Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.3.4. Інструктажі з питань охорони праці

За типовими правилами внутрішнього трудового розпорядку при прийомі на роботу робітників або переведенні їх на іншу роботу роботодавець зобов'язаний ознайомити їх з порядком виконання ви­робничих процесів та технологічним обладнанням або машинами, з правилами трудової і технологічної дисципліни; проінструктувати з техніки безпеки, виробничої санітарії і протипожежної охорони. Із цією метою на підприємствах проводяться різні види інструктажів.

За характером та часом проведення інструктажі з питань охоро­ни праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позапла­новий та цільовий.

Вступний інструктаж

Вступний інструктаж з питань охорони праці робітники або службовці проходять перед допущенням до роботи. Приймаючи на роботу, відділ кадрів видає контрольний лист відповідного зразка для проходження інструктажу.

Вступний інструктаж проводять з учнями, вихованцями та сту­дентами в навчально-виховних закладах перед початком трудового й професійного навчання.

Незалежно від освіти, стажу роботи за фахом або посадою вступний інструктаж проводять з працівниками, які перебувають у відрядженні на підприємстві й беруть безпосередню участь у ви­робничому процесі, з водіями транспортних засобів, які вперше в'їжджають на територію підприємства, учнями, вихованцями та студентами, які прибули на підприємство для проходження вироб­ничої практики.

Розділ 1

ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці або особа, на яку за наказом керівника навчально-виховного закладу по­кладено ці обов'язки.

Цей вид інструктажу проводиться за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей і характеру ви­робництва, підприємства або навчально-виховного закладу.

Програму та тривалість інструктажу затверджує роботодавець, керівник навчально-виховного закладу.

Вступний інструктаж при оформленні на роботу проводять з метою ознайомлення з правилами, обов'язками й відповідальністю за виконання вимог охорони праці на підприємстві; з вимогами за­гальної та особистої безпеки; правилами особистої поведінки.

Під час інструктажу пояснюють характер роботи, особливості даного виду робіт, основні положення техніки безпеки, правильну ор­ганізацію робочих місць, правила поводження на території підприєм­ства, основні вимоги електробезпеки, порядок користування санітар­но-побутовими приміщеннями, правила поводження з інструментами й порядок надання першої допомоги в разі нещасних випадків.

Записи про проведення вступного інструктажу робляться в спе­ціальному журналі, а також у документі про прийняття працівника на роботу.

Проведення вступного інструктажу з учнями реєструється в журналі обліку навчальної роботи, а з учнями та вихованцями, які навчаються в позашкільних закладах, — у робочому журналі керів­ника, який проводить заняття.

Первинний інструктаж

Після проходження медичного огляду й вступного інструктажу з охорони праці робітника посилають на місце роботи з направлен­ням відділу кадрів, у якому є відмітка про проходження вступного інструктажу. Виконавець робіт або майстер, у розпорядження якого направляється робітник, до початку роботи проводить інструктаж з техніки безпеки безпосередньо на робочому місці.

Цей вид інструктажу проводять не тільки з тими, хто вперше наймається на роботу, але і кожного разу при зміні місця роботи, при переведенні працівника з одного виду робіт на інший, а також з відрядженими працівниками, які беруть безпосередню участь у ви­робничому процесі на даному виробництві.

Первинний інструктаж на робочому місці до початку роботи проводять зі студентами, учнями та вихованцями, які прибули на ви­робничу практику.

При проведенні інструктажу безпосередньо на робочому місці виконавець робіт знайомить працівника з технікою даного виробни­чого процесу, його обов'язками на цьому робочому місці, інструкці­єю для даної професії, правильною організацією робочого місця, безпечними методами роботи, правилами поведінки на дільниці, а також правилами поводження на^щшдок виникнення небезпеки.

Робітник під час первинногогінртруктажу практично знайомить­ся з інструментами й правилами їх експлуатації, правилами користу­вання захисними засобами, порядком утримання робочого місця та іншими правилами техніки безпеки, які безпосередньо стосуються його майбутньої роботи.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб, підібраних за фахом, за складеною з урахуванням вимог відпо­відних інструкцій з охорони праці програмою.

Програму первинного інструктажу розробляє виконавець робіт; вона узгоджується зі службою охорони праці й затверджується кері­вником підприємства або навчального закладу.

Залежно від характеру роботи та кваліфікації всі працівники, а також випускники навчальних закладів після проходження первин­ного інструктажу на робочому місці повинні протягом 2-15 змін пройти стажування під керівництвом кваліфікованих робітників або спеціалістів, які призначаються наказом по підприємству. Керівник підприємства має право своїм наказом або розпорядженням звільни­ти від проходження стажування робітника, який має стаж роботи за своєю професією не менше 3 років.

Виконавець робіт, який проводив інструктаж, перевіряє знання працівниками правил техніки безпеки. Робітника, який не засвоїв безпечних прийомів праці, до самостійної роботи не допускають.

