Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.1.5. Основні причини пожеж

Причини виникнення пожеж дуже різноманітні. До них можна віднести недоліки в будівельних конструкціях, спорудах, плануванні приміщень, облаштуванні комунікацій, дефекти обладнання, непра­вильну організацію або порушення режимів технологічних процесів, неправильне виконання робіт, необережність персоналу й т. ін.

Тільки з аналізу розслідування обставин, що призвели до ви­никнення пожеж, можна зробити правильні висновки щодо причин, які їх зумовили. Причини пожеж різноманітні, але можна поділити їх на дві великі групи.

Причини першої групи пов'язані з недопустимою з точки зору по­жежної безпеки появою горючого середовища в умовах, де є джерело займання. Це може бути, наприклад, використання або зберігання го­рючих речовин і матеріалів у тих місцях, де їх наявність суперечить нормам пожежної безпеки. Причини першої групи часто зумовлені та­кож аварійним станом обладнання та наявністю горючих речовин, на­приклад розрив трубопроводів у котельнях, що працюють на рідкому паливі, підтікання паливних ліній двигунів внутрішнього згоряння, пе­реливання або викиди розплавленої маси при варінні бітуму й т. ін.

До причин другої групи відносять недопустиму за умов пожеж­ної безпеки появу джерела загоряння при обов'язковій наявності го­рючої суміші, тобто горючої речовини й кисню (повітря).

Друга група причин пожеж і вибухів є, власне, найбільш розпо­всюдженою й особливо характерною для більшості великих промис­лових об'єктів, забудов і т. ін. До другої групи відносяться причини пожеж, обумовлені такими чинниками:

  • неправильним проведенням технологічних процесів, вибухами в технологічному та інженерно-технічному обладнанні;

  • недоліками електрообладнання, електропроводки, електроапа­ратури та їх експлуатації (коротке замикання, перенавантажен­ня проводів, іскріння, несправності в контактних з'єднаннях, електричні розряди);

  • недоліками в облаштуванні та обслуговуванні опалювальних установок та приладів;

  • недопустимим підвищенням температури при адіабатичному стисненні (головним чином при роботі компресорного устатку­вання);

  • перегрівом речовин, що обробляються, коли їх температура до­сягає температури самозаймання; порушенням режиму збері­гання та обробки самозаймистих речовин;

  • розрядом блискавки, занесенням високих потенціалів у вироб­ничі приміщення;

  • необережним поводженням з вогнем, незнанням правил і вимог пожежної безпеки, недбалим ставленням до їх виконання, на­вмисними підпалами й т. ін.

Аналіз обставин пожеж та вибухів дас підстави стверджувати, що однією з основних причин їх виникнення є людський фактор. Як­що в електроустановках неправильно розраховано плавкі запобіжни­ки, автоматичні вимикачі, то при перенавантаженнях і коротких за­миканнях унаслідок зростання величини струму можливе загоряння ізоляції і виникнення пожежі. Погані контакти в місцях з'єднання проводів спричинюють створення великих перехідних опорів і вна­слідок цього — перегрівання й займання навіть при струмах, що не перевищують номінального значення.

Небезпека вибухів і пожеж виникає при неправильному виборі електрообладнання, коли в пожежонебезпечних і вибухонебезпеч­них приміщеннях використовуються електродвигуни таі апаратура у відкритому виконанні. Під час роботи несправних електродвигунів можливе іскріння, що в ряді випадків призводить до займання.

Причиною пожеж і вибухів у вибухопожежонебезпечних примі­щеннях може бути наявність електростатичних розрядів.

Однією з причин пожеж може бути неправильна експлуатація електрозварювальної і паяльної апаратури, коли сама технологія ро­біт пов'язана з використанням відкритого полум'я електричної дуги або паяльної лампи.

Причиною пожеж і вибухів можуть також бути недоліки в обла­штуванні та експлуатації освітлювальної мережі, такі як невідповід­ність облаштування мережі технологічним вимогам (наприклад, ви­користання відкритої апаратури замість необхідної для даного сере­довища вибухозахищеної арматури), іскріння у вимикачах, у контак­тах проводів з патронами і патронів з лампами розжарювання, пере­грівання колб у лампах, а іноді і їх вибух.

Існує ще ряд інших причин, але через вищезгадані причини ви­никає понад 90 % усіх пожеж, які розслідуються та беруться на облік.

Отже, безпосередньою причиною пожежі є поява того чи іншо­го компоненту, який бере участь у процесі горіння в тих випадках, коли це недопустимо з точки зору вимог пожежної безпеки. Тому профілактика пожеж має зводитися переважно до різних форм запо­бігання появі таких умов, які можуть призвести до появи некон-трольованого горіння або вибуху.

Причини пожеж і явищ, які їх супроводять, вивчає Науково-до­слідний інститут пожежної безпеки МНС і пожежно-технічні управ­ління в містах. Облік пожеж по Україні в цілому здійснює Головне управління державної пожежної охорони МНС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]