Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.6.4. Технічні та організаційні заходи

щодо профілактики виробничого травматизму

та професійних захворювань

Реалізація вимог стосовно охорони праці здійснюється в особистих інтересах робітників, щоб забезпечити їх тривалу тру­дову діяльність і збереження власного здоров'я, можливість під­вищення продуктивності праці й матеріального забезпечення. Таке положення відповідає меті й завданням як держави, так і виробника.

Однак в умовах виробництва часто виникають суперечності між вимогами дотримання правил і норм охорони праці та виконав­цями робіт (у рівнях їх професійної підготовки, практичних навичок і досвіду). Ці суперечності впливають на виконання норм і правил охорони праці, продуктивність праці, на рівень виробничого травма­тизму й професійних захворювань.

Щоб заходи з профілактики травматизму й професійних захво­рювань були ефективними, необхідно знати не тільки їх фактичні показники, а й виробничу обстановку та умови праці, які склалися на даному підприємстві.

Щоб зменшити моральну шкоду, яку завдає здоров'ю працюю­чих виробничий травматизм, а також з метою зниження матеріаль­них збитків, на підприємствах різної форми господарювання слід поліпшувати умови праці, без чого неможливо знизити рівень трав­матизму. Заходи профілактики передбачають конкретні завдання, терміни виконання, необхідні ресурси для їх реалізації та способи контролю за їх здійсненням.

Конкретні заходи по боротьбі з травматизмом і професійними захворюваннями розробляються на підставі їх аналізу та узгоджу­ються з професійними спілками. Вони поділяються на технічні, сані­тарно-гігієнічні та організаційні.

Основними технічними заходами по забезпеченню безпечних умов праці є огородження небезпечних зон; комплексна механізація та автоматизація виробничих процесів; встановлення засобів сигна­лізації та системи дистанційного управління; заміна небезпечного обладнання більш безпечним; вдосконалення органів управління ма­шинами, що виключають помилкові операції; періодичні перевірки й випробування машин; вдосконалення колективних та індивідуаль­них засобів захисту працюючих.

Серед санітарно-гігієнічних заходів, залежно від умов вироб­ництва, — облаштування вентиляційних систем; реконструкція і пе­реобладнання місць відпочинку; модернізація природного й штучно­го освітлення; централізоване надходження питної води до робочих місць і т. ін.; забезпечення нормативних значень температури у ви­робничих приміщеннях; захист працюючих від холоду або шкідли­вого теплового випромінювання; заходи по боротьбі із шумом і віб­рацією; заміна шкідливих речовин і матеріалів на нешкідливі або менш шкідливі; забезпечення чистоти робочих місць і т. ін.

До організаційних заходів належать такі: дотримання правил трудової і технологічної дисципліни, правил охорони праці, своєчас­не проведення планово-запобіжних ремонтів, навчання працюючих безпечним прийомам і методам роботи; організація оздоровчих ро­біт; забезпечення працюючих нормативно-технічною документацією з питань охорони праці; громадський контроль за станом охорони праці й т. ін.

Розроблені заходи щодо профілактики виробничого травматиз­му й професійних захворювань включаються в колективні договори й повинні забезпечуватися технічною документацією, джерелами фі­нансування та матеріальними ресурсами.

Розділ 2

ОСНОВИ ФІЗІОЛОГІЇ, ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ

2.1. Загальні положення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]