Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.3. Навчання з питань охорони праці 1.3.1. Загальні положення

Рівень знань працівників з питань охорони праці є одним з ос­новних принципів державної політики у сфері охорони праці. Упер­ше в законодавчій практиці роботодавець має забезпечити навчання працівників прийомам та методам надання першої допомоги потер­пілим від нещасних випадків і правилам поведінки при можливих аваріях.

Порядок навчання та проведення перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається Типовим положенням, що встановлює вимоги, порядок та види навчання й форми перевірки знань (ДНАОП 0. 00-4. 12-99). Даний нормативний акт спрямований на реалізацію безперервного навчання з питань охорони праці пра­цівників у процесі їх трудової діяльності, а також учнів та студентів усіх закладів освіти.

На основі специфіки виробничих процесів і Типового положен­ня розробляються й затверджуються щорічні плани-графіки навчан­ня й перевірки знань працівників з питань охорони праці.

Навчання й перевірка знань з питань охорони праці прово­диться для всіх працівників при прийнятті їх на роботу і в процесі роботи.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба в професійному доборі, мають проходити попе­реднє спеціальне навчання і один раз на рік — перевірку знань від­повідних нормативних актів про охорону праці. Перелік таких робіт затверджує Державний комітет з нагляду за охороною праці.

Посадові особи до початку виконання своїх обов'язків і періо­дично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з охорони праці в органах галузевого або регіонального управ­ління охороною праці.

,> Для перевірки знань з питань охорони праці на підприємствах І створюються постійно діючі комісії.

До складу цих комісій входять спеціалісти служби охорони праці, а також представники органів Держнаглядохоронпраці та профспілкових організацій.

Формою перевірки знань працівників з правил безпеки є іспит, який проводиться за екзаменаційними білетами, що містять питання з відпо­відних правил безпеки та інших нормативних актів про охорону праці.

Результати перевірки знань оформляються у вигляді протоколів або заносяться в журнали, встановлені правилами безпеки.

Працівникам, які під час навчання та перевірки знань показали задовільні результати, видаються посвідчення, а у раніше виданих посвідченнях робиться відповідний запис про періодичну або поза­чергову перевірку знань. Запис про проведення навчання в журналі реєстрації інструктажів робить особа, яка його проводила. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання з відповідного виду ін­структажу або перевірку знань з охорони праці, забороняється.

Відповідальність за організацію навчання з питань охорони праці на підприємствах покладається на роботодавця, а в структур­них підрозділах — на керівників цих підрозділів. Контроль за своє­часним проведенням навчання здійснює служба охорони праці.

Щоб створити особисту зацікавленість працівників у безпечно­му виконанні робіт, розробляють пізнавальні, психомоторні, мотива­ційні та емоційні основи навчання.

Пізнавальні основи полягають у тому, щоб навчити працівника розпізнавати у виробничих умовах загрозливі для здоров'я і життя небезпеки, знати правила техніки безпеки та інструкції з експлуата­ції, бути обізнаним щодо властивостей небезпечних речовин.

Психомоторні основи полягають у відпрацюванні навичок та умінь правильно використовувати засоби захисту, володіти техніч­ними засобами праці.

Мотиваційні основи полягають у тому, щоб переконати праців­ника в домінуючому значенні в умовах виробничої діяльності моти­ву безпеки, у необхідності збереження власного здоров'я і високої працездатності.

Емоційні мотиви мають на меті переконати працюючих у тому, що безпечне виконання робіт відповідає як інтересам підприємства, так і їх власним інтересам.

За допомогою правильної організації навчання робітники ін­формуються і переконуються відносно безпечного і відповідаючого інтересам здоров'я виконання робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]