Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.6. Система організаційно-технічних заходів

4.6.1. Організаційно-технічне забезпечення пожежної безпеки

Забезпечення пожежної безпеки з організаційно-технічної точ­ки зору має включати розробку інструктивних матеріалів, регламен­тів і норм виконання технологічних процесів, правил поводження з пожежовибухонебезпечними речовинами й матеріалами і т. ін.

Велике значення щодо забезпечення пожежної безпеки має ор­ганізація навчання, інструктажу й допуску до роботи персоналу, який обслуговує пожежовибухонебезпечні технологічні процеси.

Забезпечення пожежної безпеки неможливе без належного конт­ролю й нагляду за дотриманням норм технологічного режиму, правил і норм техніки безпеки, виробничої санітарії та пожежної безпеки.

Кожний об'єкт господарювання, який використовує, перероб­ляє або зберігає вибухонебезпечні речовини й матеріали, повинен розробити заходи щодо організації протиаварійних, газорятувальних робіт та встановити порядок їх виконання в аварійних умовах, а та­кож організувати пожежну охорону при профілактичному та опера­тивному обслуговуванні дільниць, цехів, підприємств.

Рівень пожежної охорони та порядок профілактичного й оператив­ного обслуговування об'єктів, необхідність організації підрозділів по­жежної охорони та їх чисельність визначається в установленому порядку.

На виробничих об'єктах з метою забезпечення пожежної і вибу­хової безпеки слід контролювати параметри пожежовибухонебезпе-ки вихідних речовин, технологічний режим, склад атмосфери вироб­ничих приміщень, технологічне обладнання та електрообладнання.

Контролювати необхідно такі пожежовибухонебезпечні параме­три, як температура спалаху, межі спалахування, температурні межі спалаху для горючих і легкозаймистих рідин та ін.

У виробничих приміщеннях, де можливе накопичення викидів, розливання газоподібних і рідких пожежовибухонебезпечних речо­вин, необхідно безперервно контролювати їх вміст у повітрі.

Технічне опосвідчення й випробування технологічного облад­нання з метою виконання вимог вибухобезпеки слід виконувати від­повідно до норм і правил Держкомнаглядохоронпраці, а також нор­мативно-технічної документації для даних процесів.

4.6.2. Обов'язки державних органів щодо забезпечення пожежної безпеки

Щоб забезпечити необхідний рівень пожежної безпеки, в Украї­ні розроблено чинну законодавчу базу та нормативно-технічну базу з питань пожежної безпеки.

Відповідно до Закону «Про пожежну безпеку» від 20 січня 1994 р. забезпечення пожежної безпеки є невід'ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров'я населення України, національного багатства та навколишнього природного се­редовища.

Правовою основою державної діяльності в галузі пожежної без­пеки є Конституція, вищезгаданий Закон, постанови Верховної Ра­ди, Укази й розпорядження Президента, декрети, постанови та роз­порядження Кабінету Міністрів, рішення органів державної вико­навчої влади, місцевого та регіонального самоврядування, прийняті в межах їх компетенції.

Пожежна безпека забезпечується стандартами, будівельними нормами, правилами облаштування електроустановок (ПОЕ) та іншими нормативними актами, які регламентують вимоги пожеж­ної безпеки.

Розробку, затвердження та перегляд нормативно-законодавчих актів з питань пожежної безпеки здійснює Український науково-дос­лідний інститут пожежної безпеки, а також інші науково-дослідні інститути, проектно-конструкторські установи та навчальні заклади. У 1996 р. в Україні створено Державний реєстр нормативних актів з питань пожежної безпеки (НАПБ). У реєстр включено 360 найме­нувань документів, які поділяються на загальнодержавні, міжгалузе­ві, галузеві нормативні акти, державні стандарти з питань пожежної безпеки, нормативні акти міністерств та інших органів виконавчої влади.

Закон «Про пожежну безпеку» визначає загальні правові, еко­номічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на всій території держави та регулює відносини державних органів і поса­дових та приватних осіб у цій галузі незалежно від форм господа­рювання.

У Законі «Про пожежну безпеку» зазначено, що органи цен­тральної виконавчої влади проводять єдину політику в галузі поже­жної безпеки. Вони визначають основні напрями державних міжре­гіональних та галузевих заходів і наукових досліджень у сфері по­жежної безпеки, розробку та затвердження державних стандартів, норм і правил пожежної безпеки.

Центральні органи виконавчої влади здійснюють координацію робіт щодо створення й випуску пожежної техніки та засобів по­жежного захисту. Протипожежний захист вимагає значного матері­ально-технічного забезпечення. Випуск найважливіших видів по­жежної техніки, обладнання, засобів пожежогасіння та протипожеж­ного захисту включають до державного замовлення.

У межах своєї компетенції органи виконавчої влади організову­ють розробку та впровадження у відповідних галузях та регіонах ор­ганізаційних та науково-технічних заходів щодо запобігання поже­жам та їх гасіння, а також здійснюють забезпечення пожежної без­пеки на промислових об'єктах та в населених пунктах.

Центральні органи державної виконавчої влади у сфері пожеж­ної безпеки здійснюють керівництво відповідними науково-дослід­ними установами та оперативне управління силами та технічними засобами, які залучаються до гасіння великих пожеж.

Для координації та вдосконалення робіт, пов'язаних із забезпе­ченням пожежної безпеки, в апаратах міністерств та інших цен­тральних органів державної виконавчої влади створено служби по­жежної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]