Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalova.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
5.1 Mб
Скачать

2.5.4. Види й системи освітлення

Залежно від джерела світла освітлення виробничих приміщень може бути природним, штучними та інтегральним, коли недостатнє за нормами природне освітлення доповнюється штучним.

Природне освітлення поділяється на одно- або двостороннє біч­не, що здійснюється через вікна в зовнішніх стінах, верхнє (через ліхтарі та отвори в дахах і перекриттях) та комбіноване, тобто при поєднанні верхнього та бічного освітлення.

Штучне освітлення буває загальним, місцевим і комбінованим. Загальне штучне освітлення проектується так, щоб світло розподіля­лося по всьому освітлюваному просторі. Його проектують на всю площу приміщення для виконання робіт невисокої точності. Місцеве освітлення проектується для створення відповідного освітлення тільки в зоні виконання робіт. Використання лише місцевого освіт­лення не допускається, оскільки може призвести до контрасту між яскраво освітленою поверхнею та недостатньо освітленими предме­тами, що шкідливо позначається на зоровій функції людини й може бути причиною нещасного випадку. Тому використовують поєднан­ня загального й місцевого освітлення. Таке комбіноване освітлення створюється там, де проводяться роботи високої точності, де потріб­но спрямовувати світловий потік на робочу поверхню, коли харак­тер робіт вимагає напруження органу зору.

Розміщення світильників загального освітлення повинно бути рівномірним і симетричним. Висота підвісу світильників залежить від їх конструкції і потужності ламп (2-4 м).

За функціональним призначенням штучне освітлення буває ро­бочим, аварійним, евакуаційним та охоронним.

Робоче освітлення служить для забезпечення нормальної світ­лової обстановки на робочих місцях.

Аварійне освітлення проектується на випадок виходу з ладу ро­бочого освітлення. Розрізняють два різновиди аварійного освітлен­ня: аварійне освітлення для продовження роботи та аварійне освіт­лення для безпечної евакуації людей.

Аварійне освітлення для продовження роботи передбачається в тому випадку, коли вихід з ладу робочого може спричинити вибух, пожежу, отруєння людей або призведе до порушення технологічно­го процесу, нормальної роботи життєво важливих об'єктів — елект­ростанцій, диспетчерських пунктів, вузлів зв'язку, насосних устано­вок та ін.

На згаданих та аналогічних за характером об'єктах одночасно з робочим проектують аварійне освітлення, яке має незалежне джере-

Розділ 2

ОСНОВИ ФІЗІОЛОГІЇ) ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ

ло струму, що гарантує не менше 10 % робочого освітлення, але не менш як 2 лк всередині приміщення і не нижче за 1 лк на виробни­чих площах.

Евакуаційне освітлення призначене для забезпечення евакуації людей з приміщень при аварійному вимкненні робочого освітлення. Світильники евакуаційного освітлення необхідно влаштовувати в місцях, безпечних для проходу людей, у допоміжних приміщеннях, де можуть одночасно знаходитися понад 100 осіб, у виробничих приміщеннях, де працює понад 50 робітників. Ці світильники за ти­пом, розміром і кольором повинні відрізнятися від світильників ро­бочого освітлення. Мінімальна освітленість при евакуаційному освіт­ленні повинна бути не менше 0,5 лк, а на відкритих майданчиках — не менше 0,2 лк.

Охоронне освітлення облаштовується по периметру території, яка охороняється в нічний час спеціальним персоналом. Найменша освітленість на рівні землі має бути не нижчою за 0,5 лк.

Чергове освітлення передбачається в неробочий час. Для цього виду освітлення використовують частину світильників інших видів штучного освітлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]