Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.10.2. Інфрачервоне випромінювання та особливості його дії на організм

Відносно організму людини джерелом інфрачервоного випромі­нювання є будь-яке тіло, що має температуру понад 36-37 °С; і чим більша ця різниця, тим більшою буде інтенсивність опромінювання.

За фізичною природою інфрачервоне випромінювання (ІЧВ) являє собою потік частинок матерії, що мають хвильові і квантові властивості.

Вплив інфрачервоного випромінювання на організм людини проявляється в основному у вигляді теплової дії.

Інфрачервона радіація відіграє важливу роль у теплообміні лю­дини із зовнішнім середовищем, тому що тепловіддача організму значною мірою відбувається шляхом випромінювання в довго­хвильовій частині її спектра.

При температурі твердих тіл до 400-500 °С випромінювання го­ловним чином відбувається в діапазоні довгих (невидимих) проме­нів і майже вся (95 %) енергія випромінювання припадає на ділянку спектра з довжиною хвилі понад 3 мкм. Якщо температура нагріван­ня перевищує 500 °С (червоне світло), 16-25 % енергії випроміню­вання припадає на середньохвильовий діапазон інфрачервоного спектра променевої енергії.

При температурі джерел близько 1000-1300 °С (ковальні, про­катні стани, склоплавильні цехи) уже близько половини енергії ви­промінювання (до 46 %) припадає на середньохвильову частину і 6-10 % її становить енергія короткохвильової ділянки.

Отже, ефект дії інфрачервоного випромінювання залежить від довжини хвилі, що обумовлює глибину її проникнення. У зв'язку із цим інфрачервоне випромінювання поділяється на три групи: А, В, С.

Інфрачервоне випромінювання групи А більше проникає через шкіру й визначається як короткохвильове інфрачервоне випроміню­вання, а випромінювання груп В і С — як довгохвильове. Довгохвильо­ве інфрачервоне випромінювання більше поглинається в епідермісі, а видиме й ближнє інфрачервоне випромінювання в основному погли­нається кров'ю в шарах дерми й підшкірної жирової клітковини.

Пропускання, поглинання й розсіювання променевої енергії за­лежить як від довжини хвилі, так і від тканин організму. Шкіряний покрив, завдяки своїм оптичним властивостям, володіє вибірковою характеристикою відбивання, поглинання й пропускання різних ді­лянок спектра інфрачервоної радіації.

Вплив інфрачервоного випромінювання на організм людини проявляється як у формі загальних, так і місцевих реакцій. Місцева реакція виражена сильніше при опроміненні довгохвильовою радіа­цією, тому при одній і тій самій інтенсивності опромінювання без­печний час дії в цьому випадку менший, ніж у випадку впливу ко­роткохвильової радіації.

За рахунок більшої глибини проникнення в тканини тіла корот­кохвильова ділянка спектра інфрачервоної радіації володіє більш вираженою дією на організм людини. Так, короткохвильова радіація викликає підвищення температури глибоких тканин: наприклад, тривале повторне опромінення очей веде до помутніння кришталика (професійна катаракта) або інших патологічних змін.

Під впливом інфрачервоного випромінювання в організмі лю­дини виникають функціональні зміни стану центральної нервової системи. Посилюється секреторна діяльність шлунку, підшлункової і слинної залоз; у центральній нервовій системі розвиваються галь­мівні процеси; зменшується нервово-м'язове збудження; знижується загальний обмін речовин.

До найбільш важких ушкоджень призводить короткохвильове інфрачервоне випромінювання, яке проходить через мозкову оболо­нку й впливає на рецептори мозку. При інтенсивній дії цього випро­мінювання на незахищену голову може статися так званий соняч­ний, або тепловий, удар.

Тривале опромінення інфрачервоною радіацією підвищує тем­пературу тканин легенів, головного мозку, нирок і м'язів, що веде до послаблення імунобіологічних реакцій і зниження загальної рези­стентності організму.

Найбільш виражений несприятливий вплив інфрачервоної ра­діації, описаний вище, спостерігається в тих виробничих умовах, де потужність випромінювання може в багато разів перевищувати рі­вень інфрачервоної радіації в природних умовах.

У працюючих у гарячих цехах, які мають контакт з потужними потоками інфрачервоної радіації, знижується електрична чутливість

Розділ 2

ОСНОВИ ФІЗІОЛОГІЇ, ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ

очей, збільшується прихований період зорової реакції, послаблюєть­ся умовно рефлекторна реакція судин, що може призвести до тяж­ких наслідків виробничого травматизму.

Подібні несприятливі наслідки інфрачервоної радіації можуть спостерігатися на тих підприємствах, де немає належного захисту й не розроблено профілактичні заходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]