Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.1.3. Основні нормативні акти,

що регламентують вимоги пожежної безпеки

За останні роки в державі розроблено ряд цілеспрямованих за­ходів щодо створення загальнодержавної системи забезпечення по­жежної безпеки. Основним заходом у цьому напрямку було прий­няття Закону «Про пожежну безпеку», який набрав чинності з дня його опублікування 29 січня 1994 р.

Згідно із Законом забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною державної політики щодо охорони життя та здоров'я лю­дей, національного багатства та навколишнього природного середо­вища. Цей Закон визначає загальні правові, економічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на території держави, регу­лює відносини державних органів, юридичних і фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм власності.

Правовою основою діяльності в галузі пожежної безпеки є Кон­ституція, Закон «Про пожежну безпеку», Правила пожежної безпеки та інші Закони України, постанови Верховної Ради, укази й розпоря­дження Президента, декрети, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів, стандарти, будівельні норми та правила, відомчі нормати­ви, рішення органів державної виконавчої влади, місцевого та регіо­нального самоврядування, прийняті в межах їх компетенції.

До компетенції центральних органів державної виконавчої вла­ди в галузі пожежної безпеки належать:

  • проведення єдиної політики в галузі пожежної безпеки, визначен­ня основних напрямів розвитку науки й техніки, координація дер­жавних, міжрегіональних заходів, наукових досліджень у цій галу­зі та керівництво відповідними науково-дослідними установами;

  • організація навчання спеціалістів у галузі пожежної безпеки, керівництво пожежно-технічними навчальними закладами;

  • оперативне управління силами й технічними засобами, які залу­чаються до ліквідації великих пожеж; координація робіт щодо створення та випуску пожежної техніки та засобів протипожеж­ного захисту.

Розділ 4 ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

До компетенції органів державної виконавчої влади в галузі по­жежної безпеки входить розробка та затвердження державних стан­дартів, нормативних актів та правил пожежної безпеки, а також встановлення єдиної системи обліку пожеж.

Нормативні акти, стандарти, технічні умови, інші нормативно-технічні документи на пожежонебезпечні технологічні процеси та вироби мають включати вимоги пожежної безпеки та узгоджуватися з органами державного пожежного нагляду. Узгодженню підлягають також проектні рішення, на які не встановлено норми та правила.

Вимоги пожежної безпеки, що містяться у відомчих норматив­них актах, не повинні суперечити державним стандартам, нормам і правилам.

Виробничі, житлові, інші будівлі та споруди, обладнання й ма­шини, що вводяться в експлуатацію після завершення будівництва або реконструкції, мають відповідати вимогам пожежної безпеки. Забороняється будівництво, реконструкція, технічне переоснащення об'єктів виробничого та іншого призначення, впровадження нових технологій, випуск пожежонебезпечної продукції без попередньої експертизи, проектної та іншої документації.

Проектні організації мають здійснювати нагляд за дотриманням проектних рішень з пожежної безпеки при будівництві, реконструк­ції, технічному переоснащенні та експлуатації запроектованих ними об'єктів.

Введення в експлуатацію новостворених підприємств і реконст­руйованих об'єктів, впровадження нових технологій, нових зразків машин, механізмів, устаткування та продукції без дозволу органів державного пожежного нагляду забороняється.

Машини, механізми, технологічні процеси й транспортні засо­би, що впроваджуються у виробництво, в стандартах на які є вимоги пожежної безпеки, повинні мати сертифікат, що засвідчує безпеку їх використання.

Дозвіл на початок роботи підприємств та експертизу проектів щодо пожежної безпеки здійснюють органи державного пожежного нагляду, які також беруть участь у прийнятті об'єктів, що переда­ються в експлуатацію.

Проектування, реконструкція, технічне переоснащення та будівництво об'єктів мають відповідати чинним нормативним актам.

Забороняється застосовувати в будівництві та виробництві ма­теріали й речовини, на які немає даних щодо пожежної безпеки.

На виробництво пожежної техніки, протипожежного устатку­вання та виконання робіт протипожежного призначення мають право підприємства, які одержали на це дозвіл. Усі види пожежної техніки та устаткування, що застосовуються для запобігання по­жеж і їх гасіння, повинні мати державний сертифікат якості. Поря­док отримання сертифікатів якості та термін їх дії визначає Ка­бінет Міністрів.

Загальні вимоги до пожежної безпеки об'єктів усіх галузей на­родного господарства наведено в ГОСТ 12.1.004-85.

Усі технічні рішення щодо забезпечення пожежного захисту об'єктів народного господарства підлягають нормуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]