Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

580 Глава XIII

організаціями партій, що входять до одного блоку). Місцева о| і ганізація партії (блок) може висунути кандидатом особу, яка і членом цієї партії (членом партії, місцева організація якої вхО дить до блоку), або безпартійного громадянина.

Кандидатів у депутати в багатомандатному окрузі, кандид.і тів у депутати в одномандатному окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови реєструє відповідна те­риторіальна виборча комісія, відповідно до умов та порядку визначених Законом України «Про вибори депутатів Верховині Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Передвиборна агітація здійснюється в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Голосування проводиться в день місцевих виборів з сьомої до двадцять другої години. Організація проведення голосування, обладнання приміщення для голосування та підтримання в ньо му належного порядку, забезпечення таємності волевиявлення виборців під час голосування покладаються на дільничну ви борчу комісію.

Виборець може перебувати у приміщенні для голосування протягом часу, необхідного для голосування.

Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в ка­біні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб. Ви­борець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно запов­нити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою ін­шої особи, крім членів виборчої комісії, кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, уповноважених осіб місцевих організацій партій (блоків), дові­рених осіб кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільсь­кого, селищного, міського голови, офіційних спостерігачів.

Виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам. Отримання виборчого бюлетеня від інших осіб (крім члена виборчої комісії, який видає бюлетень), заохочен­ня або змушування виборців до передачі бюлетеня іншим осо­бам шляхом підкупу, погроз або іншим способом забороня­ються.

Місцеве самоврядування в Україні 581

Виборець може голосувати лише за одного кандидата у де­путати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського го­лови, один список кандидатів у депутати від місцевої організа­ції партії (блоку) у виборчому окрузі. Виборець опускає запов­нені виборчі бюлетені у виборчу скриньку. При пред'явленні відповідного посвідчення або за наявності вад здоров'я, які не потребують документального підтвердження, виборець має пра­во з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це іншій особі, крім членів виборчої комісії, кандидатів, уповноважених осіб місцевих організацій партій (бло­ків), довірених осіб кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, офіційних спостерігачів. Підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійсню-< ться відкрито і гласно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні, яке проводиться у тому ж приміщенні, де відбува­лося голосування.

Дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає про­токол про підрахунок голосів виборців по кожному виборчому округу з кожного виду місцевих виборів, по якому проводиться голосування на виборчій дільниці.

Протоколи та інші документи дільничних (окружних) ви­борчих комісій приймаються і розглядаються на засіданні від­повідної територіальної (окружної) виборчої комісії.

Територіальна виборча комісія на своєму засіданні на під­ставі протоколів відповідних дільничних виборчих комісій скла­дає протокол про підсумки голосування в одномандатному окрузі. Територіальна виборча комісія на своєму засіданні на під­ставі протоколів відповідних дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних дільницях, прото­колів відповідних територіальних (окружних) виборчих комі­сій про підсумки голосування у відповідних виборчих округах не пізніш як на п'ятий день з дня місцевих виборів встановлює результати виборів депутатів у багатомандатному окрузі, про що складає протокол про підсумки голосування та результати ви­борів депутатів.

Кількість голосів виборців, необхідних для отримання од­ного депутатського мандата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі (далі — виборча квота), обчислюється шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, поданих за канди-

582

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]