Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.4.3. Громадський контроль

за дотриманням законодавства про охорону праці

Громадський контроль за дотриманням законодавства про охо­рону праці здійснюють професійні спілки. Виконавцями функцій професійних спілок на підприємстві, згідно із Законом «Про охоро­ну праці», є профспілковий комітет, його комісії з питань охорони праці, профгрупи й громадські інспектори з охорони праці.

Професійні спілки здійснюють громадський контроль за до­триманням законодавства про охорону праці, створенням безпеч­них і нешкідливих умов праці, забезпеченням працівників спецодя­гом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального та колектив­ного захисту. Вони беруть участь в опрацюванні комплексних за­ходів поліпшення умов безпеки, гігієни праці та виробничого сере­довища.

У разі загрози життю або здоров'ю працівників професійні спілки мають право вимагати від роботодавця негайного припи­нення робіт на робочих місцях на період, необхідний для усунення цієї загрози.

Професійні спілки беруть участь у формуванні розділу «Охоро­на праці» колективного договору й домагаються за допомогою цього документа вирішення важливих проблем стосовно охорони праці та забезпечення соціальних прав та гарантій у галузі трудових відно­син. Виносять на затвердження трудових колективів пропозиції що­до встановлення додаткових пільг та компенсацій за роботу в шкід­ливих і важких умовах праці.

Професійні спілки мають також право на проведення незалеж­ної експертизи умов праці, а також об'єктів виробничого призначен­ня, що проектуються, будуються чи експлуатуються, на відповід­ність їх нормативно-правовим актам про охорону праці.

Профспілкові організації всіх рівнів, крім цих повноважень, ма­ють відповідні зобов'язання. Вони беруть участь у розслідуванні $ причин нещасних випадків і професійних захворювань на вироб­ів ництві та надають роботодавцю свої висновки про них.

Органи професійних спілок домагаються від роботодавця до­ступу до інформації про заходи, що вживаються з метою профілак­тики нещасних випадків і професійних захворювань. Вони надають потерпілим допомогу в ознайомленні з матеріалами розслідування, своєчасному отриманні акта за формою Н-1, відшкодуванні шкоди внаслідок ушкодження здоров'я.

Професійні спілки захищають інтереси працівників у будь-яких конфліктних ситуаціях, що стосуються питань охорони праці.

Відповідно до чинного законодавства представники професій­них спілок у складі робочих і державних комісій беруть участь у прийнятті в експлуатацію нових і реконструйованих об'єктів вироб­ничого призначення.

1.4.4. Комісія з питань охорони праці на підприємстві

З метою забезпечення пропорційної участі працівників у вирі­шенні будь-яких питань безпеки, гігієни праці та виробничого сере­довища на підприємстві за рішенням трудового колективу створю­ється комісія з питань охорони праці.

Комісія складається з представників роботодавця та професій­них спілок, а також уповноваженої найманими працівниками особи. Склад комісії затверджується комітетом професійної спілки на пері­од її повноважень.

Головою комісії може бути будь-який обраний її член не з чис­ла адміністративно-технічного персоналу. Голова комісії є одночас­но старшим громадським інспектором.

Комісія з охорони праці, керуючись законодавством про працю, перевіряє стан охорони праці на робочих місцях, бере участь у роз­робці комплексних планів з охорони праці й відповідного розділу колективного договору, а також перевіряє правильність витрат кош­тів на заходи з охорони праці.

Представник комісії безпосередньо бере участь у розслідуванні нещасних випадків, аналізує причини виробничого травматизму та професійних захворювань на виробництві.

У процесі виконання своїх громадських функцій комісія зобо­в'язана:

  • контролювати якість проведення інструктажів і навчання з охо­рони праці;

  • перевіряти наявність посвідчень і нарядів-допусків на право ви­конання робіт підвищеної небезпеки;

  • вносити пропозиції про заміну важкої ручної праці механізова­ною, про поліпшення умов праці жінок та молоді;

  • добиватися від роботодавця проведення заходів, спрямованих на усунення шкідливої дії на працюючих виробничих чинників;

  • контролювати стан технологічного обладнання та своєчасність технічного догляду за ним.

Крім цього, комісія контролює забезпечення працюючих спецодя­гом та іншими засобами індивідуального захисту, перевіряє стан вироб­ничих та санітарно-побутових приміщень, наявність та правильність ве­дення паспортів санітарно-технічного стану умов праці на виробництві.

Комісія контролює роботу кабінетів охорони праці, організовує ро­боту громадських інспекторів з охорони праці; контролює забезпече­ність працюючих профілактичним харчуванням, заслуховує на своїх за­сіданнях представників адміністрації про їх роботу щодо створення здо­рових і безпечних умов праці, вносить рекомендації в профком про мо­ральне й матеріальне стимулювання працівників за стан охорони праці.

Скарги на порушення правил техніки безпеки й виробничої са­нітарії розглядають громадські інспектори й комісії з охорони праці. Комісія працює під керівництвом профкому згідно із затвердженим планом і звітує перед ним про виконану роботу. Рішення комісії що­до питань з охорони праці має тільки рекомендаційний характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]