Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

4.6.6. Інструкції про заходи пожежної безпеки

Відповідно до чинного законодавства для встановлення належ­ного протипожежного режиму на підприємствах, де існує потенцій­на загроза виникнення пожежі, повинні бути розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки.

Інструкції про заходи пожежної безпеки, затверджені керівни­ком підприємства, вивішуються на робочих місцях. Персонал під­приємства зобов'язаний у повному обсязі дотримуватися вимог цих інструкцій, що є необхідною умовою для поліпшення протипожеж­ного стану об'єкта.

Інструкції про заходи пожежної безпеки розробляються в ціло­му для підприємства як загальнообов'язкові, для окремих виробни­чих дільниць, а також для окремих технологічних операцій, машин, апаратів та приведення в дію стаціонарних автоматичних засобів по­жежогасіння.

Отже, загальнообов'язкові інструкції про заходи пожежної безпеки розробляються для підприємств, окремих виробничих дільниць, а також окремих технологічних операцій. Розробку ін­струкцій здійснюють після детального аналізу пожежної небезпеки даного об'єкта, дільниці чи технологічного процесу на підставі правил та інших технічно-нормативних документів з пожежної без­пеки. При розробці інструкцій враховується специфіка пожежної небезпеки будівель, споруд, технологічних процесів, виробничого обладнання й т. ін.

В інструкціях дається вичерпна характеристика пожежної не­безпеки підприємства, дільниці, категорія приміщень за вибухопо­жежною та пожежною небезпекою, плануються протипожежні захо­ди перед початком роботи, під час роботи та після її закінчення. Ви­значається відповідальність працівників за порушення правил по­жежної безпеки і вимог цієї Інструкції та зона її дії.

В інструкціях визначаються вимоги до протипожежного утри­мання території підприємства, шляхів евакуації, зберігання вибухо­пожежонебезпечних речовин і матеріалів та іншого інженерного обладнання, утримання робочого місця й т. ін. В інструкції встанов­люються вимоги щодо місць для куріння, порядок та способи викли­ку пожежної охорони, оповіщення про пожежу, а також вимоги до зупинки технологічного обладнання на випадок виникнення пожежі.

4.6.7. Дії персоналу під час виникнення пожежі

У разі появи полум'я, диму або відповідного запаху чи іншого прояву горіння кожний працівник зобов'язаний негайно повідомити про це органи пожежної охорони по телефону за номером 01, керів­ника або посадову особу підприємства.

Після виклику пожежної охорони персонал підприємства має задіяти об'єктову систему оповіщення про пожежу й вжити відпо­відних заходів щодо евакуації людей, гасіння пожежі та збереження матеріальних цінностей.

Успіх гасіння залежить від ступеня готовності до застосування невідкладних заходів для ліквідації загоряння й пожежі в початковій стадії. Кожен працівник і службовець має добре знати ознаки поже­жі й при виявленні будь-якої з них повинен викликати пожежну охо­рону. Викликаючи пожежну охорону по телефону, необхідно пові­домити адресу об'єкта, місця виникнення пожежі, що горить, чому загрожує, а також повідомити своє прізвище.

До прибуття пожежної охорони, об'єктової добровільної по­жежної дружини необхідно відключити силову й світлову електрич­ну мережу, приточно-витяжну вентиляцію, припинити живлення технологічного обладнання пожежонебезпечними речовинами та ма­теріалами, використати наявні засоби пожежогасіння, видалити з приміщення горючі речовини.

Для оперативної і злагодженої дії під час пожежі між члена­ми ДПД завчасно розподіляються обов'язки, що відображається в табелі бойового розрахунку, який вивішується на дільниці на видному місці і є одним з додатків до оперативного плану поже­жогасіння.

В оперативному плані пожежогасіння слід розподілити обов'яз­ки між окремими особами та спланувати порядок їхніх дій.

Посадова особа об'єкта, що прибула на місце пожежі, повинна видалити за межі небезпечної зони всіх працюючих, хто не бере уча­сті в ліквідації пожежі, а в разі загрози життю людей негайно органі­зувати їх рятування, включити для цього всі наявні сили та засоби.

Одночасно з гасінням пожежі організувати евакуацію і захист мате­ріальних цінностей.

У разі пожежі евакуюються вогненебезпечні рідини, гази, пари, тверді горючі матеріали або суттєво зменшується їх кількість, що міс­титься в технологічних ємностях, апаратах, комунікаціях. Для цього завчасно створюються умови для реалізації організаційних заходів по навчанню персоналу з метою вивчення правил приведення їх в дію.

Евакуацію цінних матеріалів та обладнання здійснюють в міс­ця, визначені в плані евакуації на випадок пожежі. Майданчики для розміщення евакуаційного обладнання повинні бути безпечними щодо пошкодження його вогнем.

Велике значення для успішної ліквідації загорянь і пожеж у по­чатковий період має наявність, справність і правильне утримання первинних засобів пожежогасіння, а також знання персоналом пра­вил користування ними, їхніх тактико-технічних даних.

Після прибуття на пожежу пожежних підрозділів має бути забез­печений їх безперешкодний доступ на територію об'єкта. Адміністра­ція підприємства зобов'язана проконсультувати керівника гасіння по­жежі про конструктивні та технологічні особливості об'єкта, на якому виникла пожежа, забезпечити залучення персоналу та засобів об'єкта до вжиття необхідних заходів, пов'язаних з ліквідацією пожежі.

У разі виникнення пожежі до прибуття підрозділів пожежної охорони на персонал об'єкта покладаються тільки обов'язки щодо первинних дій.

На підприємствах вибухопожежонебезпечних категорій в обо­в'язковому порядку повинен бути розроблений план ліквідації по­жеж, а також дій персоналу при їх виникненні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]