людей;

  • забезпечити пожежну безпеку матеріальних цінностей;

  • забезпечити водночас і пожежну безпеку людей, і безпеку мате­ріальних цінностей.

Система попередження пожеж має запобігти впливу на людей небезпечних чинників пожежі. Рівень забезпечення пожежної безпе­ки являє собою кількісну оцінку запобіганню збиткам та ураженням людей при можливій пожежі.

Об'єкти, на яких пожежі можуть призвести до ураження людей унаслідок впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників, а також унаслідок дії чинників, пов'язаних з пожежею, повинні мати чітко сплановану систему попередження пожеж.

4.4.2. Вимоги до системи попередження пожеж

Початковим етапом пожежі є загоряння. Воно виникає тоді, ко­ли джерело теплової енергії вступає в контакт з речовиною, що зай­мається, або знаходиться досить близько до такої речовини.

Пожежа являє собою процес неконтрольованого горіння, тому контроль за процесами, які можуть спричинити горіння, є основним елементом системи запобігання пожежі. Отже, система попереджен­ня пожеж має включати:

  • контроль за джерелом теплової енергії;

  • контроль за горючим середовищем;

  • контроль за взаємодією джерела запалювання й горючого сере­довища.

Горючим середовищем може бути суміш речовин (газів, парів і пилу) з повітрям та іншими окислювачами (кисень, азот, хлор, окси­ди азоту та ін.), здатна до вибухового перетворення, а також речо­вин, здатних до вибухового розкладання (ацетилен, азот, аміачна се­літра та ін.).

Джерелом запалювання та ініціювання пожежі й вибуху є роз­жарені тіла, електричні розряди, теплові прояви хімічних реакцій і механічних дій, іскри від ударів і тертя, ударні хвилі, сонячна радіа­ція, електромагнітні та інші випромінювання.

Запобігти утворенню горючого й вибухонебезпечного середо­вища можна таким чином:

  • регламентацією допустимої концентрації горючих газів, парів і пилу в повітрі;

  • використанням інгібіруючих (хімічно активних) і флегматизую­чих (інертних) добавок;

  • регламентацією допустимої концентрації кисню або іншого окислювача;

  • використанням робочої та аварійної вентиляції;

  • унеможливленням виникнення вибухонебезпечного середовища;

  • використанням герметичного обладнання;

  • вибором швидкісних режимів руху складових середовища;

• контролем за складом повітряного середовища. Попередження утворення горючого середовища всередині тех­нологічного устаткування при нормальній роботі, а також у випад­ках виникнення позаштатних ситуацій мають забезпечити спеціаль­ні нормативно-технічні рішення для конкретного виробничого про­цесу. Зміст таких рішень залежить від пожежної небезпечності речо­вин та матеріалів, що використовуються, їх агрегатного стану, виду технологічного устаткування, норм технологічного режиму.

Запобігання утворенню джерел запалювання та ініціюванню ви­буху повинна забезпечувати регламентація вогневих робіт, а також обмеження в нагріванні матеріалів та обладнання до температури, нижчої від температури самоспалахування.

Необхідно також використовувати матеріали, які не створюють при ударах іскор, що можуть спровокувати спалахування або ініцію­вати вибух пожежовибухонебезпечного середовища.

Запобігти виникненню пожеж можна шляхом використання за­хисту від атмосферного й статичного струму, струмів замикання на землю та ін.

До системи попередження пожеж відноситься впровадження технологічних процесів та обладнання, що задовольняють вимоги електростатичної іскробезпеки (електрообладнання, яке відповідає класу пожежовибухонебезпечності приміщень і категорії вибухоне-безпеки).

Щоб попередити пожежу, необхідно ліквідувати умови для теп­лового, хімічного та мікробіологічного самозаймання речовин, мате­ріалів, виробів і конструкцій, обмежити потужність електромагніт­них та інших випромінювань.

На об'єктах, небезпечних у пожежному відношенні, мають ви­користовуватися засоби, що знижують тиск на фронті ударної хви­лі: швидкодіючі засоби захисного відключення можливих джерел пожежі й вибуху, засоби унеможливлення контакту з повітрям пі-роформних речовин і речовин, нагрітих до температури самоспала­хування.

Сутність викладеного, а також беручи до уваги існування різ­них систем запобігання пожежам, дає підстави стверджувати, що найбільш радикальним і поширеним способом попередження по­жеж є заходи з обмеження утворення горючого середовища та йо­го мінімізації, а також заміна горючих речовин і матеріалів, що використовуються в технологічних процесах, на негорючі або важкогорючі.

Практика свідчить про те, що повністю виключити ймовір­ність виникнення пожеж неможливо, тому необхідно за допомо­гою системи попередження зменшити прояв їх негативних нас­лідків.

Розділ 4 ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]