Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.1. Основні поняття та визначення пожежної безпеки

4.1.1. Загальні відомості про пожежі

Вагомий вклад у зміцнення державної економіки вносить поже­жна охорона, яка надійно захищає від вогню створені народом цін­ності. Пожежі завдають великих матеріальних збитків і майже завжди супроводжуються нещасними випадками, а іноді — люд­ськими жертвами.

Основний напрямок діяльності пожежної охорони полягає у профілактиці пожеж та обмеженні їх розмірів.

Отже, пожежна безпека тісно пов'язана з технікою безпеки, оскільки на пожежах гинуть не тільки матеріальні цінності, а й лю­ди. Проектуючи, будуючи та експлуатуючи виробничі процеси, об­ладнання й машини, потрібно враховувати вимоги пожежної безпе­ки нарівні з вимогами охорони праці.

Забезпечення пожежної безпеки є невід'ємною частиною дер­жавної політики щодо охорони життя та здоров'я людей, національ­ного багатства й навколишнього природного середовища.

Незважаючи на всі зусилля, спрямовані на попередження по­жеж, ця проблема за своїми масштабами є глобальною й зачіпає не тільки національні, а й міжнародні інтереси. Про це свідчать пожежі

Р

озділ 4 ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

на нафтових і хімічних об'єктах, горіння тисяч гектарів лісових ма­сивів та ін.

Щорічно на планеті виникає близько 6 мільйонів пожеж, міль­йони людей стають каліками й дістають тяжкі опікові травми, десят­ки тисяч гинуть. Щорічно в Україні виникає понад 50 000 пожеж, на яких гинуть понад 3500 людей. За останні 10 років кількість пожеж зросла майже втричі, кількість знищених вогнем будівель — більше ніж у 8 разів, а динаміка загибелі людей на пожежах має загальну тенденцію до зростання.

Тільки протягом однієї Доби в Україні виникає в середньому і 10-120 пожеж, на яких гинуть 5-7 осіб, а 4-6 — отримують трав­ми. Кожні 2 хв, 36 с підрозділи Державної пожежної охорони виїж­джають за сигналом «Тривога», щоб врятувати людей, матеріальні цінності або запобігти трагедії. У 2002 р. на пожежах загинули 3619 осіб; 6620 осіб було врятовано. Збережено матеріальних цінно­стей на суму понад 516 млн ґРн. Відносні показники пожеж в Украї­ні та в деяких інших країнах яаведено в табл. 4.1.

Н а ліквідацію пожеж витрачаються колосальні кошти. Загальні показники пожеж складаються з економічних, соціальних та еколо­гічних наслідків.

Розділ 4 ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

До екологічних наслідків пожеж належать такі: забруднення продуктами горіння й пожежегасіння атмосфери, водного середови­ща, ґрунтів, надр, загибель флори та фауни. Продукти горіння по­трапляють в атмосферу, димові гази містять токсичні речовини, а сам процес горіння супроводжується поглинанням повітря, а також тепловим випромінюванням. Так, наприклад, під час згоряння 1 кг кам'яного вугілля поглинається 8,0 м3 повітря, а об'єм продуктів го­ріння становить 11,5 м3.

Лісові й ландшафтні пожежі справляють руйнівний вплив на фауну та флору, знищують родючий шар ґрунту, перетворюючи лі­сові масиви на пустелю.

Гасіння пожеж вимагає великих витрат води. Підраховано, що на ліквідацію пожеж у світі щорічно витрачається близько 300 млн м3 води.

До прямих і побічних економічних наслідків пожеж відносять ви­трати, пов'язані зі знищенням або пошкодженням матеріальних ціннос­тей, з відновленням функціонування об'єктів, пошкоджених під час по­жеж. Сюди також відносять збитки, пов'язані з простоєм виробничих об'єктів, виплатою допомог по тимчасовій непрацездатності й т. ін.

До соціальних наслідків, пов'язаних з пожежами, слід віднести загибель і травмування людей, погіршення їхніх психофізіологічних показників, посилення соціальної напруженості внаслідок втрати житлового фонду, зростання захворюваності та зменшення тривало­сті життя. В Україні, за даними статистики, щотижня пожежі руйну­ють або пошкоджують 600-700 жилих будівель.

Отже, кожна пожежа має негативні наслідки як безпосередньо для людини, що постраждала, так і для суспільства в цілому. Тому з точки зору екологічних, економічних та соціальних наслідків акту­альним стає забезпечення ефективного протипожежного захисту, безпеки людей та матеріальних цінностей. В умовах сучасного тех­ногенного середовища фінансові, трудові та матеріальні збитки від пожеж стають обтяжливими для економіки держави. З кожним ро­ком для забезпечення ефективного протипожежного захисту держа­ва має виділяти все більше коштів на фундаментальні дослідження, утримання пожежної охорони, профілактику пожеж.

Всесвітній центр пожежної статистики, що діє в рамках ООН, щорічно публікує звіти, в яких наводяться порівняльні дані про за­трати, пов'язані з ліквідацією наслідків пожеж у різних країнах сві­ту. Наслідки пожеж визначаються в результаті аналізу сукупності прямих і побічних збитків.

Прямі збитки — це втрати, пов'язані зі знищенням або пошкод­женням вогнем, водою, димом і високою температурою основних фондів та іншого майна установ та організацій, а також втрати гро­мадян, якщо вони мають прямий причинний зв'язок з пожежею.

Побічні збитки — це втрати, пов'язані з ліквідацією пожежі, простоєм виробництва в період його відновлення та іншими втраче­ними вигодами внаслідок пожежі.

Світова статистика свідчить, що прямі збитки від пожеж в серед­ньому становлять 0,2-0,3 % валового внутрішнього продукту відпо­відної країни.

Побічні збитки можуть бути меншими за прямі або навпаки значно їх перевищувати.

Загальносвітова статистика свідчить, що в середньому на одно­го загиблого припадає 25-30 травмованих, які дістали опіки різного ступеня. Витрати на лікування людей, що зазнали опікових травм на пожежах і потребують тривалого та дорогого лікування, становлять близько 2 % загальних збитків, завданих пожежами.

Враховуючи наведені дані, слід зазначити, що як держава, так і суспільство мають бути зацікавлені в зменшенні кількості пожеж, що завдають шкоди здоров'ю людей та здатні призводити до вели­ких матеріальних збитків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]