Проведення інструктажу на робочому місці оформлюється у ви­гляді запису в спеціальному журналі, де інструктуючий своїм підпи­сом підтверджує факт знання робітником правил техніки безпеки, а робітник підтверджує, що він отримав інструктаж.

Журнал реєстрації первинного інструктажу на робочому місці має кожен виконавець робіт.

Повторний інструктаж

Цей вид інструктажу проводять періодично у відповідні строки за затвердженим головним інженером графіком.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці індиві­дуально або з групою працівників, які виконують однотипні роботи. Цей вид інструктажу проводиться за програмою первинного інструк­тажу в повному обсязі.

Термін проведення чергового повторного інструктажу для кож­ного працівника підприємства визначається залежно від дати прове­дення первинного чи попереднього повторного інструктажу, але проміжок між ними не може перевищувати трьох місяців для пра­цівників на роботах з підвищеною небезпекою та шести місяців -для інших працівників.

Про наступне проведення повторного інструктажу виконавець робіт або майстер має повідомити працюючих не пізніше ніж за де­сять днів.

Цей вид інструктажу має на меті закріплення знань з техніки безпеки, бо з часом набуті знання забуваються, що є властивістю па­м'яті людини; крім того, постійно змінюються й вдосконалюються законодавчі та нормативно-технічні акти з охорони праці.

Після іспитів закріплення знань у процесі повторного інструк­тажу береться на облік у цехових журналах.

Позаплановий інструктаж

Обсяг та зміст запланованого інструктажу визначають залежно від причин та обставин, що спричинили необхідність його проведення.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робо­чому місці або в кабінетах охорони праці за таких обставин:

  • введення в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці;

  • зміна технологічного процесу, устаткування, матеріалів та ін­ших чинників, що впливають на охорону праці;

  • порушення працівником нормативних актів про охорону праці;

  • на вимогу органу державного нагляду за охороною праці у ви­падку, якщо виявлено незнання працівником, студентом або уч­нем безпечних методів праці чи нормативних актів про охорону праці;

  • перерва в роботі більше ніж ЗО календарних днів — для робіт з підвищеною небезпекою, для решти робіт — більше ніж 60 днів.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з гру­пою працівників, спільною за фахом, і завершується перевіркою знань усним опитуванням, а також шляхом практичної перевірки на­бутих навичок щодо безпечних методів праці. Проводить цей вид ін­структажу керівник робіт.

У разі незадовільних результатів перевірки знань, умінь і нави­чок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів для працівника протягом 10 днів до­датково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. У разі незадовільних результатів у процесі повторної перевірки знань пи­тання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чин­ним законодавством.

Цільовий інструктаж

Цільовий вид інструктажу проводиться з працівниками у таких випадках:

  • при виконанні разових робіт, що не пов'язані з безпосередніми обов'язками за фахом (разові роботи за межами підприємства, цеху та ін.);

  • при ліквідації аварії, стихійного лиха або інших негативних на­слідків;

  • при проведенні робіт, на які оформлюється наряд-допуск, до­звіл або інші документи;

  • при організації масових заходів з учнями та вихованцями у ви­гляді екскурсій та ін.

Цільовий інструктаж проводить керівник робіт. Інструктаж включає відомості про призначення й характер завдання, виробничі обставини та організацію праці, можливі небезпеки при виконанні робіт, необхідне оснащення й захисні засоби, способи безпечного виконання трудових операцій.

Цільовий інструктаж фіксується у формі наряду-допуску або ін­шого документа, що дозволяє проведення даного виду робіт.

Цільовий інструктаж завершується перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів навчання, а також перевіркою набутих навичок, безпечних методів робіт.

У разі незадовільних результатів перевірки знань після цільово­го інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється.

Робітники, які обслуговують складні, відповідальні машини й механізми або виконують небезпечні види робіт, повинні пройти техмінімум шляхом курсового навчання з проведенням іспитів і ви­дачею відповідних посвідчень.

Передбачено спеціальні види навчання правилам безпеки для осіб, які за умовами роботи можуть підпадати під особливу небезпе­ку або від роботи яких залежить безпека працюючих (електромонте­ри, газоелектрозварювальники, машиністи кранів та ін.).

Після навчання й складання іспитів ці працівники отримують посвідчення про навчання й присвоєння їм кваліфікації, яка необхід­на для допуску до роботи.

Для підвищення кваліфікації інженерно-технічних працівників організуються різні курси, семінари, обмін досвідом роботи у сфері охорони праці.

Програми підвищення кваліфікації інженерно-технічних пра­цівників розробляють і затверджують міністерства (відомства), уз-годжуюючи їх з відповідними професійними спілками. Періодич­ність підвищення кваліфікації посадових осіб та інженерно-техніч­них працівників становить 3-5 років.

Від ефективності навчання з охорони праці великою мірою за­лежить профілактика травматизму та професійних захворювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]