Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.5. Освітлення виробничих приміщень

2.5.1. Вплив умов освітлення на зорову функцію

Основним елементом життєвого середовища є світло. Створен­ня задовільних умов бачення сприяє не тільки підвищенню продук­тивності праці, а й запобігає виникненню виробничого травматизму.

Практичне значення освітлення полягає в тому, що воно дозво­ляє людині виконувати зорову роботу, бачити предмети, встановлю­вати їх розміри, форму, колір та ін. Сітківка ока, за влучним висло­вом, є «винесеною назовні частиною мозку». Тому зір і мислення пов'язані воєдино і біологічна дія світла на людину супроводжуєть­ся психофізіологічним та естетичним впливом.

Око людини надзвичайно чутливе до умов освітлення й має здатність пристосовуватися до різноманітних умов яскравості. Межа яскравості, за якої око може функціонувати, характеризується відно­шенням одиниці до 10 більйонів.

Здатність ока реагувати як на дуже слабку, так і на дуже інтен­сивну яскравість пояснюється властивостями сітківки, яка сприймає світлові подразники. Око може сприймати як мале, так і дуже інтен­сивне світло, але перехід з одного режиму бачення в інший відбува­ється поступово.

Здатність ока пристосовуватися до зміни яскравості навколиш­нього фону називається адаптацією. Адаптація буває темнова — при переході від більшої яскравості до меншої, і світлова — при зворот­ному переході.

Дані про темнову і світлову адаптацію свідчать про необхід­ність уникати під час технологічних процесів різких переходів від однієї яскравості до іншої.

Регулятором кількості світла, що надходить в око, є зіниця. Вона ві­діграє таку саму роль, як і діафрагма у фотоапараті, від розкриття якої за­лежить яскравість відображення на плівці. Коли інтенсивність світла ви­сока, зіниця рефлекторно звужується, якщо низька — розширюється; при цьому діаметр її може змінюватися приблизно від 2 до 8 мм.

Порушення зорової функції організму пов'язані із цілим рядом професій і є наслідком особливостей трудової діяльності або нераці­онального освітлення робочих місць. Нераціональне освітлення є причиною функціональних зрушень з боку зорового аналізатора, що призводить до погіршення таких функцій зору:

а) гостроти зору, тобто здатності розпізнавати дрібні предмети;

б) контрастної чутливості, тобто здатності розпізнавати яскра- вість;

в) швидкості зорового сприйняття, тобто мінімального проміжку часу, необхідного для розпізнавання об'єкта;

г) стійкості ясного бачення, тобто здатності тривалий час розпі- знавати контури дрібних предметів;

д) видимості об'єкта, тобто здатності ока чітко розпізнавати пред- мети, що розглядаються;

е) пропускна здатність зорового аналізатора.

Фізіологічний рівень вказаних вище функцій у різних людей су­то індивідуальний, але він завжди знижується після напруженої зо­рової роботи, за умов недостатнього або нераціонально влаштовано­го освітлення, а також у разі загальної втоми.

Світло впливає не лише на зорову функцію людини. При пога­ному освітленні людина швидко втомлюється, працює менш продук­тивно, зростає потенційна небезпека нещасних випадків. За статис­тичними даними, до 20 % нещасних випадків здійснюється внаслі­док недостатнього й нераціонального освітлення.

Нераціональне освітлення приміщень призводить до зорового дискомфорту, посилює зорову втому, знижує розумову й фізичну працездатність, сприяє розвитку ряду захворювань.

При належному освітленні не буває захворювань на професійну хворобу — ністагм, ознаками якого є судорожний рух яблука ока, трясіння головою, послаблення зору й різке зниження видимості при заході сонця. Хворому на ністагм світло нерухомої лампи вважаєть­ся стрибаючим. Вважається, що причиною ністагму є часта зміна світла і тіней при слабкому штучному освітленні.

При зниженні зорової функції виникають такі захворювання, як близорукість, катаракта та ін. Однак не тільки недостатнє освітлен­ня, а й надмірно яскраве освітлення погано позначається на зоровій функції організму. При надмірній яскравості джерел світла може відбутися засліплення працівника. Надмірна освітленість та неодна­кова яскравість навколишніх предметів призводить до частої пере-адаптації очей під час виконання роботи і, як наслідок цього, до швидкого втомлювання органів зору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]