Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

бори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Виборчий процес здійснюється на засадах:

  1. законності та заборони незаконного втручання будь-кот у цей процес;

  2. політичного плюралізму та багатопартійності;

  3. публічності і відкритості виборчого процесу;

  4. рівності суб'єктів виборчого процесу перед законом;

  5. рівності прав усіх кандидатів у депутати та відповідно кам дидатів на посаду сільського, селищного, міського голови;

  6. свободи передвиборної агітації, рівних можливостей до ступу до засобів масової інформації незалежно від їх форми власності;

  7. неупередженості до місцевих організацій партій (блокіп), кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, се лищного, міського голови з боку органів державної влади, орга нів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб та керівників підприємств, установ і організацій.

Початок виборчого процесу оголошує відповідна виборча ко місія у строки та в порядку, визначені Конституцією України та Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Авто­номної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Виборчий процес включає такі етапи:

  1. складання списків виборців;

  2. формування виборчих комісій;

  3. утворення територіальних виборчих округів;

  4. утворення виборчих дільниць;

  5. висування та реєстрація кандидатів у депутати та канди­датів на посаду сільського, селищного, міського голови;

  6. проведення передвиборної агітації;

  7. голосування (повторне голосування);

  8. підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів.

Виборчий процес завершується офіційним оприлюдненням результатів місцевих виборів.

Місцеві вибори можуть бути черговими, позачерговими, по­вторними, проміжними або першими (у разі формування нових місцевих рад (далі — перші місцеві вибори).

Місцеве самоврядування в Україні 577

Чергові місцеві вибори проводяться у зв'язку із закінченням визначеного Конституцією України строку повноважень місце-К її ради та сільського, селищного, міського голови. Рішення про проведения чергових виборів депутатів місцевих рад та сільсь­ких, селищних, міських голів приймає Верховна Рада України. 1 [ергові вибори депутатів та сільських, селищних, міських голів відбуваються одночасно з виборами народних депутатів України. Чергові місцеві вибори призначаються не пізніш як за 100 днів ці і дня виборів, а їх виборчий процес розпочинається за 90 днів

і о дня виборів.

Позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Ра­дою України у разі дострокового припинення повноважень міс­цевої ради, сільського, селищного, міського голови. Позачергові місцеві вибори призначаються не пізніш як за 70 днів до дня ви­борів, а їх виборчий процес розпочинається за 60 днів до дня виборів. Відповідна виборча комісія оголошує про початок ви-I юрчого процесу позачергових місцевих виборів не пізніше ніж Н п'ять днів до його початку.

Повторні вибори депутата (депутатів) призначаються тери­торіальною виборчою комісією в порядку, встановленому Зако­ном України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автоном­ної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, мі­ських голів», у разі визнання виборів депутата (депутатів) у цьому окрузі недійсними або такими, що не відбулися, або у разі визнання особи такою, яка відмовилася від депутатського ман­дата. Повторні вибори сільського, селищного, міського голови призначаються територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому Законом України «Про вибори депутатів Вер­ховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сіль­ських, селищних, міських голів», у разі визнання місцевих ви­борів недійсними або такими, що не відбулися, або у разі визнан­ня особи такою, яка відмовилася від посади сільського, селищ­ного, міського голови. Повторні місцеві вибори проводяться в останню неділю шістдесятиденного строку з дня оприлюднення територіальною виборчою комісією рішення про їх призначення. Рішення про призначення повторних місцевих виборів прий­мається територіальною виборчою комісією не пізніш як у трид­цятиденний строк з дня прийняття рішення про визнання міс-і в-вих виборів у цьому окрузі недійсними або такими, що не від-

578

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]