Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава VIII

Зпконодавча влада в Україні

405

СЛЯ ПрИЙНЯТТЯ ЗаКОНу В ЦІЛОМУ ВНеСеННЯ ДО ЙОГО ТЄКС'

ту будь-яких змін (за винятком виправлення граматичних чи технічних помилок) допускається лише за пропозицією Голови Верховної Ради України в порядку, визначеному Регламентом (ст. 126).

За результатами розгляду законопроекту у третьому читан ні Верховна Рада може прийняти рішення про:

  1. прийняття закону в цілому і направлення його на піди Президенту України;

  2. перенесення голосування щодо законопроекту в цілому зв'язку з прийняттям рішення про перенесення розгляду закоїк проекту або до подання Кабінетом Міністрів України проекті актів, прийняття яких передбачено в законопроекті, що розгл дається;

  3. схвалення тексту законопроекту в цілому і винесення йог на всеукраїнський референдум;

4) відхилення законопроекту. Відповідно до ст. 125 Регламенту текст закону, прийняти

Верховною Радою, не пізніш як у десятиденний строк оформ ляється головним комітетом, візується головою комітету та кс рівником секретаріату цього комітету чи особами, які викону ють їх обов'язки, керівником юридичного підрозділу та керіи ником підрозділу, на який в установленому порядку покладем функцію з оформлення на підпис Голові Верховної Ради У краї ни прийнятих Верховною Радою актів, і подається на підпи Голові Верховної Ради України. Якщо текст закону завізовані із зауваженнями, вони разом із текстом закону подаються Голо ві Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України підписує поданий на під­пис закон не раніше двох і не пізніше п'яти днів з дня його по­дання, крім випадків, передбачених Регламентом.

У разі виявлення порушень законодавчої процедури, перед­баченої Регламентом, наслідком чого може бути скасування ре зультатів голосування, а також у разі подання на підпис Голом і Верховної Ради України тексту закону, не ідентичного тексту законопроекту, прийнятого Верховною Радою, народний депу тат у дводенний строк може письмово звернутися до Гол он 11 Верховної Ради України з обґрунтованою пропозицією про вис сення уточнень до прийнятого закону. У цьому разі Голова Вер

нош юї Ради України не підписує закон без розгляду зазначених пропозицій Верховною Радою у порядку, передбаченому Регла­ментом (ст. 48).

Підписаний закон Голова Верховної Ради України невід-і і.ідно направляє Президентові України.

Відповідно до ст. 126 Регламенту у разі виявлення у пода­ному на підпис тексті закону редакційних неточностей або яв­них неузгодженостей між його положеннями Голова Верховної І'.іди України може внести на розгляд Верховної Ради пропози­ції щодо усунення таких неточностей чи неузгодженостей.

Питання щодо усунення неузгодженостей чи редакційних «точностей у прийнятому законі розглядається Верховною Ра­дою без попереднього включення його до порядку денного пле­нарного засідання Верховної Ради у день внесення його Голе­ною Верховної Ради України за умови попереднього отримання м.іродними депутатами документів, необхідних для розгляду пи-і.піня та прийняття рішення. Пропозиції, внесені Головою Вер­ховної Ради України, не підтримані більшістю голосів народ­них депутатів від конституційного складу Верховної Ради, вва­жаються відхиленими. Після завершення розгляду пропозицій І олови Верховної Ради України нове голосування щодо прий­ми і ія закону в цілому не проводиться.

У разі прийняття Верховною Радою хоча б однієї з пропози-ін іі, внесеної Головою Верховної Ради України, головний комі-о і ла участю юридичного та редакційного підрозділів апара-і v Верховної Ради протягом трьох днів готує і подає на підпис уточнений текст закону.

У разі відхилення Верховною Радою всіх пропозицій Голо­ті Верховної Ради України він зобов'язаний у той же день під­пік аги раніше поданий йому для підпису текст закону.

Відповідно до ст. 94 Конституції України Президент Украї-ни протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує Ного, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або

ісртає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими

пропозиціями до Верховної Ради України для повторного роз-

і п яду.

У разі якщо Президент України протягом установленого ■ і року не повернув закон для повторного розгляду, закон вва-

406

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]