Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XI

СУДОВА ВЛАДА ТА

ПРОКУРАТУРА В УКРАЇНІ.

КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНИ

§ 1. Судова влада та прокуратура в Україні: загальна характеристика

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, ви­конавчу та судову. Основним засадам організації і діяльності судової гілки влади в Україні присвячено розділ VIII Консти­туції України «Правосуддя». Як слушно зауважує М. Д. Савенко, назва розділу VIII Конституції України «Правосуддя» не зовсім вдала, її краще змінити на «Судова влада», що вживається в біль­шості конституцій країн світу. Це дасть змогу уникнути непо­розуміння щодо причетності до здійснення правосуддя Вищої ради юстиції України, положення про яку вміщено у цьому роз­ділі. Така назва логічно випливає зі структури та змісту ст. 6 Конституції України1.

Сукупність судів (а іноді і їх діяльність) іменується юсти­цією (від лат. justitia — справедливість). Діяльність суду з вирі­шення правових конфліктів називається юрисдикційною, а пред­метна і просторова сфера такої діяльності — юрисдикцією (від лат. jurisdictio — судовий розгляд, судовий округ). Юрисдикцій-на діяльність судів являє собою правосуддя, тобто винесення дійс­но правових рішень з приводу конфліктів, що розглядаються2.

Савенко М. Д. Правовий статус Конституційного Суду України: Авто-реф. дис.... канд. юрид. наук / Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого. - X., 2001. - С 5.

2 Мишин А. А. Судебная власть. Общая характеристика // Конституцион­ное (государственное) право зарубежных стран: В 4 т.; Тома 1—2. Часть об­щая / Отв. ред. Б. А. Страшун. - М.: БЕК, 2000. - С. 641.

Судова влада та прокуратура в Україні. Конституційний Суд України 499

Відповідно до ст. 124 Конституції України правосуддя в Украї­ні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, < і також привласнення цих функцій іншими органами чи поса­довими особами не допускаються.

Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що ні і никають у державі.

Народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних.

Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обо-и'язковими до виконання на всій території України.

Стаття 125 Конституції України передбачає, що система су­дів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами те-рпторіальності і спеціалізації.

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрис­дикції є Верховний Суд України.

Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відпо-підні вищі суди.

Згідно із законом діють апеляційні та місцеві суди.

Створення надзвичайних та особливих судів не допуска-і ться.

Правові засади організації судової влади та здійснення пра-носуддя в Україні, система судів загальної юрисдикції, основні иимоги щодо формування корпусу професійних суддів, система і.і порядок здійснення суддівського самоврядування, а також за­гальний порядок забезпечення діяльності судів та інші питання судоустрою визначено Законом України «Про судоустрій Украї­ни» від 07.02.2002 p., зі змінами і доповненнями.

Відповідно до ч. 2 ст. 18 зазначеного Закону систему судів киальної юрисдикції складають:

  1. місцеві суди;

  2. апеляційні суди, Апеляційний суд України;

  3. вищі спеціалізовані суди;

  4. Верховний Суд України.

Згідно із ст. 19 Закону України «Про судоустрій України» 1.1 Конституцєю України в системі судів загальної юрисдикції v і норюються загальні та спеціалізовані суди окремих судових юрисдикцій- Військові суди належать до загальних судів і здійс­нюють правосуддя у Збройних Силах України та інших війсь­кових формуваннях, утворених відповідно до закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]