Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.9.4. Профілактичні заходи щодо захисту

Для забезпечення безпеки персоналу від дії ЕМП необхідно ви^ користовувати комплекс засобів захисту. Усі засоби й заходи умов­но поділяються на три групи: організаційні, інженерно-технічні, лі­кувально-профілактичні.

Організаційні заходи використовуються як при проектуванні нових об'єктів, так і на тих об'єктаз, що експлуатуються. Це такі за­ходи, як оптимальне розміщення радіотехнічних пристроїв різного призначення, розробка відповідних режимів праці та відпочинку, при яких можливе зниження до мінімуму часу перебування людей у зоні опромінення і запобігання потраплянню їх у зони високої щіль­ності потоку енергії (ЩПЕ).

Важливим гігієнічним заходом є створення санітарно-захисних зон навколо антенних споруд різноманітного призначення.

Інженерно-технічні заходи захисту залежать від типу джерела випромінювання, його потужності й призначення. Виходячи із цьо­го, використовують герметизацію установок з метою зниження чи усунення електромагнітного випромінювання; захист працюючих здійснюють шляхом екранування або віддалення їх на безпечну від­стань від джерела випромінювання (захист відстанню).

Екранування є одним з основним методів захисту від електро­магнітного випромінювання. Екранування може бути повним або частковим. Для електромагнітного екранування використовують переважно матеріали з високою електричною провідністю (мідь, ла­тунь, алюміній та його сплави, листові стальні матеріали).

Для екранування робочого місця використовують різноманітні типи екранів: відбиваючі, сіткові, еластичні, поглинаючі. Форма і розмір, а також характер матеріалу в кожному конкретному випадку має забезпечувати в приміщенні інтенсивність опромінювання не вище допустимої величини. В екранованих приміщеннях для зни­ження відбитої енергії необхідно стіни, підлогу й стелю покривати такими матеріалами, що поглинають енергію.

Товщину екрана (Ь) для послаблення інтенсивності ЕМП (екран виготовлено із суцільного листового матеріалу) розраховують за формулою:

В = р- , (м), (2.76)

де Е3 _ задане значення послаблення інтенсивності ЕМП, яке ви­значається шляхом ділення дійсної інтенсивності поля на гра­нично допустиму; ер — частота ЕМП, Гц;

їх — магнітна проникність середовища (матеріалу екрана), Г/м;

р — питома провідність матеріалу екрана, Ом/м.

Для захисту від випромінювання ЕМП радіочастотного діапазо­ну використовують спеціальний одяг, виготовлений із металізованої тканини у вигляді комбінезонів, халатів, фартухів, курток із капю­шонами, з вмонтованими в них окулярами, скельця яких покриті ша­ром оксиду олова, що послаблює потужність хвиль.

До лікувально-профілактичних заходів захисту належить вияв­лення на ранній стадії ушкодження стану здоров'я шляхом прове­дення попередніх та періодичних медичних оглядів.

При виявленні початкової форми радіохвильової хвороби, яка має зворотний характер, працівника тимчасово переводять на іншу

Розділ 2

ОСНОВИ ФІЗІОЛОГІЇ) ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ

роботу, не пов'язану з опроміненням ЕМП. Жінок у період вагітнос­ті та годування також тимчасово переводять на інші роботи. Особи, які не досягли 18-річного віку, до робіт з генераторами радіочастот не допускаються. Особам, що контактують з джерелами ЗВЧ і УВЧ випромінювання, надається додаткова відпустка та скорочується тривалість робочого дня.

> 2.10. Випромінювання оптичного діапазону

^ 2.10.1. Особливості випромінювання оптичного діапазону

З фізичної точки зору випромінювання оптичного діапазону яв­ляє собою потік електромагнітного випромінювання, яке має хвильові і квантові властивості.

У виробничих умовах, як правило, працюючі зазнають впливу променевої енергії електромагнітного випромінювання в діапазоні хвиль від 100 нм до 500 мкм.

Оптичний діапазон охоплює зону електромагнітного випромі­нювання, що включає інфрачервоне (ІЧВ), видиме (ВВ) та ультра­фіолетове (УФВ) випромінювання.

У виробничих приміщеннях з великим тепловиділенням (гарячі цехи) на частку інфрачервоного випромінювання припадає близько двох третин тепла, що виділяється, і тільки одна третина припадає на конвекцію. Джерелами променевої енергії є всі предмети, ступінь нагріву яких визначає загальну інтенсивність їх випромінювання й розподіл їх енергії за ділянками спектра.

До випромінювання оптичного діапазону належить лазерне ви­промінювання, що супроводжує роботу лазерів. Лазер — це розпо­всюджена назва оптичного квантового генератора, практичне вико­ристання якого почалося в другій половині XX століття.

Використання випромінювання оптичного діапазону пов'язано зі шкідливою дією на організм людини, що вимагає постійного вдос­коналення методів та засобів захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]