Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

390 Глава VIII

банк України, однак з 01.01.2006 p. він не є суб'єктом права за­конодавчої ініціативи. Відповідно до Указу Президента Украї­ни «Про внесення змін до Положення про порядок роботи з зако­нопроектами та іншими документами, що вносяться Президентом України на розгляд Верховної Ради України» від 14.04.2006 р. № 305/2006* установлено, що як законодавча ініціатива Прези­дента України на розгляд Верховної Ради України можуть бути подані проекти найважливіших законів, підготовлених Націо­нальним банком України. Законопроекти, що надходять від На­ціонального банку України, подаються з візами Голови Націо­нального банку України або особи, яка його заміщує.

Щодо реалізації права законодавчої ініціативи урядом, то в юридичній літературі зазначається, що вона має певну специфі­ку, адже лише уряд наділений правом вносити законопроект про Державний бюджет України, хоча поправки і доповнення до та­кого проекту під час його розгляду у Верховній Раді України мо­жуть вносити й інші суб'єкти права законодавчої ініціативи2.

З метою забезпечення участі всіх гілок влади у здійсненні права законодавчої ініціативи пропонується надати право зако­нодавчої ініціативи Верховному Суду України та Генеральному прокуророві України з питань їх відання.

Також пропонується віднести до суб'єктів права законодавчої ініціативи народ України. Підтримуючи точку зору О. М. Муд­рої, вважаємо, що перш ніж це зробити, слід відпрацювати саму процедуру здійснення народної законодавчої ініціативи ..., а ни­ні це передчасно3.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 17.05.2001 р.4 суб'єкти права законодавчої ініціативи можуть

1 Указ Президента України «Про внесення змін до Положення про по­ рядок роботи з законопроектами та іншими документами, що вносяться Пре­ зидентом України на розгляд Верховної Ради України» від 14.04.2006 р. № 305/2006 // Урядовий кур'єр. - 2006. - 20 квітня.

2 Мудра О. М. Зазнач, праця. — С. 11.

3 Мудра О. М. Зазнач, праця. — С. 13.

4 Рішення Конституційного Суду України від 17.05.2001 р. № 5-рп/2001 у справі за конституційним поданням Президента України щодо офіційного тлумачення положень ч. 1 ст. 93 Конституції України, ч. 1 ст. 35 Закону Украї­ ни «Про бюджетну систему України» (справа про зміни до закону про бю­ джет) // Офіційний вісник України. - 2001. - № 21 (08.06.2001). - Ст. 958.

Законодавча влада в Україні 391

Ні ідавати до Верховної Ради України законопроекти з будь-яко-Ю питання, крім тих законопроектів, які згідно з Конституцією і раїни можуть вноситися спеціально визначеними нею суб'єк-інми права законодавчої ініціативи.

відповідно до ч. 2 ст. 93 Конституції України законопроек-іп визначені Президентом України як невідкладні, розгляда­тися Верховною Радою України позачергово. У рішенні Кон-I гитуційного Суду України від 28.03.2001 р. № 2-РП/20011 за­нижено, що дану норму Конституції України треба розуміти ГИК, що такі законопроекти мають бути терміново включені Нгрховною Радою України до порядку денного її сесії і розгля­ну і і у пріоритетному порядку — раніше інших законопроек­ті на всіх стадіях законодавчого процесу відповідно до про­цедури, встановленої Конституцією України та Регламентом ІІгрховної Ради України. Відповідно до ст. 96 Регламенту не-іи іміадними є також законопроекти, що визначені рішенням ІІгрховної Ради як такі. Верховна Рада може прийняти рішення Щодо законопроектів, визначених як невідкладні, про однора-іопе відхилення (ad hoc) від процедури розгляду, передбаченої І'гіламентом, і скоротити строки внесення альтернативних за-

опроектів, внесення пропозицій і поправок, а також строки

Надання законопроекту народним депутатам до його розгляду в німу чи іншому читанні. Не допускається скорочення зазначе­них строків більш як наполовину. Законопроект, визначений як іииідкладний, після завершення його попереднього розгляду чи доопрацювання включається до порядку денного найближ­чою пленарного засідання Верховної Ради і розглядається по­зачергово.

Для підготовки і вдосконалення законопроектів, які пода-

ся на розгляд парламенту, в Україні пропонується утворити

Державний законотворчий департамент. Такий інститут існує, и.іприклад, у Франції, де діє міністерство законодавства2.

1 Рішення Конституційного Суду України від 28.03.2001 р. № 2-рп/2001

V і праві за конституційним поданням Президента України щодо офіційно-

мі і нумачення положення ч. 2 ст. 93 Конституції України (справа про поза-

и ріпний розгляд законопроектів) // Офіційний вісник України. — 2001. —

15 (27.04.2001). -Ст. 658.

* Тертишник В. Гармонізація права і влади: чи дамо відповідь на виклик

/ Урядовий кур'єр. — 2006. — 20 січня.

392

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]