Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

554 Глава XII

Отже, дані елементи системи адміністративно-територіалі. ного устрою України є адміністративно-територіальними оди ницями, під якими прийнято розуміти компактну частину єди ної території України, що є просторовою основою для організації і діяльності органів державної влади та органів місцевого сами врядування1.

За своїми географічними ознаками наведені адміністратин но-територіальні одиниці не є однорідними. Вони поділяюті.сн на регіони (відповідно до ст. 1 Закону України «Про стимул к і вання розвитку регіонів» від 08.09.2005 p., зі змінами і доном неннями, територія Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя визначається як регіон) та населені пупи ти (села, селища, міста). Поняття населеного пункту визначаєті. ся в науці конституційного права як частина комплексно засс леної території України, яка склалася внаслідок господарської та іншої суспільної діяльності, має сталий склад населення, влас ну назву та зареєстрована в порядку, передбаченому законом. При цьому слід мати на увазі, що не кожен населений пункт < самостійною адміністративно-територіальною одиницею. В сіль ській місцевості дуже поширеною є практика створення та зва них «сільрад» або сільських округів, які складаються з кількох населених пунктів, що перебувають під юрисдикцією єдиної для них територіальної громади та органів місцевого самоврядуван ня, які вона обирає. У великих містах адміністративно-терито ріальними одиницями є також відповідні частини цих міст -райони у містах.

Отже, адміністративно-територіальною одиницею є не влас не населений пункт, оскільки це поняття, скоріше, географічне, а один чи кілька населених пунктів з навколишніми землями, що перебувають під юрисдикцією єдиної для них територіаль ної громади та відповідних органів місцевого самоврядування. Очевидно, в майбутньому в Україні, наслідуючи провідний сві­товий досвід, варто було б запровадити універсальну назву пер­винної ланки адміністративно-територіального поділу — «гро­мада», тоді система територіального устрою України складалася

1 Таке поняття «адміністративно-територіальної одиниці» міститься п абз. 4 п. 2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 13.07.2001 р. № П-рп/2001.

555

Іприюріальний устрій України

і 'і імад та регіонів (АРК, області, райони). Громадами були б І її селища, міста, райони у містах або їхні групи, об'єднані пі іьпістю їхніх територіальних громад як первинних суб'єктів міі цсіюго самоврядування1.

Нідповідно до проекту Закону України «Про внесення змін

Конституції України» (щодо вдосконалення системи місце-ін н 11 самоврядування), який став предметом розгляду Консти-| нпіного Суду України на відповідність вимогам статей 157 та І'їН Конституції України, також пропонується ввести громаду

м геми адміністративно-територіальних одиниць України,

І 11 пивши нею передбачені сьогодні міста, райони в містах, се-

,і, села. При цьому під громадою, відповідно до зазначеного

Іі|іпскгу Закону, розуміють адміністративно-територіальну оди­ницю, до якої входять жителі одного або декількох населених Пунктів та яка має визначені в установленому законом порядку мг-м її території2.

Як слушно зазначено у Концепції адміністративної рефор­мі п Україні, затвердженій Указом Президента України від ' піпня 1998 р. № 810/98, зі змінами і доповненнями3, сьо-і" і мі з конституційним визначенням суб'єкта місцевого само-Ц|»і іування — територіальної громади — не узгоджено систему нлмімістративно-територіальних одиниць: у межах адміністра-іи мі і их кордонів одних населених пунктів перебувають інші на-іі ієні пункти, територіальні громади яких виступають згідно з Конституцією України самостійним суб'єктом місцевого само-и|індування. У зв'язку з цим виникає проблема розмежування і .імкнрядних прав різних територіальних громад, що співісну-и 111, у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці. На

1 Корнієнко М. І. Територіальний устрій України // Конституційне право України / За ред. В. Ф. Погорілка. — К: Наукова думка, 2000. — С. 605—606.

•' Див. Висновок Конституційного Суду України у справі за зверненням (її рховної Ради України про надання висновку щодо відповідності проекту

і у України «Про внесення змін до Конституції України» вимогам ста-

■ і 11 157 і 158 Конституції України (справа про внесення змін до статей 85, 118, І II), 133, 140-143 Конституції України) від 07.09.2005 р. № 1-16/2005 // Урядовий кур'єр. — 2005. — 21 вересня.

1 Концепція адміністративної реформи в Україні, затверджена Указом 111 >«■ шдента України від 22 липня 1998 р. № 810/98 // Офіційний вісник Украї­ни 1999. - № 21 (11.06.99). - Ст. 943.

556

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]