Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.7.7. Інфразвук

У виробничих умовах інфразвук утворюється при роботі комп­ресорів, турбін, дизельних двигунів, промислових вентиляторів та інших великогабаритних машин. Під вплив інфразвуку людина мо­же потрапляти не тільки в робочий час, а й на відпочинку. Багато явищ природи — землетруси, виверження вулканів, морські хвилі та шторми — генерують інфразвукові хвилі.

Промисловими джерелами інтенсивних інфразвукових хвиль є механізми та агрегати, що мають великі розміри та здійснюють обер­тові та зворотно-поступальні рухи, а також турбулентні процеси, що виникають під час руху великих потоків газів або рідин (аеродина­мічного походження). При роботі компресорних машин потужним джерелом інфразвукових хвиль є система забору повітря.

Інфразвук характеризується інфразвуковим тиском, інтенсивні­стю та частотою коливань до 20 Гц.

Інфразвук за фізичними властивостями має однакову природу зі звуком. Він мало поглинається повітрям, тому може поширюватися на великі відстані.

Інфразвук діє на весь організм людини, негативно впливає на її здоров'я і працездатність. Дані багатьох досліджень свідчать про ви­соку чутливість організму людини до рівня коливань з максимумом енергії в зоні інфразвукових частот.

У результаті тривалої дії низькочастотних коливань у людини спостерігається зниження працездатності, роздратування, порушен­ня сну. У деяких осіб виникають нервово-вегатативні розлади і на­віть порушення психіки. Відомі випадки, коли робітники компре­сорних станцій скаржилися на втому, головний біль, загальне незду­жання, поганий сон та самопочуття.

В осіб, які перебувають на відстані 200-300 м від реактивних літаків, з'являється відчуття безпричинного страху, підвищується артеріальний тиск, трапляються випадки непритомності. Під час ро­боти реактивних двигунів виникає струс грудної клітки і черевної порожнини, спостерігається стан, що нагадує морську хворобу, роз­виваються часті запаморочення та нудота.

Низькочастотні інфразвукові коливання сприймаються як фізи­чне навантаження, у працюючих збільшується загальна витрата енергії, виникають вестибулярні порушення, знижується гострота слуху та зору та ін. Характер і вираженість змін в організмі залежать від діапазону частот, рівня звукового тиску й тривалості його впливу.

В умовах виробництва зміни, що відбуваються в організмі, не можна віднести повністю тільки на рахунок інфразвуку, оскільки на підприємствах наявні звукові коливання широкого спектра, але екс­перименти довели, що саме інфразвукові коливання викликають в організмі людини вищезгадані зміни.

Інфразвук з рівнем звукового тиску до 150 дБ — межа витрива­лості людини, та й то тільки при короткочасній дії, а інфразвук з рівнем понад 150 дБ є для неї небезпечним.

Особливо несприятливими є частоти коливань від 2 до 15 Гц, унаслідок виникнення в організмі людини резонансних явищ. Інфра­звук з частотою 8 Гц найнебезпечніший для організму людини, оскільки може збігтися з альфа-ритмом біострумів мозку людини.

Отже, інфразвук як професійний шкідливий чинник може впли­вати на весь організм людини й чинити специфічну дію на органи слуху. Причиною такої біологічної дії інфразвуку є сприйняття його не тільки органом слуху, а й поверхнею тіла людини.

Першочерговим завданням виробничої санітарії є зниження ін­тенсивності інфразвуку в умовах виробництва. Боротьба з негатив­ною дією інфразвуку повинна вестися в тих же напрямках, шо і бо­ротьба із шумом:

  • послаблення інфразвуку в його джерелі, усунення причин його виникнення;

  • ізоляція і поглинання інфразвуку (встановлення глушників, ек­ранів); : *

  • використання індивідуальних засобів захисту; а

• медична профілактика. іГ'л> Зважаючи на складність боротьби з інфразвуком, потрібно по- чинати її на стадії проектування машин, агрегатів чи розробки про- ектного завдання на будівництво підприємства.

Особливу увагу слід приділяти професійному добору осіб, які будуть постійно працювати з обладнанням, що генерує інфразвук, та медичній профілактиці. Особи, що піддаються дії цього негативного фактора, проходять профілактичні та періодичні медичні огляди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]