Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.2.3. Функції управління охороною праці

Управління охороною праці та визначення основних функцій керованої системи здійснюється шляхом визначення завдань щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці, запобігання травма­тизму та професійних захворювань.

Управління охороною праці забезпечує виконання таких основ­них функцій:

  • планування, організацію і координацію робіт у галузі охорони праці;

  • контроль за станом охорони праці та функціонуванням системи;

  • облік, аналіз, оцінка показників стану охорони праці;

  • стимулювання діяльності в галузі охорони праці. Організація охорони праці передбачає формування органів

управління, обов'язки й порядок взаємодії осіб, які беруть участь в управлінні, а також реалізацію управлінських рішень (наказів, роз­поряджень та ін.)

Функція планування має вирішальне значення в управлінні охо­роною праці. Вона визначає завдання підрозділам і структурним службам підприємства. Основою планування є складання поточних, оперативних і перспективних планів.

Поточне планування здійснюється в межах календарного року з урахуванням результатів аналізу санітарно-технічного стану умов праці на виробничих дільницях.

Оперативне планування (місячне, квартальне) робіт з охорони праці здійснюється за підсумками перевірок стану охорони праці в структурних підрозділах і на підприємстві в цілому.

Перспективне планування охоплює 3-5 років і включає най­більш важливі й довгострокові заходи з охорони праці, на виконан­ня яких потрібні значні матеріально-технічні кошти й визначення відповідних джерел фінансування.

Фінансування заходів щодо охорони праці здійснюється робо­тодавцем з кількох джерел. Якщо вони мають капітальний характер, фінансування здійснюється за рахунок державних коштів і фондів виробництва. Якщо заходи мають некапітальний характер, фінансу­вання їх здійснюється за рахунок загальновиробничих експлуатацій­них витрат, а на будівництві, яке здійснюється господарським мето­дом, — за рахунок накладних витрат.

Матеріальні ресурси на виконання конкретних заходів щодо охорони праці треба використовувати виключно за цільовим призна­ченням, їх не дозволяється використовувати на інші цілі. Адмініст­рація підприємства несе відповідальність за використання коштів не за призначенням.

Контроль за станом охорони праці слід спрямовувати на пере­вірку стану умов праці, виявлення можливих відхилень від вимог стандартів ССБП.

Облік, аналіз та оцінку показників стану охорони праці й функ­ціонування системи управління в цій сфері треба спрямувати на роз­робку й прийняття відповідних рішень керівниками всіх рангів.

Для аналізу стану охорони праці використовують матеріали про нещасні випадки й професійні захворювання; розпорядження дер­жавного нагляду та результати інших видів контролю; дані паспор­тів про санітарно-технічний стан умов праці в підрозділах та ін.

Економічне стимулювання охорони праці може передбачати будь-які види заохочення за активну працю та ініціативу в здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]