Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XI

ни подає Верховній Раді свої висновки щодо кожної кандидату­ри на посаду судді Конституційного Суду України, внесеної в установленому порядку.

Призначеними на посади суддів Конституційного Суду України вважаються кандидати, які набрали найбільшу кіль­кість голосів депутатів, але більше половини голосів депута­тів від конституційного складу Верховної Ради України. Якщо кілька кандидатів набрали однакову кількість голосів і після їх призначення було б перевищено необхідну для призначення кіль­кість суддів, щодо цих кандидатів проводиться повторне голо­сування.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Су­ду України, який призначався Верховною Радою України, Вер­ховна Рада України у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування Головою Верховної Ради Украї­ни підписуються постанови Верховної Ради України про при­значення суддів Конституційного Суду України.

З'їзд суддів України за пропозицією делегатів з'їзду відкри­тим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з'їзду визначає кандидатури на посади суддів Конституційного Су­ду України з метою включення в бюлетені для таємного голосу­вання.

Призначеним на посаду судді Конституційного Суду Украї­ни вважається кандидат, який у результаті таємного голосуван­ня одержав більшість голосів від числа обраних делегатів з'їзду суддів України.

Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, кількість яких перевищує квоту для призначення на посаду суддів Кон­ституційного Суду України, призначеними вважаються канди­дати, які за умови, зазначеної вище, набрали більше голосів, ніж інші кандидати на ці посади.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Су­ду України, який призначався з'їздом суддів України, з'їзд суд­дів України у тримісячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування головуючий і секретар з'їзду дів Конституційного Суду України.

Судова влада та прокуратура в Україні. Конституційний Суд України 511

Суддею Конституційного Суду України може бути грома­дянин України, який на день призначення досяг сорока років, Має вищу юридичну освіту, стаж практичної, наукової або пе­дагогічної роботи за фахом не менше десяти років, володіє дер­жавною мовою і проживає в Україні протягом останніх двадця­ти років.

Суддя Конституційного Суду України призначається на де-и'ять років без права бути призначеним на повторний строк.

У літературі з конституційного права пропонується запро­вадити таке формування Конституційного Суду в Україні, яке б ідійснювалося на конкурсній основі за принципом ротації тре­тий суддів через кожні три роки, з числа науковців і практиків а різних галузей права з можливою перевагою фахівців у галузі конституційного права1.

Строки повноважень суддів конституційних судів (рад) у аа рубіжних країнах становлять зазвичай від 6 до 12 років, хоча и деяких країнах (Бразилія, Австрія, Бельгія) цей строк не вста­новлено2.

Судді Конституційного Суду України не можуть належати ДО політичних партій та профспілок, мати представницький ман­дат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. Хоча в західно-щропейських країнах суддям зазвичай забороняється лише ак­тина участь у партійній та профспілковій роботі (а не взагалі членство у політичній партії або профспілці).

Судді конституційних судів у зарубіжних країнах обира­ються (призначаються) в особистій якості, тобто вони не мо­жуть розглядатися як представники певної партії (навіть якщо нони входили до її складу), регіону, соціальної групи тощо. Во-11 и не повинні у своїй діяльності керуватися подібними частко­вими інтересами3. Аналогічний принцип закріплено і законодав­ством України. Так, відповідно до ст. 27 Закону України «Про Конституційний Суд України» судді Конституційного Суду України при здійсненні своїх повноважень є незалежними і під-

1 Савенко М. Д. Зазнач, праця. — СІ 1—12.

2 Маклаков В. В. Зазнач, праця. — С. 668. ' Маклаков В. В. Зазнач, праця. — С. 669.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]