Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

512 Глава XI

коряються лише Конституції України та керуються законами України, крім тих законів або їх окремих положень, що є пред метом розгляду Конституційного Суду України.

Суддя Конституційного Суду України вступає на посаду :і дня складення ним присяги судді Конституційного Суду України

Суддя Конституційного Суду України складає присягу на засіданні Верховної Ради України, яке проводиться за участю Президента України, а також Прем'єр-міністра України, Голо­ви Верховного Суду України або осіб, які виконують їх повно важення. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про Конституційний Суд України"» від 03.08.2006 р. із Закону України «Про Конституційний Суд України» було виключено положення про необхідність складен­ня присяги суддею Конституційного Суду України не пізніш як через місяць після призначення суддею Конституційного Суду України, а також додано положення про те, що для складення присяги суддею на засіданні Верховної Ради України не обов'яз­кова присутність Президента України, Прем'єр-міністра Украї­ни, Голови Верховного Суду України, а натомість присягу мо­же бути складено у присутності осіб, які виконують їх повнова­ження. Деталізовано порядок складення присяги у Верховній Раді України суддею Конституційного Суду України у Поста­нові Верховної Ради України від 14.12.2005 p. № 3193-IV, зі змінами1.

Внесення таких змін до зазначеного Закону обумовлено си­туацією, що склалася у 2006 p., коли через блокування народни­ми депутатами України складення присяги новопризначеними суддями Конституційного Суду України Конституційний Суд України тривалий час не функціонував. Очевидно, що й внесені зміни не убезпечать повною мірою від можливості виникнення аналогічних ситуацій. Для їх уникнення у майбутньому варто або виключити із Закону України «Про Конституційний Суд України» норму про необхідність складення суддею Конститу­ційного Суду України присяги при вступі на посаду (тим біль­ше, що така вимога не міститься у Конституції України), або

1 Постанова Верховної Ради України «Про складання у Верховній Раді України присяги суддею Конституційного Суду України» від 14.12.2005 р. № 3193-IV, зі змінами // Відомості Верховної Ради України. — 2006. — № 4.

Судова влада та прокуратура в Україні. Конституційний Суд України 513

передбачити порядок вступу на посаду новопризначених суддів Конституційного Суду України у разі виникнення аналогічних ситуацій без складання присяги, або зі складанням присяги, але не на засіданні Верховної Ради України, діяльність якої значно залежить від політичних чинників.

Законом України «Про Конституційний Суд України» вста­новлено, що суддя Конституційного Суду України здійснює по­передню підготовку питань для їх розгляду Колегією суддів Конституційного Суду України, Конституційним Судом Украї­ни, бере участь у розгляді справ.Суддя Конституційного Суду України має право витребува­ти від Верховної Ради України, Президента України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, суддів, орга­нів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, посадових осіб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань громадян, окремих громадян необхідні доку­менти, матеріали та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів Конституційного Суду України, Кон­ституційним Судом України.

Ухилення від дачі пояснень або відмова від надання до­кументів, матеріалів, інформації судді Конституційного Суду України тягне за собою відповідальність винних осіб згідно із законом.

Суддя Конституційного Суду України має право публічно висловлювати свою думку з питань, що стосуються проваджен­ня у Конституційному Суді України лише щодо тих справ, у яких Конституційним Судом України прийнято рішення чи да­но висновок.

Голова Конституційного Суду України обирається на спеці­альному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України шляхом таєм­ного голосування лише на один трирічний строк.

Голова Конституційного Суду України очолює Конституцій­ний Суд України та організовує його діяльність.

Голова Конституційного Суду України має двох заступни­ків. Заступники Голови Конституційного Суду України оби­раються за пропозицією Голови Конституційного Суду Украї­ни лише на один трирічний строк таємним голосуванням шля-

7217 Конституційне право України

514

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]