Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

1.5.4, Розслідування та облік аварій

Згідно з вимогами чинного законодавства та інших норматив­но-правових актів з питань захисту населення і територій від над­звичайних ситуацій підприємства зобов'язані мати розроблені плани попередження надзвичайних ситуацій та плани ліквідації аварії.

В. М. Москальова ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

У планах попередження надзвичайних ситуацій визначаються можливі аварії або надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, прогнозуються їх можливі наслідки, визначаються заходи щодо їх ліквідації, терміни виконання, а також сили та засоби, які будуть для цього залучатися.

У планах ліквідації надзвичайних ситуацій перелічуються всі мо­жливі аварії, визначаються дії посадових осіб і працівників підприєм­ства .під час їх виникнення, обов'язки професійних аварійно-рятуваль­них служб, які будуть залучатися до ліквідації надзвичайних ситуацій.

До аварій техногенного характеру належать аварії на транспор­ті, пожежі, вибухи, аварії з викидом сильнодіючих отруйних, радіо­активних, біологічно небезпечних та інших забруднюючих речовин, раптове руйнування споруд та ін.

Відповідно до Положення аварії поділяються на дві категорії.

До І категорії належать аварії, унаслідок яких загинуло 5 чи травмовано 10 і більше осіб або стався викид отруйних, радіоактив­них, біологічно небезпечних речовин за межі санітарно-захисної зо­ни підприємства та збільшилася концентрація забруднюючих речо­вин у навколишньому середовищі більш як у 10 разів. До І категорії належать також аварії, унаслідок яких зруйновано будівлі, споруди чи основні конструкції об'єкта, що створило загрозу для життя й здоров'я значної кількості працівників підприємства чи населення.

До II категорії належать аварії, унаслідок яких загинуло до 5 осіб або травмовано від 4 до 10 осіб, або зруйновано будівлі, спо­руди чи основні конструкції об'єкта, що створило загрозу для життя й здоров'я працівників цеху, дільниці, де працює 100 і більше осіб.

У разі виникнення аварії очевидець повинен негайно повідоми­ти керівника робіт, який в свою чергу зобов'язаний повідомити ро­ботодавця.

Роботодавець після отримання повідомлення зобов'язаний вве­сти в дію план ліквідації аварії, вжити першочергові заходи щодо врятування потерпілих і надання їм медичної допомоги, запобігти подальшому поширенню аварії.

Про виникнення аварії роботодавець повинен негайно повідо­мити Держнаглядохоронпраці, орган, до сфери управління якого на­лежить підприємство, місцеву держадміністрацію, штаб цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій, прокуратуру й відповідний профспілковий орган, а в разі травмування або загибелі людей — Фонд соціального страхування.

Порядок розслідування аварій, унаслідок яких сталися нещасні випадки, такий самий, як і під час спеціального розслідування.

Розслідування аварій без нещасних випадків здійснюють комі­сії, які утворюються:

• при аваріях І категорії — наказом центрального органу вико­навчої влади чи місцевої держадміністрації за узгодженням з відповідними органами державного нагляду за охороною праці іМНС;

• при аваріях II категорії — наказом керівника органу, до сфери управління якого належить підприємство, за узгодженням з відпо­відними органами державного нагляду за охороною праці і МНС. Під час розслідування комісія визначає категорію аварії, вста­новлює характер її наслідків, з'ясовує обставини та причини її ви­никнення. У процесі розслідування встановлюються факти пору­шення вимог законодавства та нормативних актів з питань охорони праці, цивільної оборони, правил експлуатації устаткування та тех­нологічних регламентів.

У процесі розслідування комісія встановлює осіб, які несуть І відповідальність за виникнення аварії, і розробляє заходи щодо лік-І відації її наслідків та подальшого запобігання подібним аваріям.

Для розслідування аварії і складання акта встановлюється тер­мін — десять днів. Акт розслідування складається за формою Н-5 аналогічно формі акта спеціального розслідування.

За результатами розслідування аварії роботодавець видає наказ, у якому відповідно до висновків комісії затверджує заходи щодо за­побігання подібним аваріям і притягає до відповідальності праців­ників, винних у порушенні законодавства про охорону праці.

Розділ 1

ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Матеріали розслідування аварії' включають документи, зазначе­ні вище в розділі спецрозслідування, а також доповідну записку про роботу аварійно-рятувальних формувань, якщо вони залучалися до ліквідації цієї аварії.

Матеріали розслідування аварії в п'ятиденний термін після йо­го закінчення підприємство надсилає до прокуратури та інших орга­нів, представники яких брали участь у розслідуванні.

Акт розслідування аварій І і II категорії надсилається централь­ним органам Держнагляду за охороною праці, а також міністерствам або іншим центральним органам державної виконавчої влади на їх вимогу.

Перший примірник акта розслідування аварії, унаслідок якої не сталося нещасного випадку, зберігається на підприємстві до завер­шення термінів виконання заходів, визначених комісією з розсліду­вання, але не менше двох років.

Роботодавець зобов'язаний проаналізувати причини аварії та розробити заходи щодо запобігання подібним аваріям у подальшому.

Облік аварій І і II категорій ведуть підприємства та органи дер­жавного нагляду за охороною праці з реєстрацією їх у спеціальному журналі.

Згідно з чинним законодавством контроль та нагляд за своєчас­ним та об'єктивним розслідуванням, документальним оформленням та обліком аварій, здійсненням заходів щодо усунення їх причин по­кладається на органи державного управління та нагляду за охоро­ною праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]