Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.6.5. Пожежна охорона та організація гасіння пожеж

Для підтримування необхідного рівня пожежної безпеки на об'єктах і в населених пунктах створено пожежну охорону, яка поді­ляється на державну, відомчу, сільську та добровільну.

Державна пожежна охорона, яка функціонує на базі воєнізова­ної та професійної пожежної охорони, підпорядковується МНС. її структуру, функції, обов'язки, види та права визначено в Законі

«Про пожежну безпеку» та Положенні про пожежну охорону, за­тверджених постановою Кабміну від 06.07.1994 р. № 508. Державна пожежна охорона формується з підрозділів, апаратів управління та допоміжних служб, а також пожежно-технічних закладів і науково-дослідних установ МНС і є одночасно складовою частиною держав­ної системи Цивільної оборони України.

Підрозділи Державної пожежної охорони створюються в насе­лених пунктах, а також на підприємствах та інших об'єктах неза­лежно від форм власності, які мають особливо важливе значення або власну пожежну небезпеку.

Перелік міст і селищ міського типу, де створюються підрозділи Державної пожежної охорони, раз на рік затверджується МНС за по­годженням з Мінфіном та Мінекономіки.

Підрозділи Державної пожежної охорони на об'єктах підвище­ної пожежної небезпеки утворюють відомчу пожежну охорону (по­жежно-сторожову). Вона створюється на основі договорів, які під­приємства укладають з управлінням Державної пожежної охорони, і здійснює свою діяльність згідно з положеннями, погодженими з МНС. Ці підрозділи щодо покладених на них функцій керуються нормативними актами, які діють у Державній пожежній охороні. Підрозділи відомчої пожежної охорони, що мають виїзну пожежну техніку, залучаються до гасіння пожеж у порядку, який встановлю­ється Державною пожежною охороною.

У населених пунктах, де немає підрозділів Державної пожежної охорони, місцева державна адміністрація створює місцеві пожежні команди.

Матеріально-технічне забезпечення та фінансування місцевих пожежних команд здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів, які відраховують підприємства, установи та організації, розташовані на території району, у розмірі 0,1 % від основних та оборотних коштів і 3 % коштів, що виділяються на бу­дівництво та ін.

На підприємствах, в установах та організаціях з метою прове­дення заходів щодо забезпечення пожежної безпеки з працівників можуть створюватися добровільні пожежні дружини (команди ДПД). Положення про ДПД затверджує Кабінет Міністрів.

Забезпечення Державної пожежної охорони спеціальною техні­кою, обладнанням, спецодягом, засобами зв'язку, засобами індиві­дуального захисту здійснюється в порядку, встановленому Кабіне­том Міністрів для МНС.

Державна пожежна охорона має відповідну матеріально-техніч­ну базу, до якої належать пожежні депо, основні, спеціальні та допо­міжні автомобілі та технічне оснащення.

Фінансове та матеріально-технічне забезпечення пожежної охо­рони, будівництво її об'єктів і споруд здійснюється за рахунок дер­жавного бюджету, а також місцевих бюджетів і коштів, одержаних за договорами від підприємств, що охороняються, та ін.

Особовий склад Державної пожежної охорони поділяється на рядовий та керівний. Пожежники мають формений одяг та відповід­ні відзнаки. Для гасіння пожеж вони забезпечуються спеціальним одягом, спорядженням і засобами індивідуального захисту.

Під час гасіння пожежі основним бойовим завданням особового складу пожежних підрозділів є рятування людей у разі загрози їх­ньому життю, ліквідація пожежі в тому обсязі, якого вона набула до моменту прибуття.

Гасіння пожеж пожежна охорона здійснює безкоштовно. Для виклику державної пожежної охорони в автоматичних телефонних мережах установлюється єдиний номер — 01.

Під час гасіння пожеж працівник пожежної охорони має право на безперешкодний доступ у всі жилі, виробничі та інші приміщення.

Служби пожежної охорони, що залучаються до гасіння пожеж, підпорядковуються керівникові по ліквідації пожежі, який приймає в межах своєї компетенції рішення, обов'язкові для виконання під­приємствами, посадовими особами та громадянами.

На кожну пожежу після її ліквідації комісія складає акт не мен­ше як у двох примірниках за формою, затвердженою МНС.

Матеріальні збитки, пов'язані з пошкодженням майна під час гасіння пожежі, пожежна охорона не відшкодовує.

Збитки, завдані порушенням протипожежних норм та вимог, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства підприємст­вами та громадянами, що допустили порушення.

Порядок організації гасіння пожежі та залучення до цього по­жежних підрозділів незалежно від їх відомчого підпорядкування встановлюється МНС за погодження із зацікавленими міністерства­ми та відомствами.

Міністерства та відомства зобов'язані вести облік пожеж, які виникають на об'єктах, що належать або підконтрольні їм, аналізу­вати причини їх виникнення та вживати заходів для їх усунення. По­рядок та організацію ведення обліку пожеж та їх наслідків визнача­ють «Правила обліку пожеж», затверджені постановою Кабінету Мі­ністрів від 26.07.1994 р. № 508.

Облік пожеж у цілому по державі здійснює ГУПО МНС. Мініс­терства та відомства зобов'язані щомісячно надавати ГУПО МНС інформацію про пожежі, що сталися на підвідомчих об'єктах, та їх наслідки.

Відповідальність за повноту обліку, а також за своєчасність по­дання звітних даних покладено на керівників міністерств, відомств та організацій, які ведуть цей облік.

Нагляд за дотриманням законності в діяльності пожежної охоро­ни здійснюють Генеральний прокурор та підлеглі йому прокуратури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]