Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

542 Глава XII

Верховна Рада Автономної Республіки Крим складається зі 100 депутатів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Основ­ні засади, особливості та порядок організації і проведення ви­борів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим визначаються Законом України «Про вибори депутатів Верхов­ної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільсь­ких, селищних, міських голів» від 06.04.2004 p., зі змінами і до­повненнями. Відповідно до ч. 7 ст. 2 цього Закону вибори депута­тів Верховної Ради Автономної Республіки Крим проводяться за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами Автономної Республіки Крим.

Засади та етапи виборчого процесу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим збігаються з ана­логічними засадами та етапами місцевих виборів.

Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим можуть бути:

  • черговими (рішення про проведення чергових виборів де­путатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим відповідно до Кон­ституції України);

  • позачерговими (призначаються Верховною Радою Украї­ни у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ра­ди Автономної Республіки Крим);

  • повторними (призначаються територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому Законом України «Про ви­бори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», у разі ви­знання виборів депутата (депутатів) в окрузі недійсними або такими, що не відбулися).

Право на участь у розподілі депутатських мандатів у відпо­відному багатомандатному виборчому окрузі набувають кан­дидати у депутати, включені до виборчих списків місцевих ор­ганізацій партій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів виборців, за умови, що кількість цих голосів виборців дорівнює виборчій квоті або є більшою за виборчу квоту.

543

і < і ні юріальний устрій України

Результатом виборів депутатів є визначення в порядку чер­ни» к ті у виборчих списках місцевих організацій партій (блоків) Ц 16, обраних депутатами від місцевих організацій партій (бло-і in) ііідповідно до кількості депутатських мандатів, отриманих Виборчими списками місцевих організацій партій (блоків).

Відповідно до ч. 7 Прикінцевих положень зазначеного За-

у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим оби-

М >ся строком на п'ять років, починаючи з чергових виборів

'006 р., за умови набрання чинності законом про затверджен­ні! иідповідних змін до Конституції Автономної Республіки Крим. 21 квітня 2005 р. Верховна Рада Автономної Республіки Крим ухвалила Постанову «Про внесення змін в Конституцію \ и к ніомної Республіки Крим». Відповідно до п. 1 цієї Постано-и 11 встановлюється п'ятирічний термін повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Однак законом дані зміни ні К<інституції Автономної Республіки Крим ще не затвердже­нії, ,і отже, термін повноважень Верховної Ради Автономної Рес­публіки Крим становить чотири роки.

Ііерховна Рада Автономної Республіки Крим є повноваж-

н за умови обрання не менше двох третин від її загального

■ кладу.

І Іовноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим

переднього скликання припиняються з моменту відкриття пер-

і сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим нового

і к никання.

I Іовноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим Можуть бути припинені Верховною Радою України достроково II наявності висновку Конституційного Суду України про по­ рушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Кон- і і птуції України або законів України.

Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим, його перший заступник і заступник, голови постійних комісій Вер-КОВНОЇ Ради Автономної Республіки Крим здійснюють свої по­пі ііівлження на постійній основі.

II равовий статус депутата Верховної Ради Автономної Рес­ публіки Крим, правові і соціальні гарантії здійснення ним де­ ну гатських повноважень визначено Законом України «Про ста- і уі депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим» від '.''.' 12.2006 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]