Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XI

Судова влада та прокуратура в Україні. Конституційний Суд України

515

хом подання бюлетенів з числа суддів Конституційного Суду України.

У літературі з конституційного права аргументується поло­ження про перевагу обрання Голови Суду та його заступників самими суддями на один трирічний термін з почерговим його обранням з числа суддів, призначених двома іншими гілками державної влади, а заступників — з числа суддів, призначених двома іншими гілками державної влади, з яких не обраний Го­лова Суду. Такі організаційні заходи забезпечать паритетність у здійсненні адміністративних функцій суддями, призначеними різними гілками влади1.

Особа судді Конституційного Суду України є недоторкан­ною. Суддю Конституційного Суду України не може бути за­тримано чи заарештовано без згоди Верховної Ради України до винесення обвинувального вироку судом.

Судді Конституційного Суду України не несуть юридич­ної відповідальності за результати голосування або висловлю­вання у Конституційному Суді України та в його колегіях, за винятком відповідальності за образу чи наклеп при розгляді справ, прийнятті рішень та дачі висновків Конституційним Су­дом України.

Конституційний Суд України на своєму засіданні утворює з числа суддів Конституційного Суду України постійні комі­сії Конституційного Суду України, що є його допоміжними ро­бочими органами з питань організації його внутрішньої діяль­ності.

Конституційний Суд України може утворювати на своїх пле­нарних засіданнях тимчасові комісії для додаткового досліджен­ня питань, пов'язаних з конституційним провадженням у спра­ві, за участю фахівців у відповідних галузях права.

У складі Конституційного Суду України утворюються коле­гії суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними поданнями та колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за кон­ституційними зверненнями. Рішення про утворення колегій суд­дів Конституційного Суду України, затвердження складу та при­значення секретарів колегій суддів приймається на засіданні

Савенко М. Д. Зазнач, праця. — С. 13.

і .і >ік гитуційного Суду України протягом першого місяця кож­ний) календарного року.

При Конституційному Суді України передбачається утво-рення Науково-консультативної ради.

Організаційне, науково-експертне, інформаційно-довідкове іл Інше забезпечення діяльності Конституційного Суду Украї­ни ідійснює Секретаріат Конституційного Суду України на чолі і керівником Секретаріату Конституційного Суду України.

Друкованим органом Конституційного Суду України є «Віс­ник Конституційного Суду України».

М

§ 4. Компетенція Конституційного Суду України

Акт, який

Категорії

Форми

Суб'єкти

приймається

справ,

до Кон-

права на

Конституцій-

що розглядаються

конституційне

ним Судом

Конституційним

подання,

України за

Судом

Суду України:

конституційне

результата-

України:

звернення:

0

ми розгляду справи:

2

3

4

5

конституційність

Консти-

Президент Украї-

Рішення;

законів та інших

туційне

ни; не менш як

правових актів Вер-

подання;

45 народних де-

ховної Ради Украї-

путатів України;

ни, актів Президен-

Верховний Суд

та України1, актів

України; Уповно-

Кабінету Міністрів

важений Верхов-

України, правових

ної Ради України

ЮСТІВ Верховної Ра-

з прав людини;

ди Автономної Рес-

Верховна Рада

публіки Крим;

Автономної Рес­публіки Крим;

' ВІДПОВІДНО до Рішення Конституційного Суду України від 27.03.2002 р. Мі 7 рп/2002 до повноважень Конституційного Суду України належить, зо-• і" ми, вирішення питань щодо відповідності Конституції України (консти-і vii ііі і кісті) правових актів Верховної Ради України та Президента України, пі і иких піднесені як нормативно-правові, так і індивідуально-правові акти.

516

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]