Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.11.5. Системи водопостачання та каналізації

У виробничих і допоміжних будівлях для виробничих та госпо­дарсько-питних потреб облаштовують внутрішній водопровід.

Правила вибору джерела водопостачання й норми якості води для господарсько-питних потреб і душових пристроїв регламенту­ються в Правилах охорони поверхневих вод від забруднення стічни­ми водами. Вода надходить на промислове підприємство з об'єдна­ного або роздільного виробничо-господарського й пожежного водо­проводів.

Витрата води на виробничі потреби залежить від технологічних особливостей виробничого процесу. Норми витрати води на госпо­дарсько-питні потреби у виробничих будівлях наведено в нормах проектування. Якість води має відповідати вимогам ГОСТу.

Норми витрати води на господарсько-питні потреби в цехах із значним тепловиділенням — 45 л на одну людину в зміну, а в інших цехах — 25 л за умови, що коефіцієнт нерівномірності становить 2,5 і 3,0 відповідно. Норми витрати води в допоміжних будівлях: у ду­шових — 500 л на одну душову сітку за годину, в умивальниках — 180-200 л на один кран за годину.

Для скидання виробничих і господарських вод на підприємст­вах передбачаються каналізаційні системи.

Каналізаційна система складається з внутрішніх каналізаційних пристроїв, розміщених у будівлі, зовнішньої каналізаційної мережі

(підземних труб, каналів оглядових колодязів), насосних станцій, споруд для очистки, обеззаражування та утилізації стічних вод, ви­пусків у водойми.

Каналізація може бути загальносплавною, роздільною і напівроз-дільною. При загальносплавній каналізації атмосферні опади й фе­кально-господарські води надходять в одну каналізаційну мережу.

При роздільній каналізації атмосферні води виділяються окре­мо від фекально-господарських вод. При напівроздільній каналіза­ції перші найбільш забруднені стічні води скидають у каналізацію, а наступну масу атмосферних вод відводять по системі водостоків у річку.

Ділянка каналізаційної мережі, яка приймає стічні води з двох або декількох стічних ліній, називається колектором.

При скиданні 1 м3неочищених стічних вод витрачається 40-60 м3 природних чистих вод. Щоб очищені стічні води стали придат­ними для використання, необхідне 7-14-кратне їх розбавлення.

Згідно з чинним законодавством усі стічні води підприємств пе­ред скиданням у водойми повинні очищатися від токсичних речовин Для виконання цих вимог на підприємствах використовують меха­нічні, хімічні, біологічні, а також комбіновані методи очищення.

Ефективність кожного методу очищення стічних вод визнача­ється санітарними й технічними вимогами і залежить як від фізико-хімічних властивостей забруднювача, так і від активності й конс­труктивного вирішення процесів очищення.

Водозабезпечення промислових підприємств буває двох типів: централізоване й нецентралізоване. Правила вибору джерела водо­постачання залежить від конкретних умов виробництва. Водозабез­печення підприємств переважно здійснюється від міської мережі. Однак при значному водоспоживанні водозабір може здійснюватися з окремо облаштованих самостійних водних джерел.

Розділ З

ОСНОВИ ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ

Розділ З ОСНОВИ

ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]