Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

§ 6. Законодавчий процес та інші парламентські процедури

Кожна функція Верховної Ради України (законодавча, уста­новча, контрольна) має свій порядок здійснення, який, як пра­вило, називається процедурою, або процесом.

Регламент Верховної Ради України виділяє законодавчу про­цедуру (Розділ IV) та визначає порядок розгляду Верховною Радою України питань за спеціальними процедурами (Розділ V), до яких віднесено: розгляд законопроектів про внесення змін до Конституції України (Глава 25); затвердження Державного бю­джету України і контроль за його виконанням (Глава 26); поря­док проведення Верховною Радою України урочистого засідан­ня з приводу складення присяги Українському народові но­вообраним Президентом України (Глава 27); заслуховування Верховною Радою України щорічних та позачергових послань Президента України (Глава 28); порядок дострокового припи­нення повноважень Президента України у зв'язку з неможливі­стю виконання ним своїх повноважень за станом здоров'я, а та­кож у разі усунення Президента України з поста в порядку ім­пічменту (Глава 29); розгляд питань про затвердження указів Президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, про загальну або часткову мобілізацію, про оголошення окремих місцевостей зо­нами надзвичайної екологічної ситуації та оголошення за подан­ням Президента України стану війни чи укладення миру, схва­лення рішення Президента України про використання Зброй них Сил України та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України (Глава ЗО); надання Верховною Радою за­коном згоди на обов'язковість міжнародних договорів України та денонсація міжнародних договорів України (Глава 31); при

ні.пення чи обрання на посади, звільнення з посад, надання МОДИ на призначення чи звільнення з посад посадових осіб, ви-іпііісння питання про відставку Прем'єр-міністра України, чле­нні Кабінету Міністрів України та висловлення недовіри Гене-і'.иіьному прокуророві України у випадках, передбачених Кон-і штуцією України (Глава 32); порядок складення присяги Упов-ін цідженим Верховної Ради України з прав людини, членами Ипіцої ради юстиції, суддями Конституційного Суду України,

нами Центральної виборчої комісії (Глава 33); розгляд пи-

і п і ь про згоду на притягнення до кримінальної відповідальнос-п втримання чи арешт народного депутата України, затриман­ий чи арешт судді Конституційного Суду України, судді суду ігальної юрисдикції (Глава 34); порядок дострокового при­тінення повноважень народного депутата України (Глава 35). v Розділі III Регламенту також визначено процедуру форму-

пін органів Верховної Ради України, обрання, призначення

1.1 підкликання її посадових осіб, а у розділі VI — процедуру ВОЛІ ляду питань, пов'язаних із здійсненням контрольних функ­ції! Верховною Радою України.

I ^упинимося детально на характеристиці законодавчої про- ін цури, яка визначає порядок реалізації пріоритетної законодав­ чої функції Верховної Ради України.

II ри цьому слід зауважити, що терміни «законодавчий про- п'. • та «законотворчість» не є тотожними. Під законотворчіс- і н і рі кіуміють більш широке поняття, ніж законодавчий процес.

і.н і ніотворчість передбачає не лише діяльність, пов'язану з прий- им закону, а й вияв та аналіз основних питань, що потребу­ ють іаконодавчого регулювання, встановлення мети такого ре­ гулювання, підготовку законопроектів1.

Законодавчий процес поділяється на види:

конституційний процес, що визначає порядок унесення імііі до Конституції України (статті 154—159 Конституції

України);

юичайний законодавчий процес, що визначає порядок прий­ няття, зміни, скасування законів або призупинення їх дії.

' Мудра О. М. Конституційний статус суб'єктів права законодавчої іні-|||. і ніш Лнтореф. дис. ... канд. юрид. наук / КНУ імені Тараса Шевченка.

388

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]