Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XII

Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який ви значається законами України.

Відповідно до ст. 157 Конституції України Конституцію України не може бути змінено, в тому числі, якщо зміни спря мовані на порушення територіальної цілісності України.

Щодо другої форми політико-територіального устрою дер­жави — федеративної, то в теорії конституційного права феде­ралізм розглядається як більш демократична форма організації держави, ніж унітаризм. Демократичність федеративного тери­торіального устрою полягає в тому, що він передбачає децент­ралізацію влади, її поліцентризм, що убезпечує від диктатури. Однак це вірно лише за тієї умови, коли федерація є дійсною, а не удаваною, якою була, наприклад, радянська «федерація», і що суб'єкти федерації організовані демократично.

Отже, федерація це цілісна суверенна держава із спіль­ною конституцією, системою федеральних державних органів та установ, спільною територією, спільним громадянством. Кон­ституції багатьох федеративних держав приділяють гарантіям цілісності підвищену увагу. Так, практично жодна з чинних ни­ні федеральних конституцій не визнає за суб'єктами федерації права сецесії, тобто права на вихід із федерації1. Хоча мину­ле століття дало приклади успішного здійснення сецесії як мирним шляхом (вихід Сінгапуру із федерації Малайзії), так і шляхом збройної боротьби (відокремлення Бангладеш від Па­кистану).

Суб'єкти федерації зазвичай або повністю позбавлені права участі у міжнародних відносинах (Австрія), або їх зовнішньопо­літична компетенція сильно обмежена і здійснюється під конт­ролем федерації (США, Канада, ФРН, Швейцарія). Як прави­ло, вона стосується питань, віднесених до компетенції суб'єктів федерації і не торкається сфери політичних відносин.

У більшості зарубіжних федерацій поряд із загальнофеде-ральною конституцією і загальнофедеральними законами діють конституції і закони суб'єктів федерації (США, ФРН, Канада, Австрія, Швейцарія тощо). При цьому забезпечується верховен­ство федеральної конституції і федеральних законів.

1 Кашкин С. Ю., Страшун Б. А. Зазнач, праця. — С. 697.

537

Територіальний устрій України

У більшості зарубіжних федерацій поряд із федеральним гро­мадянством існує і громадянство суб'єктів федерації. Однак слід мати на увазі, що йдеться не про наявність подвійного грома­дянства, а про два рівні громадянства однієї держави.

Характерною рисою федеративної держави є двопалатна структура парламенту, а також наявність поряд із федеральною системою законодавчої, виконавчої і судової влади системи за­конодавчої, виконавчої і судової влади суб'єктів федерації1.

Кількість суб'єктів федерації буває досить різноманітним: ВІД 2 до 50. Видові назви суб'єктів федерацій досить різноманіт­ні: штати в США, Мексиці, Венесуелі, Бразилії, Австралії, Індії, І Іігерії; кантони в Швейцарії; провінції в Канаді, Аргентині і Пакистані; землі в Німеччині та Австрії; співдружності та облас­ті в Бельгії тощо, однак скрізь у зарубіжних федераціях їх су­б'єкти в межах однієї держави іменуються однаково2. Виняток ІЗ цього правила становить Росія, де суб'єкти федерації імену­ються республіками, краями, областями, містами федерального значення, автономною областю (Єврейська автономна область), аіітономними округами (ст. 65 Конституції Російської Феде­рації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]