Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.2.6. Наукові дослідження з проблем охорони праці

У справі створення безпечних виробничих умов основоположну роль відіграють наукові дослідження з проблем охорони праці, які проводять Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП), Національна академія наук (НАН), науково-дослідні та проектно-конструкторські інститути, а також спеціалісти кафедр охорони праці вищих навчальних закладів.

З метою виявлення характеру впливу на людину тих або інших виробничих чинників наукові дослідження проводяться на медико-біологічному рівні. Ці дослідження мають технічну спрямованість — виявлення джерел небезпечних чинників і розробка профілактичних заходів на усунення або зменшення їх якісних та кількісних харак­теристик.

Токсикологічні наукові дослідження щодо впливу небезпечних чинників на організм людини проводять заклади Міністерства охо­рони здоров'я, а також Інститутом медицини праці АМН та іншими.

Наукові дослідження з проблем охорони праці за принципом та практичним значенням мають фундаментальний та прикладний характер.

Фундаментальні дослідження полягають у пізнанні загальних закономірностей прояву явищ та чинників і не мають швидкого практичного впровадження.

Прикладні дослідження мають соціально-практичний характер. Вони полягають у вивченні впливу відповідного явища або чинника на організм людини в умовах конкретного виробництва, де й можуть бути впроваджені.

Фундаментальні дослідження порівняно з прикладними науко­вими роботами посідають чільне місце серед проблем охорони пра­ці. Вони більш тривалі, дорожчі та трудомісткі.

Усі фундаментальні та частина прикладних наукових дослід­жень є складовою Національної програми поліпшення стану безпе­ки, гігієни праці та виробничого середовища. Ці роботи фінансують­ся за рахунок державних коштів і проводяться ННДІОП.

ННДІОП створено відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 04.04.1994 р. № 151 з метою проведення та координації науково-дослідних робіт, спрямованих на забезпечення безпечних та нешкід­ливих умов праці на виробництві, а також запобігання на цій основі травматизму та професійних захворювань.

Згідно з планами науково-дослідних робіт ННДІОП розроблено Програму розвитку науково-технічної та нормативно-правової бази охорони праці на 1998-2010 рр.

Актуальність розробленої Програми визначається важливістю наукового й правового забезпечення процесу формування й розвит­ку галузі охорони праці та цільовою спрямованістю політики держа­ви на вирішення питань поліпшення умов і безпеки праці.

Програма включає завдання державного, галузевого й регіо­нального рівнів і являє собою основу для розробки програм кожного рівня на підставі сучасного економічного стану та важливості й пер­шочерговості заходів.

За визначеною пріоритетністю програмні заходи розподіляють­ся на короткотерміновий, середньотерміновий (2001-2005 рр.) і дов­гостроковий (2006-2010 рр.) етапи.

Програма щодо розвитку нормативно-правової бази охорони праці сформована на основі положень концепції, аналізу бази чин­них нормативних актів про охорону праці й планів розробки або пе­регляду ДНАОП. Програма містить посилання на конкретні дирек­тиви Європейського Союзу (ЄС), що стосуються охорони праці, ви­моги яких повинні бути враховані при розробленні відповідних нор­мативних актів.

Частина Програми, яка стосується правових питань, передбачає виконання конкретних робіт у трьох головних напрямах:

  • перегляд та удосконалення чинних, опрацювання нових законів та підзаконних актів цільового характеру, що регламентують за­гальні питання охорони праці та специфічні проблеми безпеки;

  • узгодження різних законів, які вже діють, або законопроектів, що напрацьовуються, з визначеною державною політикою і концептуальними положеннями законодавства про охорону праці;

  • гармонізація національного законодавства про охорону праці з міжнародними вимогами.

Отже, Програма має здійснювати найважливіші й першочергові заходи щодо внесення змін і доповнень до чинних нормативно-пра­вових актів, що мають на меті поліпшити правове забезпечення охо­рони праці, усунути в законодавстві наявні неточності, щоб створи­ти більш надійний правовий фундамент для розв'язання проблем у сфері охорони праці.

Загальнодержавні проблеми охорони праці виконуються за ра­хунок державних бюджетних асигнувань та залучення коштів мініс­терств або інших об'єктів господарської діяльності. Прикладні до­слідження виконуються переважно на госпрозрахункових засадах та за кошти окремих відомств або підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]