Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

Місцеве самоврядування в Україні

583

датів, включених до виборчих списків місцевих організацій пар тій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів вибор ців, у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, на чік­ло депутатських мандатів у цьому окрузі.

Право на участь у розподілі депутатських мандатів у відпоиід ному багатомандатному виборчому окрузі набувають кандидаї Ц у депутати, включені до виборчих списків місцевих організації! партій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів ли борців, за умови, що кількість цих голосів виборців дорівнює пі і борчій квоті або є більшою за виборчу квоту.

Кандидати у депутати, включені до виборчого списку місце вої організації партії (блоку), за який подали свої голоси вибо|> ці у кількості, меншій ніж виборча квота, права на участь у ро;і поділі депутатських мандатів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі не мають.

Депутатські мандати у багатомандатному виборчому окруи розподіляються між кандидатами у депутати, включеними до виборчих списків місцевих організацій партій (блоків), які ма­ють право на участь у розподілі депутатських мандатів у цьому окрузі, пропорційно до кількості голосів виборців, поданих за відповідний виборчий список місцевої організації партії (блоку), у такій послідовності.

Кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у депута­ти, включених до виборчих списків кожної місцевої організації партії (блоку), що набули право на участь у розподілі депутат­ських мандатів, ділиться на виборчу квоту. Ціла частина отри­маного числа становить кількість депутатських мандатів, що отримали кандидати у депутати цієї організації партії (блоку). Дробові залишки враховуються при розподілі решти депутатсь­ких мандатів, що залишаються після цього нерозподіленими.

Виборчі списки, які мають більші порівняно з іншими дро­бові залишки після зазначеного ділення, отримують по одному додатковому депутатському мандату, починаючи з виборчого списку, що має найбільший дробовий залишок. Якщо дробові залишки у двох чи більше виборчих списках однакові, першим додатковий депутатський мандат отримує той виборчий список, за кандидатів якого віддано більшу кількість голосів виборців. Розподіл додаткових депутатських мандатів закінчується після вичерпання загальної кількості депутатських мандатів.

Результатом виборів депутатів є визначення в порядку чер-и шості у виборчих списках місцевих організацій партій (блоків) осіб, обраних депутатами від місцевих організацій партій (бло­ці к) відповідно до кількості депутатських мандатів, отриманих іиіборчими списками місцевих організацій партій (блоків).

Територіальна виборча комісія не пізніш як на п'ятий день з дня встановлення результатів виборів у багатомандатному окру­зі та в одномандатних округах офіційно оприлюднює результати місцевих виборів депутатів у місцевих друкованих засобах ма­сової інформації.

Офіційне оприлюднення територіальною виборчою комі­сією результатів місцевих виборів депутатів та сільських, селищ­них, міських голів є підставою для звільнення з роботи (поса­ди), несумісної з депутатським мандатом, посадою сільського, селищного, міського голови, та прийняття рішення про припи­нення дії іншого представницького мандата особи, обраної де­путатом, сільським, селищним, міським головою.

Особа, обрана депутатом, сільським, селищним, міським го­ловою, для її реєстрації зобов'язана подати до територіальної ви­борчої комісії не пізніш як на двадцятий день з дня офіційно­го оприлюднення результатів місцевих виборів документ про її звільнення з роботи (посади), несумісної з депутатським ман­датом, посадою сільського, селищного, міського голови, та (або) копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представ­ницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради Украї­ни, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради. При отриманні зазначених документів територіальна вибор­ча комісія приймає рішення про реєстрацію депутата, сільсько­го, селищного, міського голови.

У разі невиконання без поважних причин особою, обраною депутатом у багатомандатному окрузі, у зазначені строки вище­згаданих вимог територіальна виборча комісія приймає рішен­ня про визнання її такою, яка відмовилася від депутатського мандата, та визнає обраним депутатом наступного за черговіс­тю кандидата у депутати у виборчому списку відповідної місце­вої організації партії (блоку).

У разі невиконання без поважних причин та у зазначені стро­ки особою, обраною депутатом у одномандатному окрузі, сіль­ським, селищним, міським головою, встановлених вимог терито-

584

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]