Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XI

дів направляє матеріали Голові Конституційного Суду України для розгляду справи на засіданні Конституційного Суду Украї­ни. Прийнята Конституційним Судом України на його засідан­ні процесуальна ухвала про відмову у відкритті провадження у справі в Конституційному Суді України є остаточною.

Конституційним Судом України приймаються рішення та даються висновки у справах, що належать до його компетенції, на пленарних засіданнях. Пленарне засідання Конституційного Суду України є повноважним, якщо на ньому присутні не мен­ше дванадцяти суддів Конституційного Суду України. Рішення Конституційного Суду України приймаються та його виснов­ки даються на пленарному засіданні, якщо за них проголосува­ло не менше десяти суддів Конституційного Суду України.

Розгляд справ на пленарному засіданні Конституційного Су­ду України може проводитись у формі:

  • усних слухань, тобто шляхом безпосереднього заслухову­вання на пленарному засіданні всіх учасників конституційного провадження. Усні слухання є обов'язковими у випадках, коли для всебічного дослідження обставин справи та прийняття об­ґрунтованого рішення на пленарному засіданні Конституційно­го Суду України необхідно безпосередньо заслухати учасників конституційного провадження. Усні слухання можуть проводи­тись також за клопотанням суб'єктів права на конституційне по­дання, конституційне звернення та органів, посадових осіб, кон-ституційність правових актів яких оспорюється або потребує офіційного тлумачення. За ухвалою пленарного засідання Кон­ституційного Суду України може бути проведене усне слухан­ня лише з окремих питань справи, визначених ухвалою;

  • письмових слухань, тобто шляхом заслуховування та ана­лізу зібраних на попередніх стадіях конституційного проваджен­ня та залучених додатково в ході пленарного засідання матеріа­лів, документів, необхідних для забезпечення об'єктивного і пов­ного розгляду справи.

Форма слухання визначається процесуальною ухвалою Кон­ституційного Суду України.

Розгляд справ на пленарному засіданні Конституційного Су­ду України, незалежно від форми слухання, проводиться відкрито.

У разі коли розгляд справи на відкритому пленарному засі­данні Конституційного Суду України може призвести до розголо-

Судова влада та прокуратура в Україні. Конституційний Суд України 521

11 ні пін державної або іншої таємниці, що охороняється законом, І п 11, та за ухвалою Конституційного Суду України розглядаєть-( н на закритому пленарному засіданні. Рішення та висновки Конституційного Суду України в усіх випадках оголошуються публічно у відкритому пленарному засіданні Конституційного < іуду України.

Колегія суддів Конституційного Суду України під час під-ішпики справи, Конституційний Суд України в процесі прова-і м пня у справі мають право витребувати від Верховної Ради України, Президента України, Прем'єр-міністра України, Гене­рального прокурора України, суддів, органів державної влади, Органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого і .імоирядування, посадових осіб, підприємств, установ, органі-ІІЦІЙ всіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань 11» імадян і окремих громадян необхідні документи, матеріали та і пні і иідомості, що стосуються справи.

Колегія суддів Конституційного Суду України під час під-і питки справи, Конституційний Суд України в процесі прова­дження у справі мають право викликати посадових осіб, екс­пертні, свідків, представників за законом та уповноважених за /іпрученням, громадян, участь яких повинна забезпечити об'єк­тні пій і повний розгляд справи. Ухилення без поважних при­чин під явки у Колегію суддів Конституційного Суду України ■ні в Конституційний Суд України, а так само відмова надати Необхідні документи, матеріали та інші відомості або їх умисне приховування тягнуть за собою відповідальність винних осіб за

іаконом.

Строк провадження у справах за конституційними подан­ії ими не має перевищувати трьох місяців. У разі провадження 1.1 конституційним поданням, яке визнане Конституційним Су­нім України невідкладним, строк розгляду такого подання не м.іс перевищувати одного місяця.

( і рок провадження у справах за конституційними звернен­ням и не має перевищувати шести місяців.

( і роки конституційного провадження починають обчислю-іатИСЯ 3 дня прийняття процесуальної ухвали про відкриття кон-і гитуційного провадження у справі.

Конституційне подання або конституційне звернення надси->і,н і ми до Конституційного Суду України без стягнення дер-

522

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]