Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.5.8. Освітлювальні установки

Освітлювальною установкою називається сукупність освітлю­вальної арматури з лампою. їх поділяють на дві групи: установки

Розділ 2

ОСНОВИ ФІЗІОЛОГІЇ, ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ

для освітлення близько розміщених предметів називають світильни­ками, а для освітлення віддалених предметів — прожекторами. Основне призначення світильників зводиться до того, щоб:

  • створити з найменшими витратами відповідний рівень освітле­ності;

  • захистити очі людини від сліпучої яскравої дії джерела світла й створити сприятливі умови для здорової праці;

  • перерозподілити світловий потік у потрібному напрямку;

  • захистити джерело світла від механічних пошкоджень. Основними світлотехнічними характеристиками світильників є

такі: світлорозподілення, крива сили світла, коефіцієнт корисної дії та захисний кут.

Джерело світла саме по собі випромінює світловий потік у всіх напрямках, завдання ж полягає в тому, щоб забезпечити необхідну освітленість робочих поверхонь. Перерозподіл світлового потоку досягається тим, що використовуються різні розсіювані й відбивачі.

За характером розподілу світлового потоку світильники поділя­ють на п'ять груп: прямого, переважно прямого, розсіяного, пере­важно відбитого та відбитого світла. Найпоширенішими є світиль­ники прямого світла, у них не менше 90 % світлового потоку випро­мінюється в нижню півсферу.

Другою функцією арматури є захист очей від надмірної яскра­вості джерела світла. Захист очей від сліпучої дії лампи здійснюєть­ся так званим захисним кутом світильника.

Захисний кут світильника — це кут між горизонтальною ліні­єю, яка проходить через нитку розжарювання лампи та лінією, що з'єднує нитку розжарювання з протилежним краєм освітлювальної арматури.

Світильники, що мають захисний кут менше ЗО °С, не забезпе­чують повного захисту очей.

Освітлювальна арматура захищає джерело світла від механіч­них пошкоджень, а також від пилу, який, осідаючи на колбу, погли­нає значну частину світлового потоку.

Залежно від конструктивного виконання, що визначає ступінь захисту джерела світла від механічних пошкоджень та впливів зов­нішнього середовища, освітлювальні установки поділяють на шість груп: відкриті (захист відсутній), захищені, пилозахищені, вологоза-хищені (захищені від потрапляння води, пилу), вибухозахищені (підвищеної надійності проти вибуху) і спеціального призначення.

У світильників, які призначені для освітлення пожежонебезпеч-них приміщень, конструкція освітлювальної арматури повинна бути такою, щоб повністю виключити потрапляння легкозаймистого пилу всередину світильника.

Висота розміщення світильника залежить від його конструкції та потужності ламп. Найвигідніша висота підвісу світильників ста­новить 2-4 м.

Невідповідність світлотехнічних характеристик світильника розмірам та призначенню приміщення знижує якість та безпечність освітлювальної установки, а в окремих випадках спричинює пожежу чи вибух. Тому обраний тип світильника повинен мати необхідний ступінь захисту від умов середовища, де він встановлюється. Особ­ливо жорсткі вимоги до світильників у вибухо- та пожежонебезпеч-них приміщеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]