Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.1.5. Пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці

Чинне законодавство гарантує права працівників на охорону праці. Ці права охоплюють широке коло заходів, спрямованих на за­безпечення здорових та безпечних умов праці на робочих місцях, збереження здоров'я і життя працівників у процесі трудової діяльно­сті. Найважливішим є обов'язкова відповідність стану умов праці на робочих місцях вимогам актів законодавства та інших нормативних актів про охорону праці. В умовах активного розвитку підприємни­цької діяльності важливе значення має створення належних умов праці, що виключали б дію шкідливих і небезпечних чинників на ор­ганізм людини.

Нині в деяких галузях виробництва працівники зазнають впли­ву небезпечних та шкідливих чинників, піддаються додатковим на­вантаженням, що призводить до серйозних порушень здоров'я. Тому чинне законодавство в таких умовах передбачає пільги й компенса­ції, що дають змогу зберегти здоров'я і продовжити професійне дов­голіття працюючих.

Серед цих пільг — скорочення тривалості робочого часу, дода­ткова оплачувана відпустка, пільгова пенсія, оплата праці в підви­щеному розмірі та інші пільги й компенсації, що надаються в поряд­ку, визначеному законодавством.

Законодавство передбачає лікувально-профілактичне харчуван­ня (ЛПХ). Це харчування надається лише тим працівникам, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці з метою зміцнення їх здоров'я і попередження професійних захворювань.

У разі роз'їзного характеру роботи працівникові виплачується грошова компенсація на придбання ЛПХ, молока або рівноцінних йому харчових продуктів.

Перелік виробництв, професій та посад, робота на яких дає право на безкоштовне одержання ЛПХ у зв'язку з особливо шкід­ливими умовами праці, затверджений Міністерством праці і соці­ального захисту.

Харчування надається в ті дні, коли працівник фактично викону­вав роботу на виробництві за фахом, передбаченим цим переліком.

Працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами пра­ці, передбачається видача молока або рівноцінних харчових продук­тів. Згідно з медичними показниками молоко слід видавати робітни­кам, які працюють в умовах постійного контакту з фізичними вироб­ничими чинниками й токсичними речовинами в процесі їх виробни­цтва, переробки та застосування.

Молоко видається, щоб підвищити опірність організму люди­ни щодо несприятливих чинників виробничого середовища. Гігіє­ністи не рекомендують споживати молоко під час деяких видів робіт, зокрема при роботі зі свинцем. На вказаних роботах за­мість 0,5 л молока слід видавати продукти, які містять пектин (киселі, мармелад, концентрат пектину з чаєм) із розрахунку 8-10 г пектину на одну робочу зміну. За відсутності пектину (як ви­няток) можна видавати працівникам фруктові соки, повидло, дже­ми, конфітюри.

При роботах в умовах високої температури (понад +30 °С) і інфрачервоного випромінювання відбувається сильне потовиді­лення. Для збереження нормального теплового стану організму при роботі в таких умовах працюючі мають право на перерви, тривалість яких входить у робочий час, а також раціональний пи­тний режим для відновлення водно-сольового балансу. Тому в га­рячих цехах працівникам обов'язково має видаватися підсолена газована вода.

Працюючим у холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих приміщеннях, що не опалюються, надаються спеціальні пе­рерви для обігрівання й відпочинку, які також включаються в робо­чий час. Для обігрівання та відпочинку працівників обладнуються спеціальні приміщення.

У кожній кліматичній зоні рішення про тривалість таких перерв та їх надання вирішують місцеві органи влади.

На роботах зі шкідливими й небезпечними умовами праці робіт­никам видається за встановленими нормами спеціальний одяг, взуття та інші засоби індивідуального захисту (313), а також миючі засоби.

Видача 313, спецодягу й спецвзуття здійснюється відповідно до типових галузевих норм і є для власника підприємства обов'язковим мінімумом безкоштовного забезпечення працюючих.

Спеціальний одяг, взуття та інші 313, які видаються працівни­кам, вважаються власністю підприємства і підлягають обов'язково­му поверненню при звільненні.

Видача замість спецодягу та спецвзуття або інших 313 грошо­вих сум забороняється. Якщо спецодяг раніше від встановленого терміну став непридатним для використання, підприємство зобов'я­зане його замінити чи відремонтувати.

Після закінчення роботи спецодяг, спецвзуття та 313 виносити за межі підприємства забороняється. Працівникам, які зайняті на ро­ботах зі шкідливими умовами праці, роботодавець може додатково за власні кошти встановлювати за колективним договором пільги й компенсації, не передбачені законодавством.

Протягом терміну дії укладеного з працівником трудового договору роботодавець повинен не пізніше як за 2 місяці письмово інформувати працівника про зміни виробничих умов, розмірів пільг і компенсацій.

Вказані пільги та компенсації не звільняють роботодавця від обов'язку проводити запобіжні санітарно-гігієнічні заходи, які він має спланувати для усунення впливу шкідливих і небезпечних чин­ників на здоров'я працюючих.

Розділ 1

ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]