Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

§ 3. Організаційно-правова та матеріально-фінансова основи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Органам місцевого самоврядування законом можуть нада­ватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійс­ненні яких вони є підконтрольними відповідним органам вико­навчої влади.

Щодо компетенції сільських, селищних, міських рад, то відпо­відно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Украї­ні» розрізняють: • загальну компетенцію сільських, селищних, міських рад, зміст

якої визначається тим, що сільські, селищні, міські ради упов-

1 Батанов О. В. Зазнач, праця. — С 429.

2 Батанов О. В. Зазнач, праця. — С. 395—396.

606

Глава XIII

Місцеве самоврядування в Україні

607

новажені розглядати й вирішувати питання, віднесені Кон­ституцією України та законами до їх відання; • виключну компетенцію сільських, селищних, міських рад, зміст якої полягає у закріпленні в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» переліку питань, які вирішують­ся виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, то згідно із Законом України «Про місцеве само­врядування в Україні» у відповідних сферах (у сфері соціаль­но-економічного і культурного розвитку, планування та обліку, в галузі бюджету, фінансів і цін, щодо управління комунальною власністю, в галузі житлово-комунального господарства, побу­тового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку, у галузі будівництва, у сфері освіти, охоро­ни здоров'я, культури, фізкультури і спорту, у сфері регулюван­ня земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, у сфері соціального захисту населення, в галузі зов­нішньоекономічної діяльності, в галузі оборонної роботи, що­до вирішення питань адміністративно-територіального устрою, щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, сво­бод і законних інтересів громадян, щодо відзначення державни­ми нагородами України) виділяються їх:

а) власні (самоврядні) повноваження;

б) делеговані повноваження.

При цьому виконавчі органи сільських, селищних, міських рад здійснюють й інші надані їм законом повноваження.

Обсяг і межі повноважень районних у містах рад та їх вико­навчих органів визначаються відповідними міськими радами за узгодженням з районними у містах радами з урахуванням загаль­номіських інтересів та колективних потреб територіальних гро­мад районів у містах. Визначений міськими радами обсяг пов­новажень районних у місті рад та їх виконавчих органів не мо­же змінюватися міською радою без згоди відповідної районної у місті ради протягом даного скликання.

Щодо компетенції районних та обласних рад, то відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» роз­різняють:

  • виключну компетенцію районних та обласних рад, зміст якої полягає у закріпленні в Законі України «Про місцеве само­врядування в Україні» переліку питань, які вирішуються ви­ключно на пленарних засіданнях районних та обласних рад;

  • загальну компетенцію районних та обласних рад, зміст якої визначається тим, що районні та обласні ради уповноважені розглядати й вирішувати на пленарних засіданнях й інші питання, віднесені до їх відання законами.

Крім того, районні, обласні ради делегують відповідним міс­цевим державним адміністраціям повноваження, перелік яких визначено ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». При цьому відповідно до ч. 2 ст. 16 цього Закону ор­ганам місцевого самоврядування законом можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійсненні яких вони підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

Виконавчі органи у районних та обласних радах не утворю­ються. Однак дослідники проблем місцевого самоврядування (зокрема, І. В. Дробуш, В. М. Скрипничук, О. М. Бориславська підкреслюють необхідність утворення в районних та обласних радах виконавчих органів, що відповідатиме Європейській хар­тії місцевого самоврядування)1. Відсутність власних виконавчих органів у районних та обласних рад ставить їх у цілковиту за­лежність від органів державної влади — місцевих державних адміністрацій, яким відповідні районні та обласні ради делегу­ють здійснення виконавчих функцій місцевого самоврядування2.

Аналіз формулювання повноважень органів місцевого са­моврядування в Україні дозволяє дійти висновку про те, що, як слушно зазначає М. І. Корнієнко, для цього формулювання об­рано такий спосіб розподілу повноважень у системі місцевого самоврядування, за якого існує пріоритет повноважень терито­ріальної громади відносно органів місцевого самоврядування, а повноваження рад визначаються окремо від повноважень їх ви-

1 Скрипничук В. М. Зазнач, праця. — С. 10; Дробуш І. В. Функції представ­ ницьких органів місцевого самоврядування в Україні: Автореф. дис.... канд. юрнд. наук / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. — К., 2002.-C.lt.

2 Бориславська О. М. Конституційно-правові засади місцевого самовря­ дування в Україні та їх реалізація: Автореф. дне.... канд. юрид. наук / Націо­ нальна юридична академія ім. Ярослава Мудрого. — X., 2004. - С 12.

608

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